Γεωργία Αριστείδου Θεμιστοκλέους: Η ιστορία είναι βιωματική. Γράφτηκε μετά από ένα συμβάν που έζησα με τη μικρή μου κόρη. Για εκείνη ήταν τόσο φυσική η κίνηση αγάπης προς ένα πληγωμένο τετράποδο που δυσκολευόταν να καταλάβει γιατί κάποιος να το εγκαταλείπει ή να το κακομεταχειρίζεται. Και καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την προστασία των ζώων επιδιώκεται με ποικίλους τρόπους στη σύγχρονη εποχή, ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον Καφετή!
Τι αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης στη συγγραφή σας;
Γ.Α.Θ.: Η παιδική αθωότητα! Το χαμόγελο και τα μάτια των παιδιών, η καθαρότητα της ψυχής τους, ο ήλιος, το φεγγάρι, η θάλασσα, η φύση και οτιδήποτε έχει να κάνει με ανθρώπινες ιστορίες και συμπεριφορές, τη ζωή και τα συναισθήματα. Μια εικόνα, μια στιγμή, μια στιχομυθία που θα με συγκινήσει!
Ποια πιστεύετε είναι η αξία των παραμυθιών στις μέρες μας;
Γ.Α.Θ.: Το παραμύθι προσφέρει ελπίδα κι αισιοδοξία και αφορά όλες τις ηλικίες! Ένα καλογραμμένο παραμύθι συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών, επικοινωνεί αξίες κι ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους. Δίνει έναυσμα στο παιδί να διαχειρίζεται και να εκφράζει ασυνείδητα κομμάτια του ψυχισμού του. Προβληματίζεται, ρωτά και διευρύνει τους ορίζοντές του μέσα από την επαφή με ιστορίες που θα συναντήσει κάποια στιγμή στην καθημερινότητά του. Όσο αφορά τους ενήλικες, αφενός μπορούμε να πάρουμε μηνύματα και να αξιοποιήσουμε τα παραμύθια ως εργαλεία για τη διαπαιδαγώγηση των μικρών μας φίλων. Αφετέρου, είναι μεγάλη η ανάγκη μας για παραμυθία –την παρηγοριά δηλαδή που χαρίζει ένα παραμύθι.
Πιστεύετε ότι τα βιβλία βοηθάνε ώστε να γίνει λιγάκι καλύτερος ο κόσμος μας;
Γ.Α.Θ.: Οπωσδήποτε! Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν αποτύχει ο πολιτισμός, οι ιδεολογίες, οι πολιτικές και όλα όσα έχουν γραφτεί από την αρχή του κόσμου για να μας διδάξουν.
Από όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα βιώματα του κάθε ανθρώπου, προκύπτει η δυνατότητα για διαμόρφωση άποψης, η απόκτηση γνώσης, η καλλιέργεια της φαντασίας και το ακόνισμα του νου. Όπως λέει μία παροιμία, «όποιος λέει πως έχουμε μόνο μια ζωή, μάλλον δεν έχει διαβάσει βιβλία». Πράγματι, τα βιβλία βοηθάνε ώστε να γίνουμε εμείς καλύτεροι, άρα και ο κόσμος μας ομορφότερος και σοφότερος.
Τι θα θέλατε να πείτε στο αναγνωστικό σας κοινό;
Γ.Α.Θ.: Να μην σταματήσουν να διαβάζουν, γιατί αυτό θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν να γράφουν στις καρδιές τους τα όνειρα και τις λαχτάρες τους! Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον καθένα τους για τη στήριξη και την αγάπη τους, καθώς η απήχηση ενός έργου αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση της δημιουργίας. Εύχομαι ό,τι εκφράζω στο χαρτί να αφορά για πολύ καιρό ακόμα το αναγνωστικό κοινό!
Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;
Γ.Α.Θ.: Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει η έκτη μου συγγραφική δουλειά, μια ποιητική συλλογή σε μορφή ημερολογίου για το 2024, με τίτλο «Ξέφωτο». Προγραμματίζεται και η συνέχεια της σειράς των παιδικών βιβλίων με κεντρικές ηρωίδες τη μικρή Ελένη και τη μαμά της. Υπάρχουν και διάφορα άλλα, τα οποία περιμένουν με υπομονή στα συρτάρια μέχρι να έρθει η ώρα να βγουν στο φως.
Η Γεωργία Αριστείδου Θεμιστοκλέους κατάγεται από τον Ύψωνα. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους και έχει δύο παιδιά. Δραστηριοποιείται στον χώρο της ομορφιάς. Αγαπά την ποίηση και γενικά τη λογοτεχνία. Από τις Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ποίηση με θέα» και «Αποσκευές», που κυκλοφόρησε σε μορφή ημερολογίου για το 2023. Ακολούθησε η σειρά παραμυθιών «Μαμά, πού βρίσκεται η καρδιά μας;», «Ομορφαίνει η αγάπη τους ανθρώπους» και «Ο Καφετής, ο υπέροχος φίλος μου», με κεντρικές ηρωίδες ένα κοριτσάκι, την Ελένη, και τη μητέρα της.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου