Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Ο θάνατος του Ίφιτου


Γιώργου Ζώτου

Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)

Στο προ-προηγούμενο επεισόδιο δεν είπαμε τυχαία να κρατήσετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας το όνομα του Ίφιτου. Ήρθε η ώρα να τον επαναφέρετε μπροστά!
Κι επειδή είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν σας θυμίζει τίποτα, ας πάμε μπακ ιν τάιμ να τον θυμηθούμε.
Ο Ίφιτος λοιπόν ήταν ο αδερφός της Ιόλης και ο μόνος από τα αδέρφια του που στήριξε τον Ηρακλή για να γίνει ο γάμος.
Όμως ο γάμος δεν έγινε, ο Ήρα έφυγε από την Οιχαλία, πήγε στις Φερές της Θεσσαλίας κι άραξε εκεί περιδρομιάζοντας και μπεκροπίνοντας.
Την ίδια εποχή στην Οιχαλία συνέβη ένα τραγικό περιστατικό.
Κάποιος (ο Αυτόλυκος λένε οι φήμες, αλλά μην το πείτε παραέξω) έκλεψε μερικά βόδια από το βασίλειο. Ο βασιλιάς Εύρυτος, πάντα προκατειλημμένος εναντίον του Ηρακλή, κατηγόρησε το καμάρι μας.
Ο Ίφιτος, που από την αρχή δεν πίστεψε ότι αυτή ήταν δουλειά του Ηρακλή, αποφάσισε να πάει ο ίδιος στις Φερές να τον βρει για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Μόλις ο Ήρα άκουσε ότι ο Εύρυτος τον κατηγόρησε για κλέφτη, τον έπιασε το γνωστό αμόκ και ξέσπασε στον πρώτο που βρήκε μπροστά του, δηλαδή, ω ναι! τον κακομοίρη τον Ίφιτο, που τον έπιασε από το πόδι, τον στριφογύρισε τρεις φορές και τον εκσφενδόνισε από το παράθυρο.
Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον πιο τρανό υποστηρικτή του Ηρακλή!
Μόλις ο ήρωάς μας συνήλθε από το αμόκ και είδε τον Ίφιτο ντοματοπελτέ στον απέναντι μαντρότοιχο, στεναχωρήθηκε πάααρα πολύ και, κατά την προσφιλή του τακτική, έτρεξε στο μαντείο των Δελφών για να εξιλεωθεί.
Η Πυθία όμως είχε αγανακτήσει:
— Για κάτσε ρε συ! Σκοτώνεις όποιον σε στραβοκοιτάζει και μετά έρχεσαι να σου δώσουμε χρησμό; Τι το κάναμε εδώ; Βατικανό; Να πας στον Πάπα να σου δώσει συγχωροχάρτι!
Ο Ηρακλής τα πήρε στην κράνα.
— Άκου να σου πω μωρή μαστουρωμένη μπαμπόγρια, δεν θα με τρέχετε εσείς στην Ιταλία για μια δολοφονίτσα. Βγάλε χρησμό να εξιλεωθώ εδώ και τώρα!
Η μπαμπόγρι... παρντόν, η Πυθία ανένδοτη!
— Δεν υπάρχει περίπτωση! Έχουμε και ένα πρεστίζ!
Αρπάζει κι ο Ήρα τον μαγικό τρίποδα, που έβαζε μέσα η Πυθία τα αθώα χορταράκια, και το σκάει. Πάλι καλά που δεν της τον έφερε και στο κεφάλι να λέμε, σεβάστηκε την μαστού... την ηλικία της.
Μαθαίνει ο Απόλλωνας ότι τα έκανε λαμπόγυαλο στους Δελφούς κι αρχίζει να τον κυνηγάει. Και τον πρόλαβε τέρμα Πελοποννήσου, εκεί ακριβώς που χτιζόταν μια νέα πόλη.
Εκεί είχαμε μονομαχία τύπου Φαρ Ουέστ!
Από τη μία ο Ηρακλής, από την άλλη ο Απόλλωνας, στη μέση ο τρίποδας, με φόντο την νεόχτιστη πόλη και θεατές τους κατοίκους της.
Τα στοιχήματα άρχισαν να πέφτουν βροχή, όποιος κέρδιζε θα έδινε τ' όνομά του στην πόλη. Θεός ο ένας, ημίθεος ο άλλος, κουράστηκαν να χτυπιούνται και κανένας δεν κέρδιζε. Πήγανε παράταση, στο τέλος αποκαμωμένοι βαρέσανε πέναλτι, ούτε κι εκεί βγήκε νικητής.
Ισοπαλία παντού!
Και τότε ένας κάτοικος είχε τη φαεινή ιδέα να τους τιμήσουν και τους δύο!
Στη σημερινή εποχή θα βαφτίζανε την πόλη Ηρακλή Απόλλωνα και θα την φωνάζανε Ηρακλώνα ή Απολλωκλεία. Επειδή όμως πάλι θα τσακωνόντουσαν για το ποιο όνομα θα μπει πρώτο, την ονόμασαν, όπως μας λέει ο Όμηρος, Γυία (γη) Θεών, Γύθειον!
Στο τέλος όλοι έμειναν ευχαριστημένοι! Ο Απόλλωνας πήρε τον τρίποδά του, η πόλη της Μάνης πήρε το θεϊκό όνομα που της άξιζε και ο Ηρακλής τελικά πήρε τον χρησμό που αναζητούσε για εξιλέωση!
Τι πρόσταζε όμως ο χρησμός αυτός;
Μην χάσετε το επόμενο (ροζ) επεισόδιο με γαργαλιστικές λεπτομέρειες από τις νέες, κίνκι περιπέτειες του λεβέντη μας!


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη