Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Τέτη Σχοινάκη

Η Τέτη Σχοινάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρετός στη... γκαρσονιέρα μου»

Γεννήθηκε στο Κιλκίς στις 24 Απριλίου 1956. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρετός στη... γκαρσονιέρα μου» (του Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Μπουρνέλλη, 1986-1987).

Η Τέτη Σχοινάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η κυρία... εκυκλοφόρησε»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η κυρία... εκυκλοφόρησε» (των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1981).

Η Τέτη Σχοινάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κορίτσια για διακοπές»

Πέθανε στις 4 Μαρτίου 2024. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κορίτσια για διακοπές» (του Νίκου Καμπάνη, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1990).

Η Τέτη Σχοινάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι ερωτιάρηδες»

Στο θέατρο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 συμμετέχοντας στον χορό αρχαίων τραγωδιών του Εθνικού Θεάτρου χρησιμοποιώντας το βαφτιστικό της όνομα, Αναστασία. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι ερωτιάρηδες» (του Βασίλη Παπαδόπουλου, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1980).

Η Τέτη Σχοινάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Βλαμμένα άχρηστα μυαλά»

Έπαιξε σε όλα τα είδη του ρεπερτορίου, δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστα Χατζηχρήστο, Λάμπρο Κωνσταντάρα κ.ά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Βλαμμένα άχρηστα μυαλά» (των Τ. Μακρυγιάννη, Γ. Χριστοφιλάκη, Γ. Γεωργίου, θέατρο Μινώθα, καλοκαίρι 1993).

Αυτόγραφο της Τέτης Σχοινάκη

Τις δεκαετίες 1980 και 1990 έπαιξε κυρίως σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις. Στη φωτογραφία, αυτόγραφο της ηθοποιού.

Η Τέτη Σχοινάκη στην ταινία «Καθένας με την τρέλα του»

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις έξι ταινίες, με πρώτη τη «Γεύση από Ελλάδα» (1980) και τελευταία τη «Σιδηρά κυρία» (1983)! Η φωτογραφία είναι από τη 2η ταινία της, «Καθένας με την τρέλα του» (1980).

Εξώφυλλα βιντεοταινιών με την Τέτη Σχοινάκη και δημοσίευμα του περιοδικού «Ο κόσμος του Video»

Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 12 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται). Στις φωτογραφίες εξώφυλλα των ταινιών και δημοσίευμα του περιοδικού «Ο κόσμος του Video» (Απρίλιος 1988).

Δημοσιεύματα των περιοδικών «Επίκαιρα» (27/5/1976) και «Ντομινό» (23/3/1978)

Στην τηλεόραση επίσης έκανε λίγες εμφανίσεις είτε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους είτε σε γκεστ εμφανίσεις: «Το πάρκινγκ» (ΕΡΤ, άνοιξη 1984), «Οι δικοί μας άνθρωποι» (ΕΤ1, 1996-1997) κ.ά. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «Επίκαιρα» (27/5/1976) και «Ντομινό» (23/3/1978).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»Δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Η συμμετοχή της στη σειρά «Εκείνες κι εγώ» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1977) στον ρόλο της Λίλης έμεινε αξέχαστη. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» (4/11/1976, 16/12/1976 και 5/5/1977).
Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Ούτε η ιδιωτική τηλεόραση την άφησε ασυγκίνητη: «Το τίμημα « (New Channel 1992-1993), «Η Λίζα και οι άλλοι» (MEGA, 1992-1993), «Μαρία η άσχημη» (MEGA, 2008) κ.ά. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (31/8/1978 και 12/8/1981).

Εξώφυλλα περιοδικών με την Τέτη Σχοινάκη

Η λαμπερή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 19 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, μερικά από τα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ),
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα είναι από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και από το site retromaniax.gr,
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο,
Τα εξώφυλλα των βιντεοταινιών βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα