27 ιστορίες για την ειρήνη

27 ιστορίες για την ειρήνη

Πολλοί ήταν –είναι και θα είναι– οι δημιουργοί, οι συγγραφείς κι οι καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειες του πολέμου, που εξακολουθεί, παρ' όλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτός ο τόμος, δηλαδή οι 27 ιστορίες για την ειρήνη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν σε ανθολόγηση Νέστορα Πουλάκου και σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο, σκοπεύει να μεταδώσει το μήνυμα απέναντι στον πόλεμο, υπέρ της ειρήνης κι ενάντια σε κάθε μορφή βίας, κοινωνικής περιθωριοποίησης και οικονομικής εξαθλίωσης.

Κι αν ως εδώ δείχνει αναμενόμενο το περιεχόμενο, εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι πως οι ιστορίες –και όχι διηγήματα· και θα καταλάβετε αμέσως τον λόγο– που ανθολογήθηκαν ποικίλουν. Περιέχονται αφηγήσεις και μαρτυρίες όπως και αποσπάσματα μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων είκοσι επτά συγγραφέων, ένας για/από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε, με δυο λόγια, μία σύμπραξη πρεσβευτών από ισάριθμες χώρες που καλούνται να μεταδώσουν τις επιπτώσεις του πολέμου, το συναισθηματικό φορτίο και τον αντίκτυπο σε όλες τις ζωές και όχι μόνο για εκείνους που εμπλέκονται. Για καθένα πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για κάθε σπιτικό, γειτονιά, τόπο...
Η ιστορία καμιά φορά στοιχίζει στους ανθρώπους.
Πολλά από αυτά τα κείμενα –όλα φορτισμένα και συγκινησιακά έντονα– μιλάνε για πόλεμο καθώς μέσα από τη φρίκη μπορείς να «αξιολογήσεις» την ειρήνη, σε αυτό το πλαίσιο κατανοείς την αξία και την πολυτιμότητά της. Με άλλα λόγια, αν δεν είχε γεννηθεί πουθενά και ποτέ ένας πόλεμος κανείς δεν θα είχε «εικόνα» της σημασίας της ειρηνικής διαβίωσης των λαών.

Θα συναντήσετε έντονο και καίριο πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο· αλλού ως και σουρεαλιστικές εικόνες. Θα αναμετρηθεί το ευθυμογράφημα με τη σκληρότητα της αλήθειας και με τον απόηχο της σύρραξης μέσα σε εκείνους που έζησαν τον πόλεμο... Εννοείται θα εισπράξετε τις ψυχολογικές εγγραφές και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα τόσο αυτών που βίωσαν έναν/τον πόλεμο όσο και αυτών που τον έκαναν! Ακόμα, κι εδώ το πράγμα είναι ακόμα πιο σκληρό, σε κάποιες περιπτώσεις θα δούμε τις επιπτώσεις στη ζωή των απογόνων των κατακτητών! –πόσω μάλλον των ηττημένων.
Γιατί, ναι, ένας πόλεμος δεν πονά μόνο τη μία πλευρά. Ματώνει άπαντες –και νικητές και ηττημένους– κι αυτό είναι μεγάλο κέρδος όταν κουβεντιάζεται ή αναδεικνύεται ενώ η φρίκη δεν τελειώνει με μια λήξη.
— Είναι αλήθεια πως ένα πιάνο μπορεί να νικήσει τον πόλεμο, γερο-Μπερτράντ;
— Μα και βέβαια, αποκρίνεται εκείνος, αδύνατος σαν σκιά, πελώριος σαν ελπίδα.
Έπειτα, καίριο είναι να τονιστεί πως τούτες οι ιστορίες μιλούν και για ήρωες. Όπως όλα τα μεγάλα ιστορικά συμβάντα, έτσι και ο πόλεμος δημιουργεί/γεννά ήρωες... μικρούς και μεγάλους, νέους και γέρους, γυναίκες και άντρες...

Στο τέλος τέλος, ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρει να δεις τι βλέπουν οι πολίτες άλλων χωρών, σίγουρα σε ενδιαφέρει να δεις πώς εκφράζονται οι γραφίδες. Μια πολυπολιτισμική συλλογή που μέσα από την τοπικιστική διαφορετικότητα δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις ομοιότητες που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, τα μεγάλα κοινά τους ζητήματα.

Να τη βρείτε αυτή την συλλογή!