Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων, εκδοχή βου


Γιώργου Ζώτου

Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε πώς, κατά μία εκδοχή, ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες από τον συνονόματο και σύντεκνο Ηρακλή.
Κατά μία άλλη εκδοχή οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν δημιούργημα του Πέλοπα, αυτού που έδωσε το όνομά του και στην Πελοπόννησο.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Ο Οινόμαος ήταν βασιλιάς της Ήλιδας και πατέρας της Ιπποδάμειας την οποία πολιορκούσαν πολλοί μνηστήρες.
Γιατί;
Επειδή ήταν κούκλα;
Επειδή είχε μεγάλη προίκα;
Μάλλον επειδή ήταν κούκλα ΚΑΙ είχε μεγάλη προίκα.
Το θέμα είναι ότι ο Οινόμαος είχε μάθει από έναν χρησμό πως όποιος παντρευτεί την κόρη του θα τον σκοτώσει για να του πάρει το βασίλειο.
Η Ιπποδάμεια από την άλλη άρχισε να ανησυχεί...
«Όλες οι φίλες μου έχουν από δύο παιδιά, εγώ στο ράφι θα μείνω; Γεροντοκόρη με θες; Εγώ πότε θα γίνω μάνα;»
Ο Οινόμαος που δεν της χαλούσε χατίρι, δέχτηκε να την παντρέψει με έναν όρο: «Θα σε δώσω σ' όποιον με κερδίσει στις αρματοδρομίες. Όποιος χάσει όμως θα του πάρω το κεφάλι!».
Ο Οινόμαος χαζός δεν ήταν, τα άλογα του τα είχε δώσει ο μπαμπάς Άρης και ήταν φτερωτά κι ανίκητα και έτσι ξεπάστρευε τους μνηστήρες σαν τα κοτόπουλα.
Είχε ήδη καρφώσει δώδεκα κεφάλια σε πασσάλους έξω από το παλάτι του μέχρι που έκανε την εμφάνισή του ο Πέλοπας.
Ο οποίος Πέλοπας έψαξε και βρήκε τον αδύναμο κρίκο της ιστορίας που δεν ήταν άλλος από τον Μυρτίλο, τον ηνίοχο που ετοίμαζε το άρμα του Οινόμαου πριν τους αγώνες.
Και του έταξε το μισό βασίλειο που θα πάρει συν έξτρα μπόνους μια νύχτα με την Ιπποδάμεια (την Ιπποδάμεια την ρώτησε ή μπα; Ψηφίζουμε μπα!) αν τον βοηθούσε να κερδίσει.
Ο Μυρτίλος, που και μόνο η νύχτα με την Ιπποδάμεια του έφτανε, αντικατέστησε τη σφήνα του κεντρικού άξονα του άρματος με μια κέρινη και στην πρώτη στροφή πάρ' τον κάτω τον βασιλιά.
Τον πατήσανε και τα άλογα, έγινε ο βασιλιάς ταλιατέλες ογκρατέν.
Κάνει τον γύρο του θριάμβου ο Πέλοπας που και σύζυγο απόκτησε κι ολόκληρη την Ήλιδα (και τελικά και ολόκληρη την Πελοπόννησο) καπάρωσε και καμία όρεξη δεν είχε να μοιραστεί γυναίκα και βασίλειο με τον πτωχό ηνίοχο και σιωπηρό βοηθό του...
Ανέβασε τον Μύρτιλο στο άρμα δήθεν για να πανηγυρίσουν μαζί και μόλις περνούσε ανοιχτά της Αργολίδας του δίνει μια και τον ξεφορτώνεται στο πέλαγος.
Εκείνη τη στιγμή δύο πράγματα συνέβησαν ταυτόχρονα: Το πέλαγος βαφτίστηκε Μυρτώο και ένας αστερισμός που περνούσε από πάνω εκείνη την ώρα βαφτίστηκε Ηνίοχος.
Ααα, ναι! Βρήκε δουλειά κι η Λίτσα Πατέρα!
Με το δίκιο σας τώρα θα ρωτήσετε, είναι δυνατόν αυτό το καθίκι, αυτός ο καιροσκόπος, αυτός ο σπεκουλαδόρος, αυτός ο... ο... μην τον χαρακτηρίσω χειρότερα, να άφησε τέτοια πολιτιστική κληρονομιά;
Κι όμως!
Κατά την προσφιλή τακτική, που έχουμε μάθει πολύ καλά κι από τον δικό μας, τον Ηρακλή, ένα συγχωροχάρτι είναι όλη η ουσία.
Ζήτησε λοιπόν και πήρε από το μαντείο των Δελφών εξιλέωση, έκανε δύο, τρεις, πέντε, δέκα θυσίες στους θεούς, έχτισε και τον περίφημο ναό με το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, που φιλοτέχνησε ο Φειδίας, πώς να μην τους τουμπάρει τους θεούς και να ξεχάσουν τι είχε συμβεί.
Εκτός από τους Ολυμπιακούς αγώνες, η Ιπποδάμεια, που ήταν κι αυτή αθληταρού, ίδρυσε τα Ηραία, κάτι αντίστοιχο των Ολυμπιακών αγώνων αλλά μόνο για γυναίκες.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη