Ελένη Παναγίδου: Η ευγένεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας! Ένα θέμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι απαραίτητο να γίνει βίωμά μας από μικρή ηλικία για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Έτσι λοιπόν, τι πιο όμορφο από μια γλυκιά κυρία για να τους την μεταδώσει;
Η κυρία Ευγενία είναι η γιαγιά όλων μας... Εκείνη η φιγούρα της γλυκιάς γιαγιάς που είτε είχαμε ή, αν είμαστε τυχεροί, ακόμα έχουμε, είτε θέλαμε να έχουμε. Είναι εκείνη η γιαγιά που έφτιαχνε ή φτιάχνει συνέχεια γλυκά. Η ήρεμη δύναμη της ελληνικής οικογένειας στην ποδιά της οποίας όλοι κλάψαμε, κρυφτήκαμε, ξαπλώσαμε, μοιραστήκαμε μυστικά. Σ' αυτήν τη φιγούρα ήθελα να φαίνονται όλες οι ευγενικές ψυχές που όλοι έχουμε γύρω μας. Είναι λοιπόν η κυρία Ευγενία ένα συνονθύλευμα αγαπημένων ευγενικών προσώπων (υπαρκτών) μαζί με ανύπαρκτα πρόσωπα που όλοι όμως θα θέλαμε να έχουμε στη ζωή μας.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η κυρία Ευγενία και κατ' επέκταση το βιβλίο. Από την αγάπη στις φιγούρες των γιαγιάδων μας και την ανάγκη να γίνει ο κόσμος μας λίγο πιο γλυκός!
Διαβάζοντας τον τίτλο δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μία ιστορία για την ευγένεια, όμως διαβάζοντάς το ο διδακτικός του χαρακτήρας αφορά ένα σύνολο πραγμάτων που δομούν μια υγιή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή. Ποια η συμβολή της εικονογράφησης στον προορισμό της ιστορίας;
Ε.Π.: Αν τα λόγια είναι το άλφα του παιδικού βιβλίου, η εικονογράφηση είναι το ωμέγα! Και τα δύο μαζί φτιάχνουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η εικονογράφηση είναι τόσο όμορφη (κι εδώ οφείλω να πω πολλά ευχαριστώ στη νονά του βιβλίου μου, όπως συνηθίζω να τη λέω, την εικονογράφο μας, τη Βιβή Μαρκάτου, που με το ταλέντο της το ζωντάνεψε τόσο όμορφα) που πραγματικά όλα ζωντανεύουν. Όλο αυτό το σύνολο πραγμάτων που θέλει να μας δώσει περνάει τόσο ζωντανά και όμορφα και μόνο μέσα από την εικονογράφηση. Επίσης η Βιβή έχει ζωντανέψει τόσο όμορφα τους χαρακτήρες που, και χωρίς λόγια, είναι σαν να μας μιλάνε!
Το κείμενο χαρακτηρίζεται από το έμμετρο στοιχείο το οποίο με τη σειρά του λόγω μέτρου μπορεί ευκολότερα να μελοποιηθεί. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο αυτό για το παραμύθι σας;
Ε.Π.: Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι διάφορα για το συγκεκριμένο παραμύθι τα οποία θέλω να κάνω και ίσως –δεν θα σας το αποκαλύψω για να είναι έκπληξη– να μελοποιηθεί, αν όχι όλο, ένα κομμάτι του. Ήδη οι δύο ήρωες συστήνονται με δύο τραγουδιστά τετράστιχα στις παρουσιάσεις, κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά.
Το παραμύθι αυτό είναι το πρώτο σας έργο που εκδίδεται. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε κι άλλα βιβλία από εσάς;
Ε.Π.: Καμιά φορά, και το ίδιο συμβαίνει και τώρα, τα γεγονότα μας προλαβαίνουν. Το δεύτερο βιβλίο μου έχει ήδη κυκλοφορήσει. Πρόκειται για μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, σε έμμετρο πάλι στίχο που κυκλοφορεί και πάλι από τις εκδόσεις Διάνοια κι έχει τίτλο «Γιατί το 'σκασες μπαλίτσα;». Συνεχίζω τις παρουσιάσεις και των δύο βιβλίων στα σχολεία ενώ ταυτόχρονα γράφω όπως έκανα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Τι θα θέλατε να πείτε στους μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες σας;
Ε.Π.: Να διαβάζουν βιβλία και να πιστεύουν στη μαγεία. Να διαβάζουν βιβλία για να πιστέψουν στη μαγεία. Τα παιδιά να διδάσκουν τη μαγεία στους μεγαλύτερους και οι μεγάλοι να γίνονται ένα με τη μαγεία των παιδιών!
Πώς θα χαρακτηριζατε το βιβλίο με μια λέξη (αν εξαιρέσουμε την ευγένεια);
Ε.Π.: Θα το χαρακτήριζα λοιπόν μαγεία, όπως χαρακτηρίζω και πολλά παιδικά βιβλία. Θα το χαρακτήριζα επίσης είσοδο. Ναι, ναι, καλά διαβάσατε ή ακούσατε. Μέσα από τα παραμύθια κάνουμε όλοι είσοδο σε ένα μαγικό κόσμο ευγένειας! Είσοδος λοιπόν στη μαγεία, στην ευγένεια, είσοδος στον κόσμο των παιδιών, στον κόσμο των παραμυθιών!
Αυτά μου είπε η Ελένη Παναγίδου για το βιβλίο της Η κυρία Ευγενία και το βάζο της ευγένειας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάνοια.
Η ηρωίδα της, η κυρία Ευγενία, φτιάχνει τα ομορφότερα γλυκά και τα πιο νόστιμα και τα τοποθετεί μέσα σε βαζάκια στη σειρά γεμίζοντας τα ράφια του σπιτιού της. Όμως, υπάρχει και ένα βάζο που δεν έχει μέσα γλυκό. Κι αυτό το βάζο αποτελεί το μεγάλο μυστικό. Κι αυτό το μυστικό κινδυνεύει όταν η κυρία Ευγενία δέχεται την επίσκεψη του κυρίου Ζαχαρία, που μένει εκεί κοντά, επειδή εκείνος θέλει ντε και καλά να δοκιμάσει μόνο από το μυστικό βαζάκι απορρίπτοντας όλα τα άλλα γλυκά.
Δεν θα σας πω τι πρόκειται να γίνει. Θα σας πω όμως πως το παραμύθι διδάσκει τις αξίες με παραστατικό, παραβολικό και παραδειγματικό τρόπο υπενθυμίζοντας σε όλους τι χρειάζεται για μια καλύτερη ζωή. Εσείς, ποιο λέτε να είναι το μυστικό; Πάει κάπου το μυαλό σας;
Πανέμορφο βιβλίο, γλυκό, χρωματιστό και γεμάτο καλή ενέργεια, θετικά μηνύματα και γόνιμες διδαχές. Επιπλέον, οι ήρωές του είναι άνθρωποι που, παρά την παραμυθένια και μυθοπλαστική τους υπόσταση, υπάρχουν στην κοινωνία, αποτελούν οικείες αναφορές και ενδεχομένως αναγνωρίζονται από τα παιδιά.
Οι δραστηριότητες, τα παζλ και οι γρίφοι, που περιέχονται στο τέλος, βοηθούν τα παιδιά να διασκεδάσουν ακόμα περισσότερο και να απομνημονεύσουν τα βασικότερα σημεία/στοιχεία της ιστόρησης.
Μεγάλο ναι!