Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Οι αδερφοί Κέρκωπες

Γιώργου Ζώτου

Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)

Οσο καιρό ο λεβέντης μας ήταν στην Λυδία δεν έλειψαν τα παρατράγουδα από διάφορα κακοποιά στοιχεία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τον είχε αγοράσει η Ομφάλη, για να βρει την ησυχία της από κάτι τύπους που λεηλατούσαν την Λυδία, άσχετα αν τελικά κατέληξαν στο κρεβάτι.
Εκείνη την εποχή, στην περιοχή, ανάμεσα σε πολλούς απατεώνες, δρούσαν οι διαβόητοι αδερφοί Κέρκωπες. Το όνομά τους έβγαινε από το κέρκος που είναι η ουρά και από την όψη. Σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να τους πούμε: οι αδερφοί Κωλόφατσες.
Πατέρας τους ήταν ο Ωκεανός και μάνα τους η Κερκώπη...
Καταλάβατε σε ποιαν έμοιασαν τα παιδιά...
Η οποία μάνα Κωλόφατσα, τους είχε δώσει την ευχή της να κλέβουν και να εξαπατούν όλο τον κόσμο αρκεί να προσέξουν μην πέσουν πάνω σε κάποιον μελάμπυγο (κάποιον δηλαδή που έχει μαύρο ποπό).
Ως γνήσιοι απατεώνες οι αδερφοί Κωλόφατσες, κυκλοφορούσαν και με άλλα ονόματα, όπως Ευρύβατος και Ώλος ή Τριβαλλός και Άκμων ή Κάνδαυλος και Άκμων. Ρωμαλέοι και μεγαλόσωμοι, αν και λίγο μπουμπούνες, εξαπατούσαν τους ξένους, τους λήστευαν κι αν αυτοί αντιστέκονταν τους καθάριζαν.
Μια μέρα που είχαν βγει να ξαλαφρώσουν κόσμο βλέπουν κάτω από ένα δέντρο έναν τεράστιο τύπο να ροχαλίζει σαν τρακτέρ. Δίπλα του βρισκόταν παρατημένο ένα χέβι μέταλ ρόπαλο κι ένα σούπερ ντούπερ τόξο.
Οι ξύπνιοι αναγνώστες ήδη θα έχουν αναγνωρίσει και μόνο από το ροχαλητό τον ήρωα της καρδιάς μας.
Οι αδερφοί Κωλόφατσες όμως δεν πήραν χαμπάρι.
Και όρμησαν να του πάρουν τα όπλα!
Πιάνεται όμως ο Ήρα στον ύπνο;
Γατάκια!
Ξυπνάει πάνω στην ώρα, αρπάζει τα δύο λαμόγια απ' τα πόδια, τους κρεμάει ανάποδα σε ένα ξύλο που το έβαλε στους ώμους του και ξεκίνησε για να τους παραδώσει στην βασίλισσα Ομφάλη.
Καθώς περπατούσε κουνιστός και λυγιστός, τα δύο αδέρφια, άρχισαν να τραμπαλίζονται και να χτυπάνε τα μάγουλά τους στα... ποπομάγουλα του Ηρακλή. Τα οποία ποπομάγουλα έτσι κι αλλιώς ήταν μέσα στην μαύρη τρίχα αλλά είχαν μελανιάσει κιόλας από τις ξυλιές της αφέντρας Ομφάλης!
Και τότε θυμήθηκαν τη μαύρη αλήθεια!
Ο μαυροκώλης-μελάμπυγος άντρας για τον οποίο τους είχε προειδοποιήσει η μαμά Κωλόφατσα-Κερκώπη ήταν ο Ηρακλής!
Η σκηνή ήταν τόσο γελοία καθώς τα ροδαλά μαγουλάκια τους έκαναν φλάπα φλούπα πάνω στα τριχωτά, μαυρισμένα κωλομέρια του Ήρα που σκάσανε στα γέλια. Ο Ηρακλής τους κοίταζε σαν χαζός.
Εδώ τους είχε κρεμάσει ανάποδα και τους πήγαινε να δικαστούν κι αυτοί γελούσαν και αστειεύονταν!
Όταν οι δύο ληστές εξήγησαν στον Ήρα γιατί γελούσαν τότε εκείνος τους ελευθέρωσε αφού τους έβαλε πρώτα να υποσχεθούν ότι θα σταματούσαν τις απατεωνιές.
Εννοείται ότι τα αδέρφια δέχτηκαν αμέσως και εννοείται ότι ποτέ δεν κράτησαν τον όρκο τους.
Κι όταν τον παραβήκαν, ανέλαβε ο μπαμπάς Δίας που τους έκανε κοτρόνες και τις άφησε έξω από τη Νάπολη της Ιταλίας να παριστάνουν τα νησιά τα οποία ονομάστηκαν Πηθικούσες, νησιά των πιθήκων, καθότι τα δυο αδέρφια έφερναν πιο κοντά σε πίθηκο με την συμπεριφορά τους.
Από τότε το όνομά τους έγινε συνώνυμο του απατεώνα ενώ το ρήμα κερκωπίζω σήμαινε κάνω απατεωνιά. Μάλιστα πολλοί αρχαίοι ποιητές σατίρισαν τα «κατορθώματά» τους, ιδίως τα ηχηρά φλάπα φλούπα στα μαυρισμένα μαγουλάκια του λεβέντη μας.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη