Στην Εθνική μας Λυρική Σκηνή παρακολούθησα την όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ που, έχοντας εμπνευστεί από την μυθολογία των βόρειων λαών την περίοδο που έμενε στην Δρέσδη από το 1841 έως το 1849, δημιούργησε μια όπερα με υπέροχο ποιητικό κείμενο που την κατατάσσει σε μια από τις καλύτερες παγκοσμίως.
Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βρετανός Τζον Φουλτζέιμς που είχε παλιότερα σκηνοθετήσει για την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Ντον Τζοβάνι.
Η αίθουσα του Σταύρος Νιάρχος είναι ένας νέος άψογος χώρος, με αισθητική και με όλα τα μέσα για να μπορεί ο θεατής να παρακολουθήσει τις καλές παραστάσεις που διαλέγει το Ίδρυμα.
Η παράσταση γίνεται σε συνεργασία με την Βασιλική Όπερα της Δανίας.
Τη ζωντανή ορχήστρα διευθύνει ο διακεκριμένος Γερμανός μαέστρος Ρόλαντ Κλούτιχ.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο καταξιωμένος Γερμανός τενόρος Στέφαν Φίνκε, ο πολύ καλός δικός μας βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς, ο βαρύτονος Φιλανδός Τόμι Χακάλα, η Βρετανή δραματική σοπράνο Άλισον Όουκς, η θεωρούμενη βανκλερική δραματική υψίφωνος Κάθριν Φόστερ και η Ρωσίδα Μαρίνα Προυντένσκαγια.
Η υπόθεση παντρεύει επιτυχημένα τους θεούς με τους ανθρώπους. Οι θεοί των Σκανδιναβών, χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, επηρεάζουν τις μοίρες των ανθρώπων και βάζουν τον επίλογο.
Θυμίζω ότι και στην Ιλιάδα καθώς και στην Οδύσσεια κάτι ανάλογο έγινε ανάμεσα στους θεούς που υποστήριξαν είτε τους Τρώες είτε τους Έλληνες. Και όταν κάποιοι χλεύασαν τους θεούς τιμωρούνταν, όπως π.χ. ο Οδυσσέας, που μετά την κατάκτηση της Τροίας από δικό του σχέδιο, αψήφησε τον Ποσειδώνα και ταλαιπωρήθηκε ακόμα 20 χρόνια ώστε να επιτρέψουν εντέλει οι θεοί τον γυρισμό του στην Ιθάκη.
Έτσι και στην Βαλκυρία η θέα Φρίκα, θέα του γάμου και σύζυγος του αρχηγού των θεών Βόταν, καταφέρνει να πάρει την εμφανή του προτίμηση στον Ζίγκμουντ, και τον αναγκάζει να μην τον υποστηρίξει στην πιο μεγάλη του μάχη με αποτέλεσμα τη θανάτωσή του.
Διότι για την Φρίκα, δικαιοσύνη είναι να τιμωρηθεί η καταπάτηση του ιερού όρκου του γάμου από τους δίδυμους αδελφούς που έγιναν εραστές παρόλο που η Ζίγκλιντε έχει παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της τον Χούντινγκ.
Η Βαλκυρία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 26 Ιουνίου του 1870 στο Εθνικό Θέατρο του Μονάχου κάνοντας την την αγαπημένη όπερα των Γερμανών και μια από τις καλύτερες παραστάσεις του κόσμου.
Καταπληκτική ορχήστρα και φανταστικές ερμηνείες που κάνουν την παράσταση ξεχωριστή!
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση: Ρόλαντ ΚλούτιχΣκηνοθεσία: Τζον Φουλτζέιμς
Συνεργάτης σκηνοθέτη: Γιοχάνε Χόλτεν
Σκηνικά, κοστούμια: Τομ Σκατ
Συνεργάτης σκηνογράφος: Ντέιβιντ Άλεν
Φωτισμοί: Ντ. Μ. Γουντ
Ερμηνεύουν:
Ζίγκμουντ: Στέφαν Φίνκε
Χούντινγκ: Πέτρος Μαγουλάς
Βόταν: Τόμι Χακάλα
Ζίγκλιντε: Άλισον Όουκς
Βρουγχίλδη: Κάθριν Φόστερ
Φρίκα: Μαρίνα Προυντένσκαγια (10, 13, 16 και 19/03/2024), Χάνε Φίσερ (24 και 31/03/2024)
Χέλμβιγκε: Κατερίνα Σαντμάγιερ
Γκέρχιλντε: Βιολέττα Λούστα
Όρτλιντε: Ταξιαρχούλα Κανάτη
Βαλτραούτε: Νεφέλη Κωτσέλη
Ζίγκρουνε: Δήμητρα Καλαϊτζή-Τηλικίδου
Ροσβάισε: Φωτεινή Αθανασάκη
Γκρίμγκερντε: Άννα Τσελίκα
Σβερτλάιτε: Χρυσάνθη Σπιτάδη