Αυτές θα ήταν οι πρώτες λέξεις που θα χρησιμοποιούσα, για όποιον με ρωτούσε πώς βρήκα τον Λάμπρο Φισφή στη stand-up comedy παράσταση Να το φως η οποία έλαβε χώρα στις 23 Σεπτέμβρη 2023 στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη.
Ο λόγος είναι πως πάνω στη σκηνή εμφανίστηκε ένας καλλιτέχνης ο οποίος δεν προσπάθησε και πολύ για να μας κάνει όλους μια παρέα. Τουναντίον, αυτό συνέβη αυθόρμητα, από το καλωσόρισμά του μέχρι τον αποχαιρετισμό του στη λήξη. (Και σημειωτέον, το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, σε όλα του τα διαζώματα.)
Το χαμόγελό του, ο αυτοσαρκασμός, οι μνήμες και οι εμπειρίες της ζωής του, που συνέπιπταν με αρκετές δικές μας, μας έκαναν σιγά σιγά όλους μια παρέα. Και σύντομα, η γενική αίσθηση ήταν πως δεν βρισκόμασταν σε μία εκδήλωση, μα σε μία καφετέρια, γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι, ανταμώνοντας με κάμποσους φίλους και γνωστούς και ανταλλάσσοντας τα πιο ξεκαρδιστικά νέα από τη ζωή μας!
Έτσι, κατά τη διάρκεια της παράστασης ο Λάμπρος Φισφής ασχολήθηκε με... φλέγοντα θέματα. Όπως ερωτήσεις του στιλ «Κάνατε ποτέ σεξ στο μπάνιο; Κι αν ναι, πώς;» ζητώντας μας φυσικά στη συνέχεια να σηκώσουμε χέρια σε περίπτωση που το έχουμε επιχειρήσει. Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να πω ότι δήλωσαν αρκετοί ναι, κι ένα ζευγάρι... έπεσε στην παγίδα! Κι αυτό γιατί η επόμενη ερώτησή του ήταν να μοιραστούν μαζί μας αρκετές γαργαλιστικές λεπτομέρειες για το πώς τα κατάφεραν. Γιατί, ως γνωστόν, αυτό επιτυγχάνεται μονάχα στις ταινίες!
Επίσης, αναζήτησε στο κοινό τα πιο περίεργα επώνυμα, συνδέοντάς τα με ακόμη πιο παράξενα επαγγέλματα. Κι άλλοτε, σχολίαζε-πείραζε, πότε το Α γεγονός που συνέβαινε εκείνη τη στιγμή στο κοινό και πότε το Β θέμα, που αφορούσε την πόλη της Θεσσαλονίκης –από πού προέρχεται η ονομασία του Σέιχ Σου, του μέρους δηλαδή που βρίσκεται το Θέατρο Δάσους (σημείωση: Είναι τούρκικη ονομασία και σημαίνει «νερό του Σεΐχη») μέχρι την κατασκευή του περίφημου μετρό που όλο γίνεται και ποτέ δεν ολοκληρώνεται.
Κάποια άλλη στιγμή αφιερώθηκε και στις οδηγικές μας αντιδράσεις, κάθε που πέφτουμε σε κίνηση στους δρόμους, μιλώντας κατόπιν και για τον εκφοβισμό –το μπούλινγκ– το οποίο, ιδιαίτερα στα σχολικά μας χρόνια έδινε και έπαιρνε. Μας είπε επί τη ευκαιρία και τη δική του ιστορία και όσα επώδυνα πέρασε σ' εκείνη την ηλικία, απευθυνόμενος έπειτα και σ' εμάς, ρωτώντας μας αν έχουμε να εξιστορήσουμε κάτι παρόμοιο από την προσωπική μας ζωή. Και είναι γεγονός πως βρέθηκαν αρκετοί που ανταποκρίθηκαν, κι ο Λάμπρος Φισφής διάνθιζε την κάθε εξιστόρηση με τα δικά του σχόλια, τα οποία προκαλούσαν τα γέλια τόσο του παθόντα όσο και όλων εμάς.
Επίσης, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η μία από τις κόρες του Λάμπρου Φισφή, όπως και όσα περάσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού, μα και το πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές, οι συνήθειες και οι άνθρωποι.
Ακόμη, μας απαρίθμησε όσα ο ίδιος βάζει στη μαύρη λίστα των συνηθειών που έχουν οι φίλοι του και τα οποία τον πειράζουν.
Έγινε συγχρόνως αναφορά και στο κατά πόσο φοβάται τα σκυλιά, μα και τι παθαίνει όταν βρίσκεται σε σπίτια δικών του ανθρώπων που διαθέτουν ένα τέτοιο.
Και καθ' όλη την παράσταση, ήταν πέραν του δέοντος παραστατικός και γλαφυρός στις περιγραφές του, χαρίζοντας στους θεατές γέλιο μέχρι δακρύων. Μέχρι το σημείο δηλαδή, να νιώθω πως γέλασα τόσο, όσο δεν το 'κανα ποτέ άλλοτε στη ζωή μου!
Σίγουρα, για όλα τα παραπάνω είναι υπεύθυνα το ευρηματικό του χιούμορ και η ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει κατά τη διάρκεια της παράστασης. Και παράλληλα, ο σεβασμός που αντιμετωπίζει τον εκάστοτε θεατή της παράστασης, ανεξαρτήτου ηλικίας. Άνοιξε συνομιλία με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, από μία μάνα που προσπαθούσε να κοιμίσει το παιδί της στη διάρκεια της παράστασης, μέχρι όποιον περνούσε πίσω από τη σκηνή για να πάει προς νερού του ή στο κυλικείο.
Ωστόσο, η ώρα κύλισε τόσο γρήγορα· άλλωστε, έτσι δεν συμβαίνει πάντοτε όταν περνάς καταπληκτικά;
Δε πήρε κανείς χαμπάρι πότε πέρασε σχεδόν μιάμιση ώρα. Και στο τέλος, το ζωηρό χειροκρότημα του κοινού ήταν τόσο δυνατό και ενθουσιώδες, που θέλω να πιστεύω πως θ' αναγκάσει τον Λάμπρο Φισφή να επισκεφθεί το συντομότερο την Θεσσαλονίκη, για μία ακόμα παράσταση.
Εγώ πάντως νιώθω πολύ τυχερός που έζησα μια τέτοια εμπειρία και φυσικά θα ήθελα να τον ξαναδώ!
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Ο Λάμπρος Φισφής παρουσιάζει την παράσταση του «Να το φως» στη Λάρισα, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης στους κατοίκους της και στην καταστροφή που βίωσαν τον τελευταίο μήνα, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 21.30.
Οι κάτοικοι της Λάρισας είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν την τρίτη solo παράσταση του Λάμπρου Φισφή, αρκεί να προμηθευτούν το δωρεάν ηλεκτρονικό τους εισιτήριο μέσω του more.com. Είναι και μόνο προαπαιτούμενο για να εισέλθει κανείς στον χώρο της παράστασης για να αποφύγουμε κάθε είδους συνωστισμό, για αυτό θα σας παρακαλούσαμε να τηρηθεί αυστηρά.Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε.