Ο Ηρακλής (ξανά)παντρεύεται!
Γιώργου Ζώτου
Ο Ηρακλής, εκδιωγμένος από τον Ευρυσθέα και την Τίρυνθα, πήρε όλο του το σόι και εγκαταστάθηκε στη Φενεό όπου έκατσε σχεδόν πέντε χρόνια. Εκεί τον βρήκε και ένα τραγικό περιστατικό, ο αδερφός του, ο Ιφικλής, που αν θυμάστε είχε τραυματιστεί στη μάχη με τα σιαμαία αδέρφια, δεν άντεξε και τελικά πέθανε.
Κάπως έτσι ο Ηρακλής, βλέποντας μάλιστα να σαλιαρίζουν τα ερωτευμένα πιτσουνάκια, ο ανιψιός του Ιόλαος με την πρώην του Μεγάρα, έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη συνειδητοποιώντας ότι έμεινε μαγκούφης.
Πόσα χτυπήματα της μοίρας να αντέξει πια αυτό το κορμί;
Και μια μέρα πήρε των ομματιών του, πέρασε τον κορινθιακό κόλπο και πήγε και εγκαταστάθηκε στην Αιτωλία, σε μια πόλη που την έλεγαν Καλυδώνα.
Θα μου πείτε, έτσι τυχαία πήγε εκεί;
Όχι βέβαια!
Θυμάστε τότε που είχε κατέβει στον Άδη και σάπιζε στο ξύλο τον κόσμο στον Κάτω Κόσμο;
Ευτυχώς που τον πρόλαβε ο Ερμής να λέμε! Και μετά ο Μελέαγρος του μίλησε για την αδερφή του, την Δηιάνειρα. Και όχι μόνο του μίλησε, προξενιό κανονικό του έκανε!
Όπως ίσως θα καταλάβατε, η αδερφή έμενε στην Καλυδώωωωωνα...
Και μόλις ο ήρωας της καρδιάς μας συνειδητοποίησε ότι (ξανα-)έφτασε πια σε ηλικία γάμου μάζεψε τα μπογαλάκια του και πήγε να βρει την καλή του.
Η Δηιάνειρα τον υποδέχτηκε λίγο μαγκωμένη.
— Ξέρετε κύριε Ηρακλή μου, συμπαθητικός είστε, δε λέω, όμως υπάρχει ένα προβληματάκι...
— Τι είναι κοπελάρα μου; Είμαι ο πιο κατάλληλος για να λύνω πρόβλημα, 12 έχω λύσει μέχρι τώρα.
— Ε, να! Είμαι... λογοδοσμένη!
— Λογοδοσμένη; Πες μου ποιος είναι ο κερατάς να τόνε κάνω νερομπούρμπουλο!
— Αυτό είναι το πρόβλημα, είναι ήδη κι από τα δύο. Και κερατάς και νερουλός! Αχελώος λέγεται!
Ο Αχελώος ήταν θεός του διπλανού, ομώνυμου ποταμού που ήταν και ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.
Είχε την ικανότητα να παίρνει τη μορφή ζώου και συνήθως του άρεσε κάτι σε βοδινό με κέρατα.
Μεγάλος γυναικάς, είχε γεμίσει παιδιά-πηγές σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Κάποια στιγμή του γυάλισε η Δηιάνειρα και την ζήτησε από τον πατέρα της Οινέα που ας μπορούσε να πει όχι.
Κι η μικρή Δηιάνειρα;
Η αλήθεια είναι ούτε κι αυτή ήθελε για σύζυγο έναν τέτοιο καζανόβα που μεταμφιεζόταν συνεχώς σε κερατά.
Ο Ηρακλής ήταν απείρως καλύτερη περίπτωση για γαμπρός.
Έπρεπε όμως να μονομαχήσουν οι δύο υποψήφιοι γαμπροί και η μονομαχία έγινε εκεί, στα μέρη του Αχελώου, που μπορεί να αντιστάθηκε αρκετά, στο τέλος όμως ο λεβέντης μας έβαλε το νερό στο αυλάκι και τον έκανε να τρέχει για να σωθεί μέσα σε κάμπους και βουνά διαιρεμένος σε πολλούς εντυπωσιακούς –ομολογουμένως– παραπόταμους και ρεματιές.
Ο γάμος έγινε με όλες τις τιμές, στο συμπόσιο όμως είχαμε ένα παρατράγουδο. Ο Εύνομος, από το σόι της νύφης, πήγε να πλύνει τα χέρια του Ηρακλή με νερό για τα πόδια!
Ποιος είδε τον Ηρακλή και δεν τον φοβήθηκε!
Βασικά αυτός που δεν πρόλαβε καν να τον δει ήταν ο Εύνομος που έφαγε μια ξανάστροφη και το κεφάλι του γύρισε δέκα σβούρες μέχρι να καταλήξει στην πιατέλα με τα αγριογούρουνα.
Ο πατέρας του άτυχου νέου βιάστηκε να απολογηθεί.
— Κύριε Ηρακλή μου, δεν τρέχει τίποτα, όλοι εκνευριζόμαστε όταν μπερδεύουν τα νερά, σιγά το θέμα. Ας πρόσεχε ο γιος μου να ζούσε τώρα!
Ο Ηρακλής ήταν απαρηγόρητος!
— Πώς το έκανα εγώ αυτό; Ούτε μύγα δεν έχω πειράξει! (Αλήθεια ήταν, για την ακρίβεια μόνο μύγες δεν είχε πειράξει μέχρι τώρα άλλα ας μην το κάνουμε θέμα.)
Και αποφάσισε να αυτοεξοριστεί από την Καλυδώνα, μαζί με την νέα σύζυγο, όσο κι αν όλο το σόι της νύφης τού έδινε δίκιο και τον συγχωρούσε για τον φόνο του Εύνομου.
Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