Μηνάς Χρηστίδης

Μηνάς Χρηστίδης

Ο Μηνάς Χρηστίδης γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1925 και ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο ως ηθοποιός με αξιόλογες συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και σε ταινίες. Στη συνέχεια εξελίχτηκε σε έναν από τους καλύτερους και έγκριτους κριτικούς θεάτρου που η προσωπική του πείρα, από την πορεία του ως ηθοποιός, του εξασφάλισε για τις θεατρικές του κριτικές μία ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη.

Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση το 1954 στο ίδιο θέατρο στην Μικρή μας πόλη του Θόρντον Ουάιλντερ (υποδύθηκε τον γιατρό Γκιμπς).
Στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν έμεινε μέχρι το 1959 συμμετέχοντας σε έργα από το ελληνικό και ξένο δραματολόγιο. Πανοφώρι επί παραγγελία, Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ (υποδύθηκε τον Γκάεφ), Αγριόπαπια του Ερρίκου Ίψεν, Δωδεκάτη νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Στάση λεωφορείου του Ουίλλιαμ Ινγκ (την μετάφραση του έργου την έκανε σε συνεργασία με τον δάσκαλό του Κάρολο Κουν), Αριστοφάνη Πλούτος. Στο ίδιο θέατρο ακολούθησαν τα έργα: Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, Ιάκωβου Καμπανέλλη Η ηλικία της νύχτας και Τενεσί Ουίλιαμς Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι.

Το 1961 συνεργάζεται με τον θίασο του κορυφαίου ηθοποιού Δημήτρη Χορν στα έργα: Μαθήματα γάμου και Αλίμονο στους νέους των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον μεγάλο ηθοποιό και θιασάρχη Κώστα Μουσούρη στο θέατρό του. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1962 και κράτησε δύο χρόνια. Φωτο-φίνις του Ουστίνωφ, Το θέμα της ημέρας, επίσης στο έργο του Ρόμπερτ Μπολτ Άνθρωπος για όλες τις εποχές.

Ενδιάμεσα, το 1963, θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στο θέατρο του Εθνικού Κήπου την κωμωδία Οι φτωχοδιάβολοι των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη.

Το καλοκαίρι του 1964 θα επιστρέψει στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και θα σημειώσει προσωπική επιτυχία στον ρόλο του Αστυνόμου στο έργο του Δημ. Βυζάντιου Βαβυλωνία.

Θα συνεργαστεί εκ νέου με τον Κώστα Μουσούρη στις Τρεις αδελφές (όπου υποδύθηκε τον Αντρέι).

Στη συνέχεια, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του θιάσου Πέτρου Φυσούν - Ντόρας Γιαννακόπουλου θα συνεργαστεί μαζί τους στα έργα Το πρώτο χάδι και Η ηδονή της τιμιότητας καθώς επίσης και στο έργο Ένα σταφύλι στον ήλιο. (Για την ιστορία διεκόπη απότομα η περιοδεία το βράδυ της 21ης Απριλίου του 1967, ημέρας κήρυξης της Δικτατορίας στην Ελλάδα.)

Ο Μηνάς Χρηστίδης είχε κάνει δύο γάμους, ο πρώτος με την θεατρική συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη και ο δεύτερος με την Ντόρα Γιαννακοπούλου. Μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του και τον θεατρικό συγγραφέα Γερ. Σταύρου, την περίοδο της Δικτατορίας, πήγαν στο Παρίσι και οργάνωσαν μια μεγάλη περιοδεία στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε μια παράσταση που βασίστηκε στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης, στο διάστημα αυτό πραγματοποίησε αρκετές σκηνοθεσίες. Για τέσσερα χρόνια έμεινε στην Ολλανδία και σκηνοθέτησε τα έργα: Αριστοφάνη Ιππείς, Ευριπίδη Ιππόλυτος καθώς επίσης και έργα του Ερρίκου Ίψεν και του Λουίτζι Πιραντέλο. Επίσης πέρασε και στην τηλεοπτική σκηνοθεσία αλλά και ως δάσκαλος στην Δραματική Σχολή του Μάαστριχτ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε ως ηθοποιός για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το 1974 πραγματοποιεί την τελευταία του θεατρική εμφάνιση, που ο ίδιος είχε αναλάβει και την σκηνοθεσία, στο έργο Η αστική τάξη αστειεύεται του Άλαν Άικμπορν, που ανέβηκε στο θέατρο Διάνα.

Με τις θεατρικές εμπειρίες που έχει αποκομίσει από την εργασία του ως ηθοποιός περνάει στην θεατρική κριτική αλλά και στη δημοσιογραφία.
Το 1975 με την εφημερίδα Καθημερινή εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στήλη τηλεοπτικής κριτικής. Ακολούθησαν συνεργασίες με αρκετές εφημερίδες και περιοδικά. Από το 1981 αρχίζει να καθιερώνεται ως ένας έγκριτος και έμπειρος κριτικός θεάτρου του οποίου οι θεατρικές κριτικές είχαν λόγο και βαρύτητα.

Κινηματογράφος: Το τελευταίο ψέμα (πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση), Ένα μεγάλος έρωτας, Θέμα συνειδήσεως, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από τον γάμο του με την Ντόρα Γιαννακοπούλου απέκτησαν έναν γιο, τον θεατρικό συγγραφέα, μυθιστοριογράφο και διηγηματογράφο Λένο Χρηστίδη.

Ο Μηνάς Χρηστίδης έφυγε από τη ζωή το 2015.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες,  που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.