Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.

Επιστροφή στον φόνο

Επιστροφή στον φόνο

Τελευταία παράσταση της Κυριακής (14/4/2024) στο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη και οι θέσεις άρχισαν να γεμίζουν από νωρίς. Φαντάζομαι, σε όλους τράβηξε το ενδιαφέρον πως πρόκειται για ένα έργο που βασίστηκε στο βιβλίο «Πέντε μικρά γουρουνάκια» της Αγκάθα Κρίστι και ότι παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης, μου έκανε εντύπωση ο πολυάριθμος θίασος.

Μετά το τρίτο κουδούνι ακολούθησε η απαλή μελωδία «Gnossienne No1» του Erik Satie και στη σκηνή εμφανίστηκαν οι πρώτοι δύο ηθοποιοί. Ο επιθεωρητής κύριος Τέρνμπολ και η Κάρλα. Η τελευταία τον προσλαμβάνει για την εξιχνίαση ενός φόνου που συνέβη πριν αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, για τη δηλητηρίαση του πατέρα της. Ένα γεγονός που συνέβη όταν ήταν μικρό παιδί.
Κατηγορούμενη γι' αυτό το έγκλημα είναι η ίδια της η μητέρα και παρότι τότε εκείνη δήλωνε με όλη της τη δύναμη αθώα, οι ένορκοι εξέτασαν τα στοιχεία και την καταδίκασαν.

«Αν διαπιστώσω ότι είναι ένοχη, τότε τι θα γίνει;» είναι το ερώτημα που εύλογα βγαίνει απ' τα χείλη του ντετέκτιβ Τέρνμπολ.

Αμέσως το σκηνικό αλλάζει και μεταφερόμαστε στο παρελθόν. Εκεί, όπου επί σκηνής γνωρίζουμε έναν έναν τους πρωταγωνιστές που σχετίστηκαν με τον φόνο.
Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Άμιας Κρέιλ, ο πατέρας της Κάρλα, ο οποίος είναι ταλαντούχος ζωγράφος. Όλα έδειχναν μάλιστα πως θα έφτανε πολύ ψηλά με την τέχνη του. Η πλούσια μητέρα της Κάρλα ονομάζεται Καρολάιν Κρέιλ. Εμφανίζεται ως μια ώριμη και υπομονετική γυναίκα. Κι έχουμε και τον πιστό φίλο της, τον πάντα ευδιάθετο Μέρεντιθ Μπλέικ.
Την περίοδο εκείνη, η Καρολάιν φιλοξενεί στο σπίτι τους την Έλσα Γκριρ. Την γνωρίζουμε ως ένα όμορφο μοντέλο που ποζάρει για τον πίνακα του άντρα της. Στην υπόθεση προστίθεται και ο Φίλιπ Μπλέικ. Ο αδερφός του Μέρεντιθ και φίλος του ζωγράφου. Επίσης, έχουμε και την κουβερνάντα, τη μις Ουίλιαμς, όπως και την υπερδραστήρια μικρή αδερφή της Καρολάιν, την Άντζελα Γουόρεν.

Γινόμαστε μάρτυρες σε αποκαλύψεις και συγκαλύψεις. Αλλά και κοινωνοί σε πάμπολλες απαντήσεις και νέα ερωτήματα που, συνθέτοντας ένα σκηνικό γεμάτο ίντριγκες, ψέματα και μυστικά, μοιραία οδηγούν στο πρόσωπο του δολοφόνου. Έκαναν άραγε σωστό ή λάθος οι ένορκοι που καταδίκασαν την Καρολάιν Κρέιλ;

Επανερχόμενοι στο παρόν, ο ντετέκτιβ μοιάζει να έχει βρει τη λύση. Και πριν το τέλος της παράστασης έδωσε το βήμα σε εμάς, τους θεατές, ρωτώντας μας για το ποιος ή ποιοι δολοφόνησε/σαν το θύμα. Κι έπειτα, έρχεται η τελική ετυμηγορία. Εκεί, όπου εμφανίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σκηνή και ο επιθεωρητής κάνει εκ νέου μερικές ερωτήσεις στον καθένα. Επικεντρώνοντας κυρίως σε κάποια κενά που εντόπισε στις καταθέσεις τους.

Το τέλος της παράστασης με βρήκε ενθουσιασμένο από το θέαμα που παρακολούθησα. Οι ερμηνείες είχαν την απαιτούμενη φυσικότητα, βάθος και εκφραστικότητα, συνοδευόμενες με τις απαιτούμενες εντάσεις κατά περίσταση.
Μου έμειναν αρκετές από τις ατάκες. Μία από αυτές ακούστηκε από τον χαρακτήρα της Έλσα, που υποστήριξε ότι «Οι καλλιτέχνες δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους». Κι εδώ θα συμφωνήσω, μιας και το ανήσυχο πνεύμα ενός καλλιτέχνη αναζητά πάντοτε νέες εικόνες και εμπειρίες για να μπορεί να δημιουργήσει, αλλά και να ζήσει.

Μια τελευταία σημείωση που ήθελα να αναφέρω και στα προηγούμενα άρθρα σχετικά με τις επισκέψεις μου στα θέατρα: Όπως οι σελίδες ενός βιβλίου είναι ο χώρος που ένας συγγραφέας αφιερώνει ένα κομμάτι της ψυχής του, την ίδια λειτουργία πιστεύω πως εξυπηρετεί και το σανίδι της σκηνής για τον ηθοποιό. Ας σεβαστούμε ως θεατές αυτό το γεγονός και ας το απολαύσουμε.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικό - Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Κλείδωνα
Art Work: Δημήτρης Παγγές
Φωτογραφία - Video: Γιώργος Κρίκος
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Παραγωγή: Γιάννης Ρουμελιώτης
Ερμηνεύουν:
Επιθεωρητής Τέρνμπολ: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Φίλιπ Μπλέικ: Σαράντος Γεωγλερής
Άμιας Κρέιλ: Κωνσταντίνος Λάγκος
Μέρεντιθ Μπλέικ: Παναγιώτης Καρμάτης
Καρολάιν Κρέιλ, Κάρλα: Ελένη Μπουκουβάλα
Έλσα Γκριρ: Στέλλα Κοσμοπούλου
Μις Ουίλιαμς: Κορίνα Αλεξανδρίδου
Άντζελα Γουόρεν: Στυλιανή Κλείδωνα

Voiceoff: Αντώνης Ραμπαούνης

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα