Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Νίκος Βανδώρος

Νίκος Βανδώρος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Η φωτογραφία είναι του 1963 χωρίς να έχω συγκρατήσει άλλα στοιχεία.

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Υπάρχει και φιλότιμο»

Πέθανε την 1η Φεβρουαρίου 2024. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Υπάρχει και φιλότιμο» (των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, θέατρο Έλσας Βεργή, 1964-1965).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Βασιλικό ρομάντζο»

Στα πρώτα του θεατρικά βήματα ασχολήθηκε με την οπερέτα και τη μουσική κωμωδία. Ήταν γιος του βαρύτονου Γεράσιμου Βανδώρου και της υψιφώνου Σόνιας Ιατρίδου. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Νίκου Χατζίσκου, Έλλης Λαμπέτη, Σμαρούλας Γιούλη κ.ά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Βασιλικό ρομάντζο» (του Γεωργίου Ρούσσου, θέατρο Ρουαγιάλ, καλοκαίρι 1973).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Στρήκινγκ στο πλοίο των τρελλών»

Την περίοδο 1958-1965 έγραφε παιδικά θεατρικά έργα που τα ανέβαζε με δικό του θίασο («Το όνειρο της Ισαβέλλας», «Η αρχοντοπούλα και ο τσιγγάνος» κ.ά.). Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Στρίκινγκ στο πλοίο των τρελών» (των Γιάννη Δαλιανίδη και Νίκου Μαστοράκη, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1974).

Screenshot ταινίας με τον Νίκο Βανδώρο

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 44 ταινίες, με πρώτη την «Μια ζωή την έχουμε» (1958) και τελευταία την «Καπετάν Μεϊντάνος: Η εικόνα ενός μυθικού προσώπου» (1987).

Φωτογραφία είναι από την τηλεοπτική σειρά «Ετυμηγορία»

Επίσης εμφανίστηκε σε δύο συμπαραγωγές: «Συντρίμμια της ζωής» (Καζαμπλάν, Casablan, 1963) και «Ο μοναχικός ναύτης και το κορίτσι» (The lonely sailor and the girl, 1968). Και σε δύο ξένες ταινίες: «Passi di morte perduti nel buio» (1977) και «Ένας περίπατος στην Αθήνα». Η φωτογραφία είναι από την τηλεοπτική σειρά «Ετυμηγορία» (ΥΕΝΕΔ, 1978-1980).

Εξώφυλλα από βιντεοταινίες με τον Νίκο Βανδώρο

Εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 27 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Δημοσίευμα για τον Νίκο ΒανδώροΔημοσίευμα για τον Νίκο Βανδώρο

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές είτε σε βασικούς ρόλους είτε σε γκεστ εμφανίσεις: «Το περίπτερο» (ΥΕΝΕΔ, 1971-1972), «Οι γιοι του Κάιν» (ΕΙΡΤ, 1973-1974), «Αντίζηλες» (ΕΤ2, καλοκαίρι 1989), «Αραχτοί και λάιτ» (ΑΝΤ1, 1994-1995), «Το σόι μου μέσα» (ΑΝΤ1, άνοιξη 2009) κ.ά.

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Επίσης εμφανίστηκε σε έξι παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» (1976-1991). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (21/6/1979).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Χάρισε τη φωνή του σε αφηγήσεις παιδικών δίσκων. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (1/2/1974).

Μοναδικό εξώφυλλο με τον Νίκο Βανδώρο

Το μοναδικό εξώφυλλο που έχω εντοπίσει ως τώρα είναι το ανωτέρω (26/6/1981).

Φωτογραφία είναι από τη σειρά «Φιλοδοξίες»

Ήταν πατέρας του επίσης ηθοποιού Θεόφιλου Βανδώρου που πέθανε στις 11 Μαρτίου 2021. Η φωτογραφία είναι από τη σειρά «Φιλοδοξίες» (MEGA, 2002-2003).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Η φωτογραφία από τη σειρά «Ετυμηγορία» είναι από το site retromaniax.gr.
To screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Τα εξώφυλλα των βιντεοταινιών και η τελευταία εικόνα βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη