Καλησπέρα φίλοι μου!
Σήμερα θα περιηγηθούμε στην πλοκή της νουβέλας Ιβ και Βη. Πρόκειται για ένα σχετικά σύντομο βιβλίο, το οποίο φτάνει τις 66 σελίδες. Ουσιαστικά όμως το κείμενο ξεκινά από την 9η και τερματίζει στην 62η σελίδα. Είναι χωρισμένο μάλιστα, σε τρία κεφάλαια. Στα πρώτα δύο κυριαρχούν οι διάλογοι. Στο τρίτο ωστόσο, υπερτερεί το πεζό κείμενο.
Πρωταγωνιστές μας εδώ, είναι δύο άντρες που διαθέτουν τα ονόματα του τίτλου. Ο Ιβ και ο Βη. Τις συγκεκριμένες προσφωνήσεις τους μάλιστα, τις συναντούμε συνεχώς στο κείμενο των διαλόγων, κάθε που ο ένας απευθύνεται στον άλλο. Ή, που ο συγγραφέας περιγράφει τις πράξεις του εκάστοτε χαρακτήρα.
Παρεμπίπτοντος, οφείλω να ομολογήσω ότι η αίσθησή μου είναι πως η ουσία της πλοκής αντικατοπτρίζεται και επεξηγείται ιδανικά στον αναγνώστη, στο οπισθόφυλλο. Εκεί, όπου συνοψίζεται και το γενικό νόημα όσων ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου.
Προσωπικά, θα τοποθετούσα όσα αναφέρει το οπισθόφυλλο, ως εισαγωγή του βιβλίου, έτσι ώστε ο εκάστοτε αναγνώστης να γνωρίζει εκ των προτέρων τις συνθήκες και το πλαίσιο στο οποίο αλληλεπιδρούν οι ήρωές μας.
Επικεντρώνοντας τώρα στην ιστορία μας, αυτή περιστρέφεται γύρω από τις ζωές του Ιβ και του Βη. Δύο αντρών που μένουν σε ένα ασυνήθιστα κατασκευασμένο οίκημα.
Κι όπως μας εξομολογείται στη σελίδα 39 ο ένας από τους ήρωες: «Η διαίσθηση και το ένστικτό μας ίσως διατηρούν ακόμη κάτι απ' αυτό που ο άνθρωπος ένιωσε κατά τη διάρκεια της Δημιουργίας» λέει ο Βη «κι ελπίζω ότι το συγκεκριμένο σπίτι είναι ικανό να προκαλέσει την αφύπνιση αυτού του αισθήματος.».
Σκοπός του Ιβ και του Βη είναι να αναγνωρίσουν εκεί τους εαυτούς τους και τα όριά τους. Να νοσταλγήσουν και να προβληματιστούν. Να δουν το μέλλον. Να κρίνουν και να κριθούν. Να μοιραστούν την τρυφερότητα, μα και την ενσυναίσθηση. Κι όλα αυτά, με έναν Ιβ και έναν Βη που άλλοτε συμφωνούν κι άλλοτε διαφωνούν. Κάποτε είναι τόσο διαφορετικοί και κάποτε συγκλίνουν, μοιάζοντας να συμβαδίζουν στις σκέψεις.
Ο κάθε πρωταγωνιστής διαθέτει τις δικές του ανάγκες και από μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Κι όλα αυτά τα στοιχεία τα ανακαλύπτουμε συνεχώς μες σε κάθε σελίδα και σε κάθε πράξη τους.
Εν κατακλείδι, είναι αλήθεια πως αρχικά δυσκολεύτηκα στην ανάγνωσή του. Καθότι ένιωσα ότι πρέπει να είμαι συνεχώς σε εγρήγορση και συγκέντρωση καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Έτσι, θεωρώ πως επί προσωπικού αποδείχτηκε λάθος η επιλογή μου να το διαβάσω ως κάτι σχετικά σύντομο, ώστε να χαλαρώσω στο τέλος της μέρας.
Για να το ολοκληρώσω, χρειάστηκαν δύο αναγνώσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Μέσ' απ' αυτήν όμως τη διαδικασία εντόπισα και από κάποια επιπρόσθετα νοήματα κάθε φορά.
Όχι πως υπήρχαν κάποιες εξειδικευμένες εκφράσεις ή πολύπλοκες συζητήσεις. Απλά οι διάλογοι και η λογική που διέπει τα θέματα που εξετάζουν ο Ιβ και ο Βη, μεταπηδούν συνεχώς από το ένα στο άλλο. Ενώνοντας έτσι κάποια, φαινομενικά, άσχετα θέματα. Κινούμενοι πάντοτε στα όρια της φιλοσοφίας και της τέχνης, των διαλόγων με προβληματισμούς της καθημερινότητας, μα και της φαντασίας, αλλά και των αναμνήσεων.
Μα πριν κλείσουμε την αναφορά μας στη νουβέλα Ιβ και Βη, ελάτε να μάθουμε κάποια βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα του έργου. Με βάση την ιστοσελίδα των εκδόσεων Βακχικόν, ο Ευθύμιος Σακκάς γεννήθηκε το 1980 στην Άρτα. Η νουβέλα, που μόλις εξετάσαμε, αποτελεί το τρίτο του έργο. Ωστόσο, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφόρησαν το 2011 οι νουβέλες Σημειώσεις μιας έρπουσας προσωπικότητας, αλλά και το 2015 Τα κακώς κείμενα.
Καλή ανάγνωση σας εύχομαι και θα αναμένω με χαρά και τις δικές σας εντυπώσεις!
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Η νουβέλα του Ευθυμίου Σακκά Ιβ και Βη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.