Στο αστυνομικό μυθιστόρημα του Χάρη Βασιλάκου Omerta ο νόμος της σιωπής έχει μεγάλη αξία. Οι ιστορίες που θεωρείς άσχετες μεταξύ τους, μα που στο τέλος θα ανακαλύψεις τη σύνδεσή τους, έχουν περίσσιο ενδιαφέρον. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται, αν και φαίνεται να μην έχουν κοινά, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ανακαλύπτεις τους συνδετικούς κρίκους που τους κρατούν χρόνια μετά πολύ σφικτά δεμένους.
Ο αναγνώστης θα περιπλανιέται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα τα έτη 1986 και 2021 και θα προσπαθεί να σκιαγραφήσει τα πορτρέτα των ηρώων που συνεχώς θα εμπλουτίζονται με νέα χαρακτηριστικά χρώματα.
Από το παρελθόν δεν μπόρεσε να κρυφτεί ποτέ κανείς.
Θα μας απασχολήσει η δημοσιογράφος Αριέλλα Κοντέο, που θα επισκεφτεί τους αμπελώνες του Ένζο με αφορμή τη δημιουργία ενός άρθρου για τον αγροτουρισμό, ο Κάρλο, ένας μεγαλοδικηγόρος που επιστρέφει στη γενέτειρά του το Μοντεπουλτσιάνο, ο Φράνκο, που αποτελεί κομμάτι της μαφίας αλλά και ο Τίτο, ένας ηλικιωμένος και ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης που κατασκευάζει μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Λένε ότι ο έρωτας είναι η αποκατάσταση των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας.
Το πείραμα στον σιδηρόδρομο, το βασανιστήριο του πνιγμού, ένα φιλανδικό κλειδί, ένα παλικάρι που βρίσκεται αλυσοδεμένο στο βυθό της λίμνης Τραζιμένο, μια ποσότητα κοκαΐνης ικανής για εμπόριο, το δωμάτιο του θανάτου και μια κινηματογραφική καταδίωξη έξω από ένα νεκροταφείο δημιουργούν ένα σκηνικό γεμάτο ένταση και υψηλά ποσοστά αδρεναλίνης που κανένας δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος.
Ο Σαλβατόρε και ο Κάπο αρχηγοί της μαφίας σε αντίπαλα στρατόπεδα, μια φωτογραφία που φέρει κηλίδες αίματος κάνοντας το σκηνικό ακόμη πιο μακάβριο, ένας στραγγαλισμός και τα δύο σημαντικά στοιχεία που καθίστανται ικανά για τον εντοπισμό του δράστη του άτυχου νέου Αλμπέρτο, ικανοποιούν τον νόμο της σιωπής στο έπακρο, όχι όμως για πολύ ακόμη.
Τις περισσότερες φορές ο κακοποιητής είναι και κακοποιημένος.
Η δράση συνεχίζεται, η αστυνομική πλοκή φτάνει στο ζενίθ της και σε κάθε σελίδα που καταβροχθίζεις, νιώθεις να βρίσκεσαι όλο και πιο κοντά στη λύση του γρίφου. Οι αριθμοί 30 και 10 στη βάση ενός τατουάζ, ένα καρέ ανατριχιαστικών εγκλημάτων, φρικαλεότητες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ένα σημειωματάριο που φέρει τον τίτλο «πιτσίνι», ένα καλοκαιρινό ταξίδι στη Μάλτα για τη μικρή Σολέ και τον μπαμπά της και μία σελίδα από το ημερολόγιο ενός άτυχου άνδρα θα ρίξουν φως στο ομιχλώδες τοπίο της ιστορίας, λίγο πριν από το εκκωφαντικό φινάλε.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μία φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Χάρη Βασιλάκου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Περίεργο δημιούργημα ο άνθρωπος. Μοιάζει προγραμματισμένος να αντιστέκεται στον θάνατο, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.
Μαθήματα ζωής θα δώσει ο Μίλο, ένα πιστό σκυλί, και το νεοσύστατο ζευγάρι που θα δοκιμάσει την επούλωση των πληγών του μέσα στην αγάπη. Την αγάπη που θα περάσει από κύματα, σκαμπανεβάσματα, αλλά και νηνεμίες, και θα προσπαθήσει δίνοντας χώρο και χρόνο στα κατάλοιπα της ψυχής να γυρίσει σελίδα και να γράψει μια νέα ελπιδοφόρα ιστορία.
Τι λέτε, θα τα καταφέρει;
Ο Χάρης Βασιλάκος γεννήθηκε το 1984 στη Σπάρτη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, κατέχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση και είναι πτυχιούχος Αρμονίας και Ωδικής. Εργάστηκε για δεκατρία χρόνια στον ιδιωτικό χώρο της Εκπαίδευσης, από το 2006 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στον Fly 89.7 και από το 2018 συνιδρυτής της «Vamvakou Revival», που υλοποιεί το εγχείρημα αναβίωσης της Βαμβακούς, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Εκεί που πετάει ο νους» και το 2020 η «Κλεψύδρα». Το «Omertà: Ο νόμος της σιωπής» είναι το τρίτο του βιβλίο και κυκλοφόρησε το 2023 επίσης από τις εκδόσεις Πνοή.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου