Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι και άλλες ποιητικές ιστορίες

Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι και άλλες ποιητικές ιστορίες, Γιώργου Τσακνιά

Τα παραμύθια με ρίμα, τα αγαπώ. Τι τα αγαπώ, τα λατρεύω! Κρύβουν μέσα τους το παιχνίδι, τη διασκέδαση, το κέφι και το ξεκαρδιστικό γέλιο.
Στο σημερινό μας βιβλίο, ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Τσακνιάς, κάνοντας χρήση των λίμερικ πλάθει με τις λέξεις ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Θέλησε να μας γνωρίσει τα πλάσματα του βυθού και με εύστοχα στιχάκια κατάφερε και δημιούργησε ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Πάμε να γνωρίσουμε τους ήρωές του...

Στην αρχή μας συστήνεται ένα λαβράκι που το λένε Τάκη, ένα καβούρι που το φωνάζουν Φανούρη και ένα χταπόδι που λατρεύει τον χυμό ρόδι και ίσως, λέω ίσως αυτός είναι ο λόγος που τον βάφτισαν Ηρώδη.
Κάπου στις σελίδες κρύβεται ένας καρχαρίας, ο καλός μας Ζαχαρίας, που δεν σας είπα, είναι και διευθυντής εταιρείας! Στην παρέα μας έρχεται να προστεθεί μια συναγρίδα, που τη λένε Λήδα, και θέλει διακαώς να πάει μια βόλτα στη Χαλκίδα αλλά κι ένα μύδι, που το λένε Αρχιμήδη, και όνειρό του είναι να βγει στο σανίδι.
Σειρά έχουν ένα καλαμάρι, που το λένε Άρη, και έτσι όπως το βλέπω μια μέρα θα ταξιδέψει στο φεγγάρι και μια γλώσσα, που τη φωνάζουν Ματριόσα, και θέλει να αποκτήσει ένα σπίτι... πού αλλού; στα Λιόσα.
Πω πω πω, ποιος έρχεται... μια ζαργάνα που τη λένε Άννα και αχ, έχει φουντωτά μαλλιά σαν αφάνα. Ποιος λείπει από την παρέα του βυθού; Ένα καλκάνι, που το φωνάζουν Γιάννη, και θα πάει εκδρομή στη Μάνη και ένα καπόνι, που εκείνο το φωνάζουν Αντώνη, και έχει βαλθεί να μάθει να παίζει τρομπόνι.
Μα τι βλέπω; Ένα δυνατό και γρήγορο ψάρι, μια λίτσα που σίγουρα τη λένε Λίτσα, και έχει σήμα κατατεθέν της μια ελίτσα. Είναι παρέα με μια τσαχπίνα σαρδέλα, τη μικρή Εμμανουέλα, που συνεχώς καταπιάνεται με πινέλα.
Κάποιον ξέχασα. Μα πού είναι ο χάνος, ο γλυκύτατος κος Θάνος, που αν πάει ποτέ σε αποκριάτικο πάρτι θα ντυθεί Ινδιάνος; Α, κάνει παρέα με το χέλι, τον Βαγγέλη, που λιγουρεύεται συνεχώς ένα πιάτο γιαούρτι με μέλι...
Την αυλαία κλείνουν δύο αγαπημένοι φίλοι, ένα μυλοκόπι, που το φωνάζουν Παρθενόπη, και είναι διάσημο ακόμα και στην Ευρώπη, μια παιχνιδιάρα πεσκανδρίτσα από τη Μακρινίτσα και ένας ροφός πολύ πολύ σοφός.

Μια μεγάλη και διασκεδαστική παρέα από τον βυθό, έρχεται να μας κρατήσει συντροφιά, να μας προσφέρει ανέμελες και διασκεδαστικές στιγμές και εμείς δεν έχουμε παρά να γίνουμε μέλη της παρέας.
Αχ κε Γιώργο τι όμορφο βιβλίο μας χάρισες!.. σε συνδυασμό με την όμορφη εικονογράφηση μοιάζει μαγικό!
Ο Γιώργος Τσακνιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Ιστορία στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του για ενήλικες Η πίπα του Στάλιν και άλλα (αντι)σοβιετικά ανέκδοτα (Κίχλη, 2017) και Λεξικό αντιτρομοκρατικό (Στιγμή, 2002). Κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του για παιδιά Μια φορά και έναν καιρό, ένα πόδι (Πατάκης, 2017). Συνεργάζεται με την εφημερίδα Καθημερινή ως συντάκτης βιβλίου και είναι επίσης μεταφραστής λογοτεχνίας και βιβλίων για παιδιά, blogger, φωτογράφος και ιστιοπλόος.
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί για τα συναισθήματα και τις πράξεις των ανθρώπων –ποιος όμως θα υμνήσει τον συναρπαστικό κόσμο του βυθού;
Αθερίνες, καβούρια, συναγρίδες, μέχρι και καρχαρίες παρουσιάζονται να έχουν τη δική τους προσωπικότητα, τα ολόδικά τους γούστα, ταξίδια και ασχολίες. Απ' τη ζωή τους δεν λείπουν οι αναποδιές, όμως με λίγο χιούμορ και μερικές καλές ρίμες, το κέφι επικρατεί! Το Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι είναι εδώ για να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες-φίλους του βυθού.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Εικονογράφος: Καμπέρη Ιφιγένεια



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple MusicΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη