Δημήτρης Σακισλίδης: Βασικό έναυσμα αποτέλεσε η επαφή μου με το ψάρεμα και τη θάλασσα γενικότερα τα τελευταία τρία χρόνια, ταυτόχρονα με όλους τους αστάθμητους παράγοντες που εμπεριέχονται σε τέτοιες ενασχολήσεις, όπως για παράδειγμα η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών και το συναίσθημα της αγωνίας-ανυπομονησίας, το οποίο κατά κάποιο τρόπο ήθελα να το αποτυπώσω στο χαρτί.
Γιατί επιλέξατε μία ιστορία για παιδιά;
Δ.Σ.: Ίσως επειδή τα τελευταία 14 χρόνια υπηρετώ ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σκέφτηκα ότι μ' αυτό τον τρόπο θα δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα στους μαθητές μου, που πιθανόν να συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Ειδικότερα, επιδιώξαμε με τους συναδέλφους μου να ενισχύσουμε τη σχολική μας βιβλιοθήκη, οπότε ήθελα να υπάρχει μια ιστορία και από τον δάσκαλό τους.
Πώς προσεγγίσατε την ιδιαίτερη κι ευαίσθητη ψυχοσύνθεση των παιδιών;
Δ.Σ.: Με σεβασμό, υπευθυνότητα και αλήθεια, η οποία διαφαίνεται στο κλείσιμο του παραμυθιού, όπου τα παιδιά αισθάνονται τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν ένα ιδιαίτερο, απαιτητικό κοινό, ωστόσο με ανεπτυγμένο ένστικτο, το οποίο συνειδητοποίησα και δια ζώσης σε κάποιες παρουσιάσεις στις οποίες βρέθηκαν παιδιά, να εντοπίσουν κάποια συμβολικά στοιχεία του παραμυθιού (π.χ. κεραυνός), που θέλανε περισσότερη ανάλυση και επεξήγηση.
Ποια διδάγματα θα λάβουν οι μικροί αναγνώστες μέσα από την περιπέτεια του Νέστορα;
Δ.Σ.: Ξεχωρίζω τρεις άξονες: Αρχικά, το κομμάτι του ρίσκο και της περιπέτειας. Όσο και να μας αρέσει η δράση, οφείλουμε να τηρούμε ένα μέτρο-όριο και να μην πηγαίνουμε σε μέρη που δεν γνωρίζουμε. Έπειτα, το κομμάτι της συνεργασίας. Η συσπείρωση όλων των κατοίκων ήταν αυτή που εντέλει συνέβαλε στο να βρεθεί ο Νέστορας. Τέλος, η κίνηση του βασιλιά με το να μοιράσει την περιουσία του, δείχνοντας την έμπρακτη ευγνωμοσύνη του στους συντοπίτες του, μας φανερώνει την έννοια της ενσυναίσθησης και των ηθικών αξιών εστιάζοντας σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με τη συγγραφή; Τι να περιμένουμε;
Δ.Σ.: Έχω την επιθυμία να συνεχίσω. Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο είναι μια πρώτη απόπειρα, για την οποία είμαι ευγνώμων στις εκδόσεις Ηλιαχτίδα για την ευκαιρία που μου έδωσαν στον διαγωνισμό παραμυθιού κατηγορίας 700 λέξεων που είχαν προκηρύξει. Ωστόσο, έχω την επιθυμία να καταφέρω να παρουσιάσω μια πιο ολοκληρωμένη εκδοτική πρόταση, χωρίς να έχω το άγχος αν θα γράψω μια πιο μακροσκελή ιστορία.
Αν έπρεπε να περιγράψετε το βιβλίο σας με μία φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Δ.Σ.: «Επιστροφή από το υπερπέραν».
Τι θα θέλατε να πείτε στους μελλοντικούς φιλαναγνώστες σας;
Δ.Σ.: Να έχουν πάντα το ίδιο μεράκι για την ανάγνωση αλλά και τη διάθεση της έρευνας-αναζήτησης βιβλίων που ταιριάζουν στις δικές τους προσωπικές προτιμήσεις. Επίσης, να γίνουν κοινωνοί, να μοιραστούν αυτή την εμπειρία, λόγω και έργω.
Με αφορμή κάτι που μου μεταφέρθηκε από κάποιους γνωστούς μου, οι οποίοι με ενημέρωσαν πως διαθέτουν στο σπίτι τους χαρτοκιβώτια γεμάτα βιβλία –παιδικά και μη– αναξιοποίητα και σφραγισμένα για χρόνια, θέλω να πω αυτό που είπα και στους ίδιους: Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να προσφέρουμε κάπου που θα πιάσουν τόπο και θα φανούν χρήσιμα, όπως σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες.
Ο Δημήτρης Σακασλίδης απάντησε τις ερωτήσεις μου με αφορμή την κυκλοφορία του παραμυθιού Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Ο Νέστορας, γιος του βασιλιά, λατρεύει το ψάρεμα και συχνά βρίσκεται στη θάλασσα... Τι θα γίνει όμως όταν αποφασίσει ένα πρωινό να ξεμακραίνει;Ένα παραμύθι γεμάτο περιπέτεια και ταυτόχρονα διδακτικό.
Ο Δημήτρης Σακισλίδης γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1986 στις Σέρρες. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης. Από το 2009 έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος σε πολλές περιοχές της χώρας. Πλέον ζει μόνιμα και εργάζεται στις Σέρρες. Επίσης, έχει παρακολουθήσει διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, κάποια από τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή γραπτού λόγου. Έχει συμμετάσχει ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε διάφορα θεατρικά δρώμενα. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα έγινε με το παραμύθι «Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο» μετά από συμμετοχή του σε σχετικό διαγωνισμό από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα.