Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Νίκος Ρίζος

Νίκος Ρίζος (πορτρέτα και screenshots ταινιών)

Μεγάλος κωμικός ηθοποιός, λαοφιλέστατος, που για μισό αιώνα χάριζε απλόχερα το αβίαστο γέλιο. Είχε ασχοληθεί επίσης και με τις θεατρικές επιχειρήσεις και τα πήγε περίφημα. Είχε σπουδάσει στο Πάντειο.

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1924 και σύμφωνα με τον ίδιο είχε ξεκινήσει ως αντιγραφέας. Οι θεατρικοί συγγραφείς τότε δεν μπορούσαν να αναπαράγουν το μοναδικό γραπτό τους και υπήρχε το επάγγελμα του αντιγραφέα που αντέγραφε το έργο ή τις σκηνές που είχε ο κάθε ηθοποιός. Τα γράμματά του, έλεγε, ήταν ίδια με αυτά της μηχανής.

Δεν άργησε να κάνει την πρώτη του θεατρική εμφάνιση και να τραβήξει όλα τα βλέμματα επάνω του ακόμα και το βλέμμα της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη η οποία, όταν τον είδε, αναφώνησε: Πώς χώρεσε μωρέ αυτό το ταλέντο σε αυτό το κορμί;

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση σημειώνεται το καλοκαίρι του 1948 με την κλασική επιθεώρηση των Αλέκο Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου Άνθρωποι άνθρωποι που στεγάστηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν. Εν συνεχεία συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα αθηναϊκά θέατρα όπως το Σαμαρτζή (που πλέον και αυτό όπως και το Μετροπόλιταν δεν υπάρχει και ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ΟΣΕ), το θέατρο Κοτοπούλη (1950), το θέατρο Βέμπο (1951), το θέατρο Παπαϊωάννου (1952), το Ακροπόλ (1953-1958)...
Ασημάκη Γιαλαμά - Γ. Θίσβιου - Κώστα Πρετεντέρη Σιγά και με το μαλακό, Το δόγμα της γυναίκας και Εδώ Αθήναι κ.α.
Το 1958 εμφανίζεται στο θέατρο Μπουρνέλλη (Γιαλαμά - Θίσβιου - Πρετεντέρη Τέντι Μπόις, Μίμη Τραϊφόρου - Δημήτρη Βασιλειάδη Κόσμος και Κοσμάκης, Ασημακοπούλου - Σπυροπούλου - Παπαδούκα Ηλιοβασιλέματα.

Το 1959 συγκροτεί για πρώτη φορά θίασο μαζί με τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Τάκη Μηλιάδη και ανεβάζουν στο θέατρο Περοκέ τις επιθεωρήσεις των Δημ. Βασιλειάδη και Ναπολέοντα Ελευθερίου Ομόνοια πλατς πλουτς, όπου σημειώνει ο Θανάσης Βέγγος την πρώτη του θεατρική εμφάνιση, και Μαντουμπάλα.
Στη συνέχεια, με τους ίδιους συνθιασάρχες και με τις αδελφές Καλουτά παίζουν στο θέατρο Κυβέλης της πλατείας Συντάγματος (1959-1960) στις επιθεωρήσεις Καινούργια Αθήνα και Άνθρωποι του '60 καθώς και στην μουσική κωμωδία του Στέφανου Φωτιάδη Ζητείται τεμπέλης.
Το καλοκαίρι του 1960 συνεργάζεται με την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Τάκη Μηλιάδη στο θέατρο Μετροπόλιταν στο έργο Γ. Γιαννακόπουλου Κάθε καρυδιάς καρύδι.

