Γιάννης Ρώτας

Γιάννης Ρώτας

Γεννήθηκε το 1945. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο καπετάν Κόκορας» (των Σταμάτη Φιλιππούλη και Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1985).

Αυτόγραφο Γιάννη Ρώτα

Πέθανε στις 8 Μαΐου 2023. Στη φωτογραφία, αυτόγραφο του ηθοποιού.

Ο Γιάννης Ρώτας στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο κουρέας της… Ρηγίλλης» (του Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Διάνα, 1990-1991)

Ήταν αδελφός του επίσης ηθοποιού Στάθη Ψάλτη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο κουρέας της… Ρηγίλλης» (του Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Διάνα, 1990-1991).

Ο Γιάννης Ρώτας στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αγαπάς τη… γελάδα; Απόδειξη» (του Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1993)

Στο θέατρο διέπρεψε σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αγαπάς τη… γελάδα; Απόδειξη» (του Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1993).

Screenshot ταινίας με τον Γιάννη Ρώτα

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 10 ταινίες, με πρώτη την «Το ξένο είναι πιο γλυκό» (1981) και τελευταία την «Ο πρωτάρης μπάτσος κι η τροτέζα» (1989).

Εξώφυλλο βιντεοταινίας με τον Γιάννη Ρώτα

Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 7 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Ο Γιάννης Ρώτας σε  δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (26/11/1985)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε μόνο σε 1 επεισόδιο από τις σειρές «Ορκιστείτε παρακαλώ» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1982) και «Μίνι μάρκετ ονείρων» (ΕΤ2, άνοιξη 1991).
Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (26/11/1985).

Αταύτιστη φωτογραφία με τους: Στάθη Ψάλτη, Σπύρο Μισθό, Θανάση Βέγγο, Καίτη Φίνου, Κάτια Αθανασίου και Γιώργο Σταυρόπουλο

Αργότερα εμφανίστηκε και στην εκπομπή του αδελφού του «Έλα στον Ψάλτη» (ΣΚΑΪ, 1996). Αταύτιστη φωτογραφία με τους: Στάθη Ψάλτη, Σπύρο Μισθό, Θανάση Βέγγο, Καίτη Φίνου, Κάτια Αθανασίου και Γιώργο Σταυρόπουλο.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα είναι από τη Βιβλιοθήκη και από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Η τελευταία φωτογραφία βρέθηκε στο διαδίκτυο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το youtube.