Το εργαστήρι του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα

Από το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής του Θανάση Μανούση, 60 ποιήματα, και φωτογραφία του ίδιου

Ο Θανάσης Μανούσης μιλάει με αφορμή την έκδοση της ποιητικής του συλλογής 60 ποιήματα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο.
Θανάσης Μανούσης: Μία συλλογή 60 ποιημάτων που γράφτηκαν κυρίως κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για καταγραφή αυθόρμητων σκέψεων που μορφοποιήθηκαν με τρόπο που στοχεύει στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη και τον επηρεασμό του.

Για να πείσετε κάποιον να αγοράσει το βιβλίο σας, τι ακριβώς θα του λέγατε;
Θ.Μ.: Ένα αδιάβαστο βιβλίο κρύβει από ασημαντότητα μέχρι μεγαλείο, όπως και μια κινηματογραφική ταινία που δεν ειδώθηκε. Άλλωστε, δεν διακυβεύεται τίποτα, και μάλιστα με λιγότερο από 10 €. Και είναι πάντα καλό να αποφεύγεται η κρίση άλλων «ειδικών» πριν την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Περιγράψτε μας τον τρόπο που δουλέψατε για τη συγγραφή του βιβλίου σας;
Θ.Μ.: Κατέγραφα συνεχώς τις σκέψεις μου με ένα μολύβι και χαρτί που έφερα στην τσέπη. Όταν αυτές δημιουργούσαν εννοιολογικά «κρίσιμη μάζα» τις μορφοποιούσα και τους έδινα έναν αριθμό. Όχι τίτλους, καθώς αυτοί «ευνουχίζουν», κατά τη γνώμη μου, την αντίληψη του αναγνώστη.

Διαβάζετε άλλους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους; Ποια βιβλία αποτέλεσαν οδηγοί για την πρώτη σας συγγραφική δουλειά;
Θ.Μ.: Διάβασα λογοτεχνία σε νεαρότερη ηλικία. Τώρα συνειδητά αποφεύγω να διαβάζω έργα άλλων, επειδή θα ήθελα να είμαι ανεπηρέαστος. Ούτως ή άλλως, σημασία έχει η ιδιαιτερότητα, που αν δεν επιτευχθεί, θα πρόκειται για παιχνίδι που έπαιξα και έχασα. Είναι καλύτερα από τη θλιβερή απομίμηση.

Ποια ήταν η εμπειρία σας μέχρι την έκδοση του βιβλίου σας;
Θ.Μ.: Επί 3 χρόνια ήμουν η «Κοκκινοσκουφίτσα σε δάσος με λύκους» μέχρι το ξέφωτο του Οίκου με τον οποίο συνεργάστηκα.