Ένα από τα πολλά πράγματα που πέτυχε ο δημοφιλής και αγαπητός ηθοποιός ήταν η κοινοπραξία με δύο από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς, μοναδικούς γνωστές της κωμωδίας, τον Βασίλη Αυλωνίτη και τη Γεωργία Βασιλειάδου, δηλαδή να τους πάρει από το μουσικό θέατρο και να ανεβάσουν μαζί πρόζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία τα έργα που παρουσίασαν και κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο και τα οποία προβάλλονται συνεχώς με μεγάλη θεαματικότητα.
Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη Οι γαμπροί της Ευτυχίας, Οι νεόπλουτοι, Η γυναικούλα μας και Πέντε λεπτά από την Ομόνοια και Γεωργίου Ρούσου Ο εραστής έρχεται (πρόκειται για την γνωστή ταινία με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη Ο ζηλιαρόγατος). Ο θίασος τους έδωσε παραστάσεις και στην Γερμανία για τους Γερμανούς εργάτες.
Ακολούθησαν τα έργα Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου Άντρα θέλω, τώρα τόνε θέλω και Τσιφόρου - Βασιλειάδη Δημοκρατία αλά Ελληνικά τις χρονιές 1965-1966 με συνθιασάρχες την Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου και στη συνέχεια η κωμωδία των Γιαλαμά - Πρετεντέρη Η κόμισσα της Φάμπρικας.
Το καλοκαίρι του 1966 Κάτι κουρασμένα παλικάρια με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Μάρω Κοντού στο θέατρο Διάνα και στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης· στα ίδια θέατρα θα παρουσιάσουν την κωμωδία Ήταν ένας πλέι-μπόι (με την Μαίρη Χρονοπούλου) και τον Στρατή παραστράτησε με τον Κώστα Βουτσά. Με την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Γιάννη Μιχαλοπουλο ανέβασαν και την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου Γαμπροί από το παράθυρο. Το καλοκαίρι του 1969 ανέβασε με τον Κώστα Βουτσά και τον Γιάννη Βογιατζή η κωμωδία των Γιαλαμά - Πρετεντέρη Πετάει πετάει.
Ανέβαζε έργα πρόζας και επιθεώρησης. Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο Άστορ της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο και λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990. Στη συνέχεια άρχισε να συνεργάζεται πάλι με άλλους θιάσους. Το 1993, στο θέατρο Ακροπόλ, στην επιθεώρηση Για την Ελλάδα ρε γαμώτο των Άγγελου Πυριόχου και Πάνου Χατζηκουτσέλη. Στο θέατρο Βέμπο αργότερα, στην επιθεώρηση Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες (Λάκη Μιχαηλίδη, Μιχάλη Ανθή και Ντίνου Σπυρόπουλου), μαζί με τον Σωτήρη Μουστάκα και την Μαρία Μπονέλου και έναν πολύ δυνατό θίασο, γιόρτασε τα πενήντα χρόνια του στη σκηνή.
Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ.
Που ακόμα τώρα το κοινό μου το πιστό.
Μόλις με βλέπει να προβάλω απ' την κουίντα, μου λέει έμπαινε κοντέ, μην σταματάς.
Μείνε επάνω στη σκηνή και άλλα πενήντα, αλλά πενήντα χρόνια τώρα μας χρωστάς.
Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ.
Είναι το ελάχιστο, που σε όλους σας χρωστώ.
Τον Απρίλιο του 1999 έκανε την τελευταία του θεατρική εμφάνιση στην επιθεώρηση Ευρώ... ομελέτα και έρχεται ΝΑΤΟ (Μιχάλη Ανθή και Ντίνου Σπυρόπουλου), στο θέατρο Περοκέ, που είχε ανοίξει πρώιμα για την καλοκαιρινή σεζόν. Λίγες μέρες όμως μετά, την Τρίτη 20 Απριλίου του 1999, ο Νίκος Ρίζος έφυγε από τη ζωή.
Σύζυγος του αξέχαστου κωμικού ηθοποιού υπήρξε η εκλεκτή ηθοποιός Έλσα Ρίζου που μαζί απέκτησαν έναν γιο.

