William Shakespeare
Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας - Τουρκίας
Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ετοιμάζεται αυτή την περίοδο με ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας, το Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Το Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον πολιτιστικό οργανισμό ΛΥΚΟΦΩΣ του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν μια ξεχωριστή ανάγνωση της ερωτικής τραγωδίας Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και υψηλών απαιτήσεων εγχείρημα, το οποίο αποσκοπεί να αποτελέσει και μια «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες να συνεργαστούν και να ενώσουν τις φωνές τους.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Άγκυρα στις 19 Απριλίου 2024 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η πρεμιέρα στην Ελλάδα θα δοθεί στις 16 Μαΐου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Ρωμαίος και Ιουλιέτα αποτελεί την ισχυρότερη ιστορία αγάπης που έχει γραφτεί ποτέ. Οι δύο αντίπαλες οικογένειες, στην παράσταση αυτή γίνονται οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι. Σε κάθε οικογένεια τα μέλη της συνομιλούν με τη γλώσσα τους και όποτε συναντιούνται οι δύο αντίπαλες οικογένειες, επικοινωνούν με την μόνη κοινή διεθνή γλώσσα που ξέρουν, τα αγγλικά.
Μια ιδιαίτερη τρίγλωσση παράσταση, με υπέρτιτλους, όπου δύο λαοί –δύο οικογένειες με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες– ποτισμένοι από μια προαιώνια σύγκρουση, ακολουθούν ένα τυφλό μίσος. Όμως παρά το μίσος αυτό και την έχθρα που χωρίζει τις οικογένειες, η Ελληνίδα Ιουλιέτα και ο Τούρκος Ρωμαίος ερωτεύονται αψηφώντας όλα τα εμπόδια, διδάσκοντας την αξία της αγάπης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ.
Η εξαιρετική αυτή ευκαιρία της σύμπραξης των δυο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας και των τριών σημαντικών οργανισμών, καλλιτεχνικών και τεχνικών συντελεστών και από τις δύο χώρες, αποδεικνύει τη δυνατότητα και τη θέληση της συνεργασίας, με στόχο μια κοινή καλλιτεχνική έκφραση με γνώμονα τον αμοιβαίο και ειλικρινή σεβασμό του ενός προς τον άλλον.
Σημαντικός αρωγός σε αυτό το εγχείρημα, ο Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας Tamer Karadağlı.
Ελληνική μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Τουρκική μετάφραση: Özdemir Nutku
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ekin Eti
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Yakup Çartık
Σκηνική πάλη: Χάρης Γεωργιάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος
Συντονίστρια παραγωγής (TR): Burcu Boran
Διεύθυνση παραγωγής (EL): Κατερίνα Μπερδέκα
Οργάνωση παραγωγής: Ρόζα Καλούδη
Βοηθοί παραγωγής: Μαρία Ξυδάκη, Πανούτσι Μαργέλος
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Video promo: Φώτης Φωτόπουλος
Styling φωτογράφισης - Video: Χάρης Σουλιώτης
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Διανομή:
Παραμάνα: Ρούλα Πατεράκη
Ιουλιέτα: Καλλιόπη Χάσκα
Ρωμαίος: Alp Ünsal
Πατέρας Λαυρέντιος: Eray Eserol
Καπουλέτος: Νίκος Καραθάνος
Καπουλέτου: Μαρία Διακοπαναγιώτου
Μερκούτιος: Şevki Çepa
Μπενβόλιο: Efe Akercan
Τυβάλδος: Σπύρος Μαραγκουδάκης
Πάρις: Νίκος Κωνσταντόπουλος
Σαμψών/Υπηρέτης: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος
Στις 19 Απριλίου 2024: Πρεμιέρα στην Άγκυρα
19-22 Απριλίου 2024: 4 παραστάσεις στην Άγκυρα
25-28 Απριλίου 2024: 4 παραστάσεις στην Κωνσταντινούπολη
Στις 16 Μαΐου 2024: Πρεμιέρα στην Αθήνα
16-20 Μαΐου 2024: 5 παραστάσεις στην Αθήνα
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 16 έως 19 Μαΐου 2024