Ηρακλής και Ολυμπιακοί αγώνες
Γιώργου Ζώτου
Κι ενώ οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν ήδη ξεκινήσει, χωρίς βέβαια το ενδιαφέρον και το κύρος που απόκτησαν αργότερα, ο Ηρακλής, που στο μεταξύ είχε πάρει τα πάνω του μετά την γιγαντομαχία, αποφάσισε να κλείσει ορισμένες εκκρεμότητες.
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ο ήρωάς μας όντας φαγανός από παιδί έτρωγε και τα κατεψυγμένα.
Η πρώτη εκκρεμότητα ήταν η περίπτωση του βασιλιά της Ήλιδας, του Αυγεία, που του είχε καθαρίσει όλη την κοπριά από τους στάβλους. Όμως ο Αυγείας δεν έδωσε το ΟΚ στον Ευρυσθέα για να μετρήσει ο έκτος άθλος ούτε έδωσε την συμφωνημένη αμοιβή στον Ηρακλή με τη δικαιολογία ότι έκανε ζαβολιά επειδή χρησιμοποίησε ολίγον... Ξεκοπρέξ!
Ακολουθεί τοποθέτηση προϊόντος...ΞεΚοΠρέΞ! Για σωληνώσεις καθαρές!ΞεΚοΠρέΞ! Τέρμα οι δυσάρεστες οσμές!ΞεΚοΠρέΞ! Και καθάρισες μια για πάντα!
Ο Ηρακλής βγήκε παγανιά σε όλη την Πελοπόννησο, είπε παντού τον πόνο και την αδικία που ένιωθε και κατάφερε να συγκεντρώσει μπόλικους εθελοντές που τάχθηκαν ενάντια στον άτιμο βασιλιά Αυγεία.
Και μια νύχτα με φεγγάρι, την Ηλεία πάει να πάρει· βρε τον φουκαρά!
Φουκαράς γιατί ο Αυγείας είχε ήδη μάθει τα νέα και είχε ετοιμαστεί με στρατό, που υπερείχε σε δύναμη και σε συνοχή, έχοντας μάλιστα για στρατηγούς δύο δίδυμα αδέρφια που ήταν γίγαντες και γιοι του Ποσειδώνα και της Μολιόνης, τον Εύρυτο και τον Κτέατο.
Αυτοί οι τύποι ήταν ενωμένοι μεταξύ τους. Σιαμαίοι. Όμως τότε δεν τους έλεγαν σιαμαίους γιατί δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το Σιάμ.
Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι ο Ηρακλής αρρώστησε άσχημα και δεν πήρε μέρος στη μάχη με αποτέλεσμα ο στρατός του να αποδεκατιστεί και ο αδερφός του, ο Ιφικλής, να τραυματιστεί!
Και αφού δεν τον έπαιρνε αλλιώς, αναγκάστηκε να κάνει ειρήνη με τα αδέρφια.
Μετά από τη νίκη του αυτή, ο Αυγείας στρογγυλοκάθισε στον θρόνο του και έγινε ο φόβος κι ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου έχοντας για μπράβους τα σιαμαία αδέρφια.
Ώσπου, μια μέρα που τα αδέρφια πήγαιναν καμαρωτοί καμαρωτοί στο πανήγυρι στα Ίσθμια, τους έστησε ενέδρα ο Ηρακλής έξω από την Κόρινθο και τους χώρισε, όχι στα δύο αλλά στα χίλια δύο!
Μόλις βγήκαν αυτοί από τη μέση ήταν ζήτημα χρόνου να πέσει ο Αυγείας και όλα του τα παιδιά, εκτός από τον Φυλέα που ήταν και ο μόνος που τον είχε βοηθήσει στο καθάρισμα των στάβλων και γι' αυτό ο πατέρας του τον είχε εξορίσει.
Ο Ηρακλής, για να τον ευχαριστήσει, τον επανάφερε και τον έχρισε νέο βασιλιά της Ηλείας.
Πριν φύγει από την περιοχή, έχτισε βωμούς προς τιμή των δώδεκα θεών του Ολύμπου και του Πέλοπα, ενώ ίδρυσε κι έναν ιερό ναό προς τιμήν του πατέρα του Δία στην πανέμορφη κοιλάδα ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδεό και κατ' αυτόν τον τρόπο αναβίωσε (ή κατά έναν άλλο μύθο ίδρυσε) τους Ολυμπιακούς αγώνες δίνοντάς τους το κύρος που όλοι γνωρίζουμε.
Αφού ξεμπέρδεψε με την Ηλεία, ο ήρωας της καρδιάς μας, διοργάνωσε μια ακόμα εκδρομούλα-εκστρατεία στην Πύλο όπου τα έβαλε με τον βασιλιά Νηλέα που και μ' αυτόν είχε προηγούμενα.
Η δυσκολία αυτή την φορά άκουγε στο όνομα Περικλύμενος, ο οποίος ήταν ο πρωτότοκος γιος του Νηλέα και ταυτόχρονα γιος του Ποσειδώνα γι' αυτό είχε την μαγική ικανότητα να μεταμορφώνεται σε κάθε είδους ζώο.
Ευτυχώς η Αθηνά είχε φροντίσει να προειδοποιήσει τον λεβέντη μας γι' αυτά τα μασκαρέματα και ο Ηρακλής τον περίμενε υποψιασμένος.
Ο Περικλύμενος είχε την φαεινή ιδέα να τον πλησιάσει μεταμφιεσμένος σε μέλισσα με σκοπό, μόλις έρθει σε απόσταση επαφής, να γίνει αρκούδα ή ελέφαντας ή λιοντάρι και να κάνει μια χαψιά τον ήρωά μας. Έλα όμως που δεν πρόλαβε...
Και κάνει μία με τα δυο του δάχτυλα ο Ηρακλής και έκανε τον ζουζουνο-Περικλύμενο αλοιφή για εντριβές! Έπειτα πολιόρκησε την Πύλο και την κατέκτησε σκοτώνοντας όλους τους γιους του Νηλέα πλην του Νέστορα, που τον διόρισε βασιλιά της Πύλου.
Κι αφού αποκατάστησε τη λειτουργία των βασιλείων της Πελοποννήσου επέστρεψε στην Τίρυνθα.
Εκεί όμως ο Ευρυσθέας φοβήθηκε ότι έρχεται κι εκείνου η σειρά να τον καθαιρέσει από βασιλιά (δεν του είχε κάνει και λίγα άλλωστε) και τον εξόρισε.
Τι να κάνει κι ο άμοιρος ο Ηρακλής πήρε μαζί όλο του το σόι, τον Ιφικλή, τον Ιόλαο και την Μεγάρα και πήγαν να εγκατασταθούν στη Φενεό της Αρκαδίας.
Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