Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Τα βόδια του Γηρυόνη (παρτ ουάν)

Γιώργου Ζώτου

Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Στον δέκατο και τελευταίο (;) άθλο του Ηρακλή, ο Ευρυσθέας αφού είδε και αποείδε ότι ούτε λιοντάρια, ούτε τέρατα, ούτε Αμαζόνες δεν σταματούν τον λεβέντη μας αποφάσισε να τον στείλει στην εξορία. Σου λέει, ακόμα κι αν ολοκληρώσει τον άθλο μπορεί να χαθεί και να μην τον ξαναδούμε.
Και τον έστειλε στο νησί Ερύθεια (που σημαίνει κόκκινη χώρα, η χώρα του δύοντος ήλιου –πώς λέμε Ιαπωνία; Το ακριβώς αντίθετο!).
Σήμερα θα τοποθετούσαμε την Ερύθεια κάπου στον Ατλαντικό ωκεανό κοντά στον κήπο των Εσπερίδων, πιο δυτικά από τις στήλες του Ηρακλή που τότε δεν ονομάζονταν έτσι γιατί περίμεναν τον Ηρακλή να περάσει και να τις βαφτίσει.
Στην Ερύθεια κατοικούσε ο Γηρυόνης ένας τύπος που το σώμα του αποτελούνταν από τρία ανδρικά κορμιά που ενώνονταν στην κοιλιά και χωρίζονταν πάλι στη λεκάνη. Μην με ρωτήσετε πόσα γεννητικά όργανα είχε, παραμένει ανεξακρίβωτο και παντελώς άσχετο με την ιστορία μας.
Ο Γηρυόνης λοιπόν είχε στην κατοχή του κάτι ομορφούτσικα κοκκινότριχα βόδια, κουκλάκια ζωγραφιστά κι είχε βάλει έναν βοσκό, τον Ευρυτίωνα, για να τα φυλάει μαζί με τον σκύλο του, τον Όρθρο. Αυτό ακριβώς ήταν και το αντικείμενο του δέκατου άθλου για τον Ήρα. Να φέρει τα κοκκινότριχα βόδια στις Μυκήνες.
Στον σκύλο Όρθρο θα πρέπει να σταθούμε λίγο γιατί ίσως να περιμένετε ότι ήταν κάποιο τίμιο τσομπανόσκυλο που ασχολιόταν όλη μέρα με το να βάζει και να βγάζει τα ζώα από το μαντρί.
Και μόνο το οικογενειακό δέντρο που παρουσίαζε στο βιογραφικό του φτάνει για να πάρετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.
Μαμά του ήταν η Έχιδνα και μπαμπάς του ο Τυφώνας!
Κι αν δεν σας αρκούν αυτά, αδέρφια του ήταν η Χίμαιρα, ο Κέρβερος και η Λερναία Ύδρα!
Πήρατε μια ιδέα τώρα;
Μετά από αυτό, είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μόνο κουσούρι του Όρθρου ήταν ότι είχε δύο κεφάλια. Ααα, πού και πού, όταν τσαντιζόταν, εμφάνιζε και μερικά κεφάλια φιδιού, επτά συνολικά αλλά ας μην κάνουμε θέμα τέτοιες μικρολεπτομέρειες...
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ήρωα της καρδιάς μας ήταν το πώς να πάει εκεί που δεν είχε πάει ποτέ κανείς.
Στην αρχή πήρε να κλείσει αεροπλάνο για Σεβίλλη, όμως μόλις είδε τις τιμές της Ετζίαν τού έφυγε το ρόπαλο από το χέρι. Τα βαπόρια απλησίαστα κι αυτά, αποφασίζει να το πάρει ποδαράτο.
Βγαίνει Σερβία, πιάνει Ιταλία, Σαν Ρέμο, Μονακό, Κάνες, Σεν Τροπέ, έκανε και τα μπανάκια του, μέχρι τότε του βγήκε ζάχαρη το ταξίδι.
Ώσπου μια μέρα φτάνει στην Ισπανία...
Εκεί γνώρισε τον βασιλιά των ιθαγενών, τον Βέβρυκα! Πολύ χάρηκε που τον γνώρισε κι ακόμα πιο πολύ χάρηκε που γνώρισε την κόρη του, την Πυρήνη!
Φουλ φιλόξενοι πατέρας και κόρη αμέσως έστρωσαν το τραπέζι για να σαβουρώσει ο λεβέντης μας.
Το τι κατέβασε ο οισοφάγος του δεν λέγεται. Να τα τάπας για αρχή, να οι σαγκρίες, ήρθαν και οι παέγιες μετά, πήγε να σκάσει από το πολύ φαΐ. Στο τέλος, αφού χλαπάκιασε και καμιά πενηνταριά τσούρος, πώς έγινε ξαφνικά και βρέθηκαν στο ίδιο κρεβάτι με την Πυρήνη κανείς δεν το κατάλαβε!
Το κατάλαβε δυστυχώς αργότερα η Πυρήνη που έμεινε έγκυος και το παρακατάλαβε όταν ήρθε η ώρα να γεννήσει, που έβγαλε ένα τερατόμορφο ερπετοειδές.
Μόλις η μαμά είδε το «μωρό» και μόνο στην σκέψη ότι θα έπρεπε να το θηλάσει έφυγε μακριά τρέχοντας. Και πήγε σε ένα δάσος όπου έμεινε για πάντα αφήνοντας τα κοκαλάκια της εκεί.
Απαρηγόρητος ο Ηρακλής για τον χαμό του ουάν-νάιτ-σταντ, παρντόν της αγαπημένης του, σκέφτηκε να της φτιάξει έναν πρόχειρο τάφο αρχίζοντας αμέσως να μαζεύει μερικά βραχάκια.
Βέβαια, υπερβολικός όπως πάντα, το παράκανε ακόμα και στη θλίψη, το παράκανε και στις κοτρόνες που δεν έλεγε να σταματήσει να στοιβάζει.
Ρίξε πέτρα, ρίξε κλάμα, άαααανοιξε πέτρααααααα για να μπω... πάει η αγαπημένη μου Πυρήνη, στο τέλος χωρίς να το καταλάβει έφτιαξε ένα ολόκληρο βουνό!
Τι βουνό; Βουνάρα!
Τι βουνάρα; Οροσειράρα!
Τι οροσειράρα; Τα Πυρηναία ολάκερα!
Μετά από αυτό το θλιβερό γεγονός ο Ήρα μάζεψε τα μπογαλάκια του και συνέχισε το ταξίδι του προς τον νότο για να βρει τα βόδια του Γηρυόνη.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Συνεχίζεται εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα