Στο βιβλίο των Ελένης Παπαδοπούλου και Νίκου Κουραβάνα θα αναλυθούν θέματα ψυχολογίας και αυτογνωσίας με έναν τρόπο προσιτό, θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, θέματα που μπορεί να στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξή μας αλλά και τη διαβίωσή μας.
Θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό. Με έννοιες που φαντάζουν δυσνόητες, με χαρακτηριστικά που αποφεύγουμε να συζητήσουμε, με καταστάσεις που μας αποτρέπουν. Με μεθοδικότητα και καλή διάθεση θα αποσαφηνίσουμε όσα μας απασχολούν.
Τα μικρά κεφάλαια βοηθούν τον αναγνώστη και του δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσει με τη δική του σειρά το βιβλίο, να σταθεί περισσότερο στα δικά του αδύναμα σημεία, να αξιολογήσει τα όσα του προσφέρονται και να κάνει κτήμα του όσα ο ίδιος θεωρεί απαραίτητα.
Γιατί δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια; Πρόκειται για ένδειξη αδυναμίας, φόβου για την έκθεση, είναι θέμα μάθησης ή έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση;Ποιοι λόγοι ενισχύουν τον φόβο για αλλαγή; Αποφυγή ρίσκου, ανασφάλεια ή δικαιολογίες χωρίς υπόβαθρο;Επηρεάζουν τα παιδικά μας χρόνια τη μελλοντική μας ζωή;Βοηθά η σιωπή στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας;Τι καλείται απογοήτευση και τι απελπισία;Τελικά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ;Είναι άδικη η ζωή;Είναι ευεργετικός ο θυμός;Ποια προβλήματα είναι πιο σημαντικά; Τα δικά μας ή των άλλων;Πόσο ανάγκη έχουμε την ανθρώπινη επαφή;Τι νιώθουν οι άλλοι για εμάς και πόσο πρέπει να μας απασχολεί;Πώς μαθαίνω να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου;Πόσο χώρο πρέπει να δίνουμε στις ενοχές μας;Πώς με βοηθάει να θέτω στόχους;Ποια η θέση της αποτυχίας στη ζωή μας;Είναι τροχοπέδη το παρελθόν μας;Ποια η αξία της πίστης, της απογοήτευσης, της ευτυχίας και της εμμονής;Ποιες ανάγκες έχει η ψυχή μας;
Αβίαστα αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις θα βρουν τις απαντήσεις τους στο βιβλίο που σίγουρα θα φανεί χρήσιμο πολλές πολλές φορές αφότου ολοκληρώσουμε την ανάγνωσή του, τις στιγμές που θα έχουμε την ανάγκη να δικαιολογήσουμε ή να επιδιώξουμε να αλλάξουμε κομμάτια του εαυτού μας προσδοκώντας σε ένα καλύτερο προσωπικό μέλλον.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μία φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο των Ελένης Παπαδοπούλου και Νίκου Κουραβάνα, επέλεξα την παρακάτω:
Οι λέξεις είναι απλώς το δοχείο. Η σιωπή είναι το περιεχόμενο...
Κλείνοντας, ξεχώρισα το κεφάλαιο «Κράτα μου το χέρι», γιατί θεωρώ ότι η τρυφερότητα στην οποία κάνει αναφορά αποτελεί μακράν μια πολύτιμη πτυχή του ανθρώπινου χαρακτήρα.
Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι τακτικό μέλος στον ΣΕΨ (Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων). Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας και του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Δυσλεξία - Επικοινωνία σε πολυγλωσσικό περιβάλλον και χρήση νέας τεχνολογίας), ως υπότροφος του ΙΚΥ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Κοινωνικός αποκλεισμός και ανθρώπινα δικαιώματα). Έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, στην εκπαίδευση ενηλίκων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στη Θετική Ψυχολογία. Έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια σε ομάδες στις Σχολές Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στα ΚΔΒΜ. Διατηρεί blog με θέματα ψυχολογίας (ευΨυχία) και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει συγγράψει δύο παραμύθια με τίτλο Η Χρυσομαλλούσα και το μαγικό στέμμα και Λίνα, η γλυκιά κροκοδειλίνα. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Σεπόλια μαζί με τον σύζυγό της.
Ο Νίκος Κουραβάνας είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, MSc. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης, είναι απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει αποφοιτήσει από τα εξής μεταπτυχιακά: «Επιστήμες της Αγωγής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), «Κοινωνικός αποκλεισμός και ανθρώπινα δικαιώματα» του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Κλινική ψυχολογία» του Hellenic American University. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, όπως «Διαχείριση χωρισμού-διαζυγίου γονέων» και «Συμβουλευτική και Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας» στο ΕΚΠΑ, καθώς και «Θετική Ψυχολογία» στο Πάντειο. Διατηρεί blog με θέματα ψυχολογίας (ευΨυχία) και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει συγγράψει δύο παραμύθια, με τίτλο Η Χρυσομαλλούσα και το μαγικό στέμμα και Λίνα, η γλυκιά κροκοδειλίνα. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Σεπόλια μαζί με τη σύζυγό του.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου