Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours

Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

Η Γιασεμί Κελαηδόνη στην Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

Το Θέατρο Μεταξουργείο στην καρδιά της θεατρικής Αθήνας έχει φιλοξενήσει πολύ καλές παραστάσεις σε έναν μικρό, μα πολύ ιδιαίτερο, χώρο. Χώρος που έφτιαξε με αγάπη πριν 25 περίπου χρόνια η Άννα Βαγενά και ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης. Έτσι. παρακολούθησα και το επιβλητικό έργο της Άλκης Ζέη Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα ως μία αφιέρωση στη συγγραφέα για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Αξίζει να αναφέρω ότι είναι η πρώτη φορά που παίζεται ως θεατρική παράσταση μετά από την πολύ καλή δουλειά της διασκευής του έργου από τους Φώτη Μακρή, Κλεοπάτρα Τολόγκου και Στέλλα Κρούσκα. Παίζει η πάντα πολύ καλή Γιασεμί Κηλαηδόνη σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή.

Μέσα σε 100 λεπτά περνάει στους θεατές της παράστασης την ταραγμένη ιστορία της γενιάς που στις δεκαετίες 1940-1970 πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες να αλλάξει τον κόσμο μας. Και όλα αυτά μέσα από τις μνήμες της «αρραβωνιαστικιάς» που μας περιγράφει όλες τις στιγμές που έζησε, κομμάτι κομμάτι, μέχρι να συμπληρωθεί το παζλ της νεότερης ιστορίας μας.
Εκεί θα δούμε τις μεγάλες ανατροπές σε λογικές, σε ανθρώπους, σε είδωλα.

Πόσο αλλάξανε οι άνθρωποι με τους καιρούς;
Πώς αλλάξανε στρατόπεδα;
Πώς αδέλφια, σύζυγοι, συναγωνιστές έγιναν εχθροί;
Πώς χάθηκαν ιδανικά, κατέρρευσαν πιστεύω αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από το ψέμα;

Όλα με τα μάτια της Άλκης Ζέη με αφηγήτρια την υπέροχη Γιασεμί Κηλαηδόνη που καθηλώνει και επιβεβαιώνει και στους συγγενείς της συγγραφέα, που ήταν παρόντες στην πρεμιέρα, ότι εμπιστεύτηκαν το έργο στους κατάλληλους ανθρώπους.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Από το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (εκδ. Μεταίχμιο)
Ερμηνεύει η Γιασεμί Κηλαηδόνη
Διασκευή: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Στέλλα Κρούσκα
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνογράφος: Μάριος Σπηλιόπουλος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Νείλος Καραγιάννης
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Μεταξουργείο ΑΜΚΕ
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We Will

Έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στο θέατρο Μεταξουργείο [Ακαδήμου 14 και Κεραμεικού, 2105234382] κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025