Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Gala όπερας

19ο Διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κυκλάδων

Ήμουν στην Ερμούπολη της Σύρου εκείνες τις μέρες και ως φανατική θεατρόφιλη και μουσικόφιλη ήταν αδύνατο να μην επισκεφθώ το φημισμένο θέατρο Απόλλων και μάλιστα, ένας λόγος παραπάνω που εκείνο το Σάββατο της 19ης του Αυγούστου του 2023 έκλεινε το 19ο Διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κυκλάδων με το Opera gala.

Λίγα λόγια για το θέατρο:
Βασίστηκε στα σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που φέρουν επιρροές από τα ιταλικά θέατρα της Σκάλας του Μιλάνου, του San Carlo της Νάπολης, του Castelfranco και του Teatro della Pergola της Φλωρεντίας. Εγκαινιάστηκε το 1864 και ακολούθησαν παραστάσεις μεγάλων θιάσων της εποχής ποικίλου ρεπερτορίου –με έμφαση στο λυρικό θέατρο– από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η οικονομική παρακμή ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και ως τον Μεσοπόλεμο ενώ στη διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε από την ιταλική κι αργότερα τη γερμανική φρουρά για κινηματογραφικές προβολές –κι εξακολούθησε να λειτουργεί ως κινηματογράφος και μετά την απελευθέρωση. Μετά το 1953 έκλεισε ως επικίνδυνο κι ακατάλληλο.
Από το 1970 ξεκίνησε η προσπάθεια ανακαίνισής του, όμως η έλλειψη χρημάτων ήταν αισθητή και οι αλλοιώσεις στο εσωτερικό του πάρα πολύ μεγάλες. Διάφορες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, από το 1978, έδιναν πνοή στον χώρο με τις παραστάσεις τους ενώ από το 1990 ξεκίνησε ουσιαστικά η αποκατάσταση η οποία ολοκληρώθηκε το 2000.
Σήμερα, στον τρίτο όροφο, στον χώρο αναμνήσεων όπως χαρακτηρίζεται, θα συναντήσετε έκθεση με αφίσες, φωτογραφίες και σκηνικά αντικείμενα από τη μεγάλη ιστορία του. Ακόμη στα τρία καμαρίνια, που θα δείτε εκεί, υπάρχουν αυθεντικά αντικείμενα των Ζαννή Καμπάνη, Άννας και Μαρίας Καλουτά και Ελένης Παπαδάκη όπως και το πιάνο του Μιχάλη Σουγιούλ.
Οι οροφογραφίες που κοσμούν τον χώρο είναι έργο του ζωγράφου Δημήτρη Φόρτσα.

19ο Διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κυκλάδων

Από τις 12 ως και τις 19 Αυγούστου 2023, λοιπόν, παρουσιάστηκε ένα γκαλά όπερας όπως και τρεις συναυλίες μουσικής δωματίου με σημαντικότατους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οπερετικές άριες και ντουέτι κλασικού ρεπερτορίου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις δεν αφορούν μόνο την σκηνή του θεάτρου Απόλλων. Για παράδειγμα, στις 15 Αυγούστου οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ρεσιτάλ βιολιού με τον σολίστ και ακαδημαϊκό Hrachya Harutyunian στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (διπλανό κτηριακό συγκρότημα) και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Επιστρέφοντας όμως στο Γκαλά στο οποίο παραβρέθηκα, η σοπράνο πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα και ο αναγνωρισμένος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς με συνοδεία πιάνου της κορεπετίτορος της ΕΛΣ Σοφίας Ταμβακοπούλου μας χάρισαν αλησμόνητες στιγμές που θ' ανακαλούμε πάντοτε εμείς οι τυχεροί που ήμασταν εκεί.
Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε έργα των Mozart, Massenet, Verdi, Catalani, Obrados, Weill, Mascagni, Lehar, Tosti, Samaras, Grigoriu και άλλων καλύπτοντας έτσι αιώνες μουσικής διαδρομής, από τα μέσα του 18ου αιώνα ως τις μέρες μας.

Σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις βλέπει κανείς τη διαχρονικότητα της μουσικής και της κάθε τέχνης εν γένει. Και ξέρετε κάτι; Η ανάταση που δημιουργεί μέσα σου η μουσική –η όπερα ακόμα περισσότερο– είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά αναντικατάστατη, όσο αναντικατάστατος είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Ένας λόγος παραπάνω όταν παρακολουθείς ερμηνευτές αυτού του επιπέδου και πολυσήμαντα έργα και μάλιστα σε μία σκηνή με τόση ιστορία, καλαισθησία, διάκοσμο...

Ένα μεγάλο μπράβο σε ερμηνευτές, μουσικούς, διοργανωτές και λοιπούς συντελεστές καθώς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 20ο Φεστιβάλ, το 2024.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα