Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ο Λάρκος Λάρκου για το Δράτζαινα

Λάρκος Λάρκου και Δράτζαινα

Ο Κύπριος πολυοργανίστας, συνθέτης, τραγουδιστής –και άλλες συσχετιζόμενες ιδιότητες όπως παραγωγός και ηχολήπτης– Λάρκος Λάρκου μάς μιλάει με αφορμή το νέο του single Δράτζαινα. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως έχει μελοποιήσει δύο σημαντικούς Κύπριους ποιητές, τον Βασίλη Μιχαηλίδη και τον Δημήτρη Λιπέρτη όπως και το ότι έχει συνθέσει μουσική σε δεκάδες θεατρικές παραγωγές. Χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι η ερμηνεία τραγουδιών στο κυπριακό ιδίωμα ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του μουσικού χώρου: Χ. Θηβαίος, Α. Ιωαννίδης, Γ. Κότσιρας, Μ. Μητσιάς, Β. Παπακωνσταντίνου, Π. Γαϊτάνος κ.ά. Τέλος, έχει εκπροσωπήσει την κυπριακή παράδοση και στο εξωτερικό (Ισπανία, Κωνσταντινούπολη, Σουηδία, Αγγλία, Ρωσία, Αυστραλία, Γερμανία κ.λπ.).

Πώς ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι;
Λάρκος Λάρκου: Στα οκτώ μου χρόνια, η κιθάρα έγινε το βασικό μουσικό μου όργανο και από τότε είμαι αυτοδίδακτος εκτελεστής νυκτών εγχόρδων, κυρίως. Τραγούδια που ακούγονταν στο ραδιόφωνο εκείνη την εποχή, όπως ρεμπέτικα και τα έργα των κλασικών Ελλήνων συνθετών όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Λοΐζος, ο Σπανός και ο Χατζηνάσιος, με άγγιζαν βαθιά. Ωστόσο, το πιο σημαντικό για μένα ήταν η μάνα μου να τραγουδά στην κουζίνα! Αυτό με επηρέασε ιδιαίτερα, καθώς με την απουσία διαδικτύου και άλλων πηγών, την κυνηγούσα για να «συλλάβω» τις μελωδίες σε μια κασέτα από το ραδιόφωνο και να τις καταγράψω σε υψηλής αισθητικής τετράδια τραγουδιών. Αυτό ήταν το πάθος μου: να συνθέτω και να ερμηνεύω με την κιθάρα μου, ηχογραφώντας σε κασέτες, πάντα με μεγάλη μυστικότητα, γιατί ήταν στιγμές που είχαν ιδιαίτερη σημασία για μένα και τον νεανικό μου ψυχισμό.

Από πού εμπνέεστε; Τι πυροδοτεί τη δημιουργικότητά σας;
Λ.Λ.: Καλύτερα να μιλήσουμε για αόριστο εφόσον για χρόνια τώρα μόνο επεξεργάζομαι το υπάρχον υλικό μου. Είναι κι αυτό δημιουργία βέβαια και μάλιστα πολύ απαιτητική. Όταν συνέθετα τραγούδια δικά μου, είχα πάντα τις μούσες μου αλλά έγραψα και πολλούς στίχους και μουσική με κοινωνικό περιεχόμενο, την προσφυγιά, την κυπριακή παράδοση, τη φύση, τη γη και κυρίως τον ουρανό για τον οποίο έχω μια τεράστια ενότητα τραγουδιών, ανέκδοτων μέχρι στιγμής. Η άλλη πηγή μου είναι οι δύο εμβληματικοί ποιητές Βασίλης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Λιπέρτης με τους οποίους ασχολήθηκα και ασχολούμαι εκτενώς και δια βίου νομίζω!

Αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή σας, τι θα μπορούσε να την αντικαταστήσει; Με τι θα είχατε ασχοληθεί αν δεν είχατε τη μουσική;
Λ.Λ.: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Παρ' όλα αυτά καταπιάνομαι σε βάθος και με επιμέρους ειδικότητες, που ενισχύουν τη μουσική μου δημιουργία, όπως η μουσική τεχνολογία, η ηχοληψία, η επεξεργασία βίντεο, η κίνηση (χοροθέατρο), το θέατρο και η λογοτεχνία.

Πείτε μας δυο λόγια για τη νέα σας δουλειά.
Λ.Λ.: Το τραγούδι «Δράτζαινα» αποτελεί μια σημαντική παραλληλία μεταξύ της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του κινεζικού Έτους του Δράκου του 2024. Μέσω αυτού του τραγουδιού, ο μυθικός δράκος εμφανίζεται ως σύμβολο δύναμης, σοφίας και επιτυχίας, αλλά και ως μέσο εξιλέωσης του φόβου και σεβασμού στις παραδόσεις. Ο θηλυκός δράκος αναδεικνύεται ως σύμβολο εξουσίας και ανανέωσης, δημιουργώντας έτσι μια αντιπροσωπευτική έκφραση της μετάβασης από τον φόβο προς τη δύναμη και την ανανέωση. Οι αναφορές στους «κολασμένους» στο τραγούδι αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ενώ η ιδέα της ανάγκης για μεταμόρφωση και ανανέωση προσφέρει ελπίδα για θετική αλλαγή. Συνεπώς, το τραγούδι αποτελεί έναν σημαντικό παραλληλισμό μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης πραγματικότητας, με τον δράκο να είναι το συμβολικό στοιχείο που ενώνει αυτές τις δύο διαστάσεις.
Αν έπρεπε να τη/το χαρακτηρίσετε με μια λέξη ή με μια φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Λ.Λ.: Εξαγνισμός-κάθαρση.

Μοιραστείτε τους στόχους, τα όνειρά σας.
Λ.Λ.: Ο σκοπός μου είναι να αναβαθμίζω τον ψυχικό μου κόσμο μέσω του έργου μου και να το προσφέρω σε αποδέκτες από ένα άτομο μέχρι και άπειρα. Η μεγάλη χαρά μου θα ήταν να συναντηθώ από κοντά με αυτούς τους αποδέκτες και να υπάρξει διάδραση. Γι' αυτό τον λόγο, πρόσφατα ενεργοποίησα τα social media, εφόσον σπάνια παρουσιάζομαι ζωντανά στη σκηνή. Η δυνατότητα να μοιράζομαι το έργο μου και τις σκέψεις μου με ένα ευρύ κοινό μέσω των social media ανοίγει τον δρόμο για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Στείλτε το μήνυμά σας στον κόσμο...
Λ.Λ.: Αγάπη, ειρήνη, σεβασμός, αξιοπρέπεια, ελευθερία, αφύπνιση, ανέβασμα συχνοτήτων, αισιοδοξία για το μέλλον, κριτική σκέψη και ψάξιμο για ό,τι ακούμε και βλέπουμε και τέλος επιστροφή στη φύση που αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον Θεό και τη ψυχή μας.


Επιμέλεια: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα