Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Σούλη Σαμπάχ

Σούλη Σαμπάχ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1932.

Η Σούλη Σαμπάχ στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αυλή και πεζοδρόμιο»

Το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία Χριστοδούλου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αυλή και πεζοδρόμιο» (των Αλέκου Σακελλάριου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1965-1966).

Η Σούλη Σαμπάχ στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Έξω απ' τα δόντια!»

Απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Έξω απ' τα δόντια!» (του Ηλία Λυμπερόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1976-1977).

Η Σούλη Σαμπάχ στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρ… ΠΑΣΟΚ και θάλασσα & Είκοσι εκατομμύρια ζητούν… τσέπη»

Το όνομα «Σαμπάχ» σημαίνει στα αραβικά «ανατολή». Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρ… ΠΑΣΟΚ και θάλασσα & Είκοσι εκατομμύρια ζητούν… τσέπη» (των Νίκου Αθερινού, Σταμάτη Φιλιππούλη και Διονύση Τζεφρόνη, θέατρο Λουζιτάνια, 1983-1984).

Η Σούλη Σαμπάχ στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μας συγχωρείτε... διακοπές»

Πέθανε στις 2 Μαΐου 2023. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μας συγχωρείτε… διακοπές» (του Γιώργου Λαζαρίδη, καλοκαιρινό θέατρο Καλουτά, 1971).

Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο ως τραγουδίστρια. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (8/12/1960).

Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα»Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα»

Εργάστηκε ως show-woman σε επιθεωρήσεις πίστας. Στις φωτογραφίες δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα» (7/12/1960).

Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Άνηκε στο ζώδιο του Αιγόκερω σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (2/8/1968 και 27/9/1968 αντίστοιχα).

Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Δημιούργησε κέντρα διασκέδασης (Πεπίτο, Το τζάκι της Σούλης). Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (15/2/1964 και 10/4/1970 αντίστοιχα).

Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Ανέλαβε τη μουσική επένδυση σε θεατρικές παραστάσεις και στην τηλεόραση. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» για την εξίσου θριαμβευτική της πορεία στον Κύπρο (15/1/1966 και 25/2/1967).

Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Νικολαΐδη. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Θησαυρός» (3/3/1960 και 15/7/1965).

Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»Η Σούλη Σαμπάχ σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «Θησαυρός» (15/10/1964) και «Ντομινό» (17/11/1972).

Σούλη Σαμπάχ

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 σε 10 ταινίες ως ηθοποιός ή/και τραγουδίστρια, με πρώτη τη «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955) και τελευταία την «24 ώρες ζωντοχήρα» (1969).

Η Σούλη Σαμπάχ στην ταινία «Σούλα έλα ξανά»

Εμφανίστηκε ξανά στον «Πατέρα γκομένιο» (1982) και στο «Σούλα έλα ξανά» (2002, απ' όπου και η φωτογραφία).

Η Σούλη Σαμπάχ ως τραγουδίστρια και μόνο, χωρίς να συμμετέχει στην πλοκή, εμφανίστηκε σε 9 ταινίες

Ως τραγουδίστρια και μόνο, χωρίς να συμμετέχει στην πλοκή, εμφανίστηκε σε 9 ταινίες, με πρώτη την «Καφετζού» (1956) και τελευταία την «Η γέφυρα της ευτυχίας» (1965).

Βιντεοταινία με τη Σούλη ΣαμπάχΗ Σούλη Σαμπάχ σε στιγμιότυπο από το «Ένα τρελό τρελό μούτρο»

Επίσης συμμετείχε σε τουλάχιστον 7 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται) (στη μία φωτογραφία στιγμιότυπο από το «Ένα τρελό τρελό μούτρο», 1987).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές είτε ως γκεστ εμφάνιση είτε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους: «Ο κύριος, η κυρία και η μαμά» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1971), «Η γειτονιά μας» (ΥΕΝΕΔ, 1975-1977), «Άρχεται η συνεδρίασις» (ΕΤ2, 1993-1994), «Παππούδες εν δράσει» (ΕΤ1, 2000-2001), «Το κόκκινο δωμάτιο», (MEGA, 2005-2006), «Ιατρικό απόρρητο» (ΑΝΤ1, 2009-2010). Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (29/1/1971 και 15/10/1971).

Η Σούλη Σαμπάχ και η Μαρία Αλιφέρη μαζί με τον Δάκη, τον Γιώργο Παπαζήση, τον Τέρυ Χρυσό και την Τιτίκα Στασινοπούλου

Συμμετείχε επίσης σε τηλεπαιχνίδια και άλλες εκπομπές, όπως στα «Τετράγωνα των αστέρων» που παρουσίαζε η Μαρία Αλιφέρη (στη φωτογραφία με τον Δάκη, τον Γιώργο Παπαζήση, τον Τέρυ Χρυσό και την Τιτίκα Στασινοπούλου).

Εξώφυλλα περιοδικών με τη Σούλη Σαμπάχ

Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 7 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα είναι από τη Βιβλιοθήκη και από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Εξαιρείται ένα εξώφυλλο που βρέθηκε στο site retromaniax.gr.
Οι εικόνες από το γύρισμα της βιντεοταινίας και από το τηλεπαιχνίδι βρέθηκαν στο διαδίκτυο.
Τα screenshots των ταινιών είναι από την προσωπική μου συλλογή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη