Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Καλή Καλό

Η Καλή Καλό στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρ, ΠΑΣΟΚ και θάλασσα: Είκοσι εκατομμύρια ζητούν τσέπη»

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1926. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρ, ΠΑΣΟΚ και θάλασσα: Είκοσι εκατομμύρια ζητούν τσέπη» (των Νίκου Αθερινού, Σταμάτη Φιλιππούλη, Διονύση Τζεφρόνη, θέατρο Λουζιτάνια, 1983-1984).

Η Καλή Καλό στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τζώνηδες και κάου-μπόυ»

Το πραγματικό της όνομα ήταν Καλλιόπη Δαμβέργη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τζώνηδες και κάου-μπόυ» (των Γ. Ασημακόπουλου, Β. Σπυρόπουλου και Π. Παπαδούκα, θέατρο Ακροπόλ, 1955).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Ήταν κόρη της ηθοποιού Χρύσας Καλό. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (29/5/1949).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Πέθανε στις 8 Μαρτίου 2024. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (21/9/1961).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή» για τον χορό του ΕΑΜ όπου συμμετείχε η Καλή Καλό

Σπούδασε κλασικό μπαλέτο, πιάνο και για ένα διάστημα υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή» για τον χορό του ΕΑΜ όπου συμμετείχε (20/2/1946).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Δούλεψε από τα παιδικά της χρόνια κοντά στα μεγάλα θεατρικά ονόματα της εποχής και απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (9/1/1949).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα»

Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου (δράμα, κωμωδία, βαριετέ, επιθεώρηση, οπερέτα), με διάφορους θιάσους και με δικούς της που συγκρότησε επανειλημμένα. Θεατρική επιχειρηματίας επί είκοσι πέντε έτη στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό. Σκηνοθέτησε, δημιούργησε χορογραφίες και άσκησε την καλλιτεχνική διεύθυνση σε πολλούς θιάσους όπου εμφανίστηκε. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα» (24/6/1959).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Ίδρυσε στην Αστυπάλαια τον τοπικό θίασο Θεατρική Αυλαία, προσπαθώντας έτσι να αναπτύξει την πολιτιστική κίνηση του νησιού. Επίσης, δημιούργησε τις Πρότυπες Σχολές Καλής Δαμβέργη για παιδιά μικρής ηλικίας. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (9/6/1960).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή»

Ανέπτυξε πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή» (203/1946).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»Σκηνή ταινίας με την Καλή Καλό

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 4 ταινίες: «Νύχτες της Αθήνας» (1954), «Ερωτικές ιστορίες» (1959), «Άντρα θέλω με πυγμή» (1959), «...κι αύριο μέρα είναι» (2001). Στις φωτογραφίες δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (24/1/1954) και σκηνή από την ταινία.

Η Καλή Καλό σε guest εμφάνιση στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση έκανε γκεστ εμφανίσεις: «Τμήμα ηθών» (ΑΝΤ1, 1993-1994) και «Ταύρος με Τοξότη» (ΑΝΤ1, 1994-1995).

Εξώφυλλο περιοδικού με την Καλή Καλό

Η μορφή της αποτυπώθηκε –μάλλον– σε μόνο 1 εξώφυλλο (Το καινούργιο τραγούδι, 15/3/1950)· η έρευνα συνεχίζεται.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, το εξώφυλλο και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ),
Το screenshot της σειράς είναι από το προσωπικό μου αρχείο,
Το screenshot της ταινίας βρέθηκε στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα