Φοβερό, μη αναμενόμενο, εκπαιδευτικό παραμύθι που θίγει ένα καίριο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στον πλανήτη, την κλιματική κρίση, δηλαδή την κλιματική αλλαγή και πιο συγκεκριμένα την υπερθέρμανση.
Ο Χριστόφορος Χριστοφόρου, στο βιβλίο του Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α. Ανώνυμο, εμπλέκει ευφάνταστα μια κακιά μάγισσα με τον αϊ-Βασίλη, τα ξωτικά του και τη Μητέρα Φύση, χωρίς να αφήνει απ' έξω τα ρομπότ, δηλαδή τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής. Πρόκειται για μία σύμπραξη του παλιού, παραδοσιακού στοιχείου με κάτι νεότερο, φρέσκο και δημιουργικό.
Στην υπόθεση... γνωρίζουμε τη Θερμουέλα, μια μάγισσα που έχει σκοπό να υπερθερμάνει τη Γη, αφού λατρεύει τη ζέστη, και μάλιστα με μία πολύ υποχθόνια μέθοδο: χρησιμοποιεί τα τεχνάσματα των ανθρώπων, τις κακές τους συνήθειες και την έλλειψη συνείδησης, παρόλο που αυτό μπορεί να συμβαίνει και λόγω άγνοιας. Το τελευταίο της σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή τα Χριστούγεννα όταν, μεταμφιεσμένη σε Μητέρα Φύση, θα επισκεφθεί τον αϊ-Βασίλη με σκοπό να κλέψει όλα τα ξωτικά του. Θα καταφέρει να τον ξεγελάσει; Όχι, γιατί εκείνος είναι πιο έξυπνος και έχει τον τρόπο να την ξεσκεπάσει αμέσως. Τι θα συμβεί όμως μετά; Θα την αφήσει στο έλεος της πραγματικής Μητέρας Φύσης;
Με δεδομένο το στοιχείο ότι η Θερμουέλα είναι αποφασισμένη να ξεφύγει από το περιθώριό της, να βγει μπροστά και να διεκδικήσει, δύο είναι τα τινά: ή θα αποτελειώσει τον πλανήτη ή θα δράσει για τη σωτηρία του. Κι αυτό είναι ένα από τα ευφάνταστα στοιχεία του βιβλίου του κυρίου Χριστοφόρου. Ενώ σκιαγραφείται πλήρως ο κακός χαρακτήρας της ιστόρησης και ο σκοπός του, μπαίνει στο κάδρο και μία εναλλακτική πρόταση: αντί να δρα κανείς με αρνητικό τρόπο, να δρα με θετικό, δηλαδή αντί να ξεχωρίζει κανείς κάνοντας κακά πράγματα να ξεχωρίζει κάνοντας καλά. Τώρα τι θα επιλέξει η συγκεκριμένη μάγισσα και γιατί, θα το μάθετε στις σελίδες της ιστορίας.
Η ιστορία αποτελεί έναν γόνιμο τρόπο ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κακομεταχειριζόμαστε τον πλανήτη, τον αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις μας επάνω του, αλλά προσφέρει και λύσεις, δράσεις και στόχους που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε τη σωτηρία του. Μάλιστα το εύρημα με τα ΠΟΡΕΙΑ και ΑΠΕΙΡΟ είναι ιδιαίτερο και εξόχως διδακτικό με συμβολιστικό υπόβαθρο και σημειολογική χροιά ενώ και οι γαιοβαθμοί μπορούν να αποτελέσουν ένα σύστημα αξιολόγησης για εκείνους που θα βοηθήσουν τη Γη.
Τελικά, υπάρχουν ανατροπές στο πόνημα, τόσο στην εξιστόρηση όσο και στην πραγματική ζωή, αφού δίνεται «πάσα» στα παιδιά να ακολουθήσουν μία πορεία που δεν θα πληγώνει τον πλανήτη, που θα βελτιώνει τη ζωή των πλασμάτων του (άνθρωποι, ζώα, φυτά, ξωτικά, μάγισσες, νεράιδες κ.ο.κ.) ενώ θα εκμεταλλεύεται την τεχνολογία προς όφελος όλων!
Κι εν κατακλείδι, το ίδιο το βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο γιατί από τη μια μπορεί να προσφερθεί ως τέτοιο ενώ από την άλλη διδάσκει τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή (που δεν είναι ένα καλοτυλισμένο, με γυαλιστερό χαρτί, παιχνίδι που ζητήθηκε στον αϊ-Βασίλη σε ένα παιδικό γράμμα –χωρίς να υποτιμάται κιόλας μια τέτοια έκπληξη).
Μία καλή επιλογή για παιδιά άνω των εννέα χρόνων.