Στον κινηματογράφο υπήρξε ένας από τους παραγωγικότατους ηθοποιούς· ξεκίνησε με τους Χαμένους αγγέλους, το 1948, συνέχισε με τον Μεθύστακα του Γιώργου Τζαβέλλα, το 1950, και σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου τράβηξε την προσοχή και έτσι δύο χρόνια αργότερα, στην ίδια εταιρεία, την Finos Film, παίρνει έναν μεγαλύτερο ρόλο ως Ατσίδας στην ταινία του Τζαβέλλα Η Αγνή του λιμανιού με την Ελένη Χατζηαργύρη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον θεατρικό ηθοποιό Γιώργο Γληνό. Ακολουθούν πολλές εμφανίσεις σε ταινίες, όπως Το σοφεράκι, Γκολ στον έρωτα, Οι παπατζήδες, Χαρούμενο ξεκίνημα, Τζο, ο τρομερός, Γλέντι, λεφτά κι αγάπη, Γραφείο συνοικεσίων, Ο ζηλιαρόγατος, Τα κωθώνια του Συντάγματος, Κυνηγώντας τον έρωτα, Οι τρακαδόροι της Αθήνας, Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη, Κατά λάθος μπαμπάς, Το παιδί του δρόμου, Της νύχτας τα καμώματα, Της τύχης τα γραμμένα, Χαρούμενοι αλήτες, Το εισπρακτοράκι, Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας, Μέλπω, Αδέκαροι ερωτευμένοι, Μηδέν πέντε, Το μυστικό της κατηγορουμένης, Αγαπούλα, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, Φλογέρα και αίμα, Οι γαμπροί της Ευτυχίας, Όταν λείπει η γάτα, Έξυπνοι και κορόιδα, Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος, Τέρμα τα δίφραγκα, Η νύφη το 'σκασε, Η Ελληνίδα και ο Έρωτας, Της κακομοίρας, Ο ανιψιός μου ο Μανώλης, Ο αδελφός μου ο τροχονόμος, Επτά μέρες ψέματα, Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο, Ένας βλάκας με πατέντα, Ο Θύμιος στη χώρα του Στριπτίζ, Ήταν όλοι τους κορόιδα, Αν έχεις τύχη, Οι προικοθήρες, Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο, Όχι κύριε Τζόνσον, Κάνε με πρωθυπουργό, Η αδελφή μου θέλει ξύλο, Αχ, και να 'μουν άντρας, Τα δολάρια της Ασπασίας, Η αρχόντισσα και ο αλήτης, Ο γίγας της Κυψέλης, Ο μπούφος, Ο κούκλος, Η κόμισσα της Φάμπρικας, Ο τζαναμπέτης, Ο Στρατής παραστράτησε, Ο άνθρωπος της καρπαζιάς, Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο, Ο νάνος και οι εφτά χιονάτες, Η ταξιτζού, Εθελοντής στον έρωτα, Συμμορία εραστών, Από τα αλώνια στα σαλόνια, Ο αισιόδοξος, Τον αράπη κι αν τον πλένεις, Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής (1973), Τα παιδιά της πιάτσας (1979), Ξεβράκωτος Ρωμιός, Ένας κοντός θα μας σώσει, Άρπα colla, Ρόδα τσάντα και κοπάνα, Παπασούζας Φαντομάς, Πες τα βρομόστομε, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια, Ένας πρωτάρης στο κολέγιο, Εθνική Παπάδων, Οι σκληρές του Μαϊάμι.

Μεγάλη η συμμετοχή του και στις βιντεοταινίες, σε κασέτες όπως Ο δόκτορ της κομπίνας, Ο κοντός και οι μνηστήρες, Ο βάρβαρος και η Βαρβάρα, Η κόμπρα από τα Γιάννενα, Κόκορας στο χαρέμι του, Μια νύφη για όλους.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Ο δρόμος του Κώστα Λυχναρά σε σενάριο του Κώστα Πρετεντέρη, στη σειρά του Γιώργου Κωνσταντίνου Άλλη το πρωί, άλλη το βράδυ, καθώς και στη σειρά Η αίθουσα του θρόνου που βασίστηκε στο βιβλίο του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ρίζος).

Τιμήθηκε για την πολύτιμη προσφορά του στο θέατρο με ειδικά βραβεία, από τους δήμους Αθηνών και Μοσχάτου, από την παροικία των Αρτινών της Αθήνας, από τον Κερκυραϊκό σύλλογο Πειραιά κ.α.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη, καθώς επίσης και από το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα Μάρθα Καραγιάννη: Κορίτσι για μιούζικαλ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ορφέας.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα