Από μένα αυτά...

Από μένα αυτά, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29/8/1926. Κόρη του Νικολάου και της Καλλιρρόης Γλύκατζη, παντρεύτηκε τον Jacques Ahrweiler και απέκτησαν μια κόρη. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Hautes Etudes στη Γαλλία, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιστορίας και Docteur es Lettres. Ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και διευθύντρια ερευνών από το 1964, εξελέγη καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967.
Έχει διατελέσει διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Harvard, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris I (επίτιμη πρόεδρος από το 1981), πρύτανης της Ακαδημίας και καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων, αντιπρόεδρος και εν συνεχεία πρόεδρος του Ιδρύματος Georges Pompidou, πρόεδρος του Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης στη Γαλλία, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Danielle Mitterrand, εμπειρογνώμων για κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στην UNESCO, πρόεδρος και εν συνεχεία επίτιμη πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών, γενική γραμματέας της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών Επιστημών, πρόεδρος και εν συνεχεία επίτιμη πρόεδρος της Παγκόσμιας Κίνησης Επιστημονικής Ευθύνης (MURS), πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Διεθνούς Ιδρύματος Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.
Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου και της Βουλγαρίας. Επίτιμη διδάκτωρ πλειάδας πανεπιστημίων.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα όπως φανερώνει περίτρανα το βιογραφικό της, μία σπάνια γυναίκα που κατάφερε με σθένος πολλά, μία παρουσία που μας κάνει περήφανους!

Το βιβλίο της είναι η παρακαταθήκη της επί παντός επιστητού. Συνομιλεί με την Έφη Βασιλοπούλου και τον Μάκη Προβατά, απαντά σε ερωτήσεις και όλες τις οι απόψεις καταγράφονται σε ένα ξεχωριστό βιβλίο που είχα την τύχη να διαβάσω και να σας παρουσιάσω.

Επέλεξα κάποιες από τις πολλές, πιστέψτε με, φράσεις της για να τις καταγράψω στην παρουσίαση του βιβλίου, ενός βιβλίου γεμάτου από τα δικά της αποφθέγματα, τις δικές της ρήσεις, τις προσωπικές της απόψεις που αξίζει τον κόπο να διαβάσετε.
Αυτονόητο είναι, ότι ο άνθρωπος είναι θνητός.
Σπίτι είναι εκεί όπου μπορώ να σηκωθώ και μέσα στο σκοτάδι να βρω το βιβλίο που θέλω.
Νιώθω την αγάπη των ανθρώπων, δεν με ενδιαφέρει ο θαυμασμός.
Η γρήγορη ταχύτητα οδηγεί την πληροφόρηση σε υπερπληροφόρηση και εύκολα μπορεί να γίνει παραπληροφόρηση.
Το ωραιότερο πράγμα της ζωής είναι ο έρωτας.
Τα παιδικά παιχνίδια είναι πάντα τα πιο ευρηματικά του κόσμου.
Είναι άλλο η μοναχικότητα και άλλο η μοναξιά.
Ο γονιός κρατάει τη σκυτάλη και το παιδί του είναι ο πιο κοντινός σκυταλοδρόμος.
Η διαφορά ανάμεσα στο καλή επιτυχία και στο καλή ευτυχία, είναι τεράστια.
Όλοι θέλουμε να είμαστε άλλοι, αλλά κανένας δε θέλει να είναι ο Άλλος.
Αν υπάρχουν πολλές αλήθειες, η «αλήθεια» στον ενικό παύει να υπάρχει.
Η επικοινωνία στο ζευγάρι είναι μεγάλο πράγμα, το ίδιο και ο σεβασμός.
Με τα όνειρά μου, κρατώ παρούσα μια πραγματικότητα η οποία έχει περάσει.
Ο έρωτας κάνει κάποιες στιγμές στη ζωή σου τα πράγματα να παίρνουν ένα άλλο χρώμα.
Το πάθος είναι τα πάντα, αλλά είναι και πάθημα.
Αν είχα τη δυνατότητα να αφαιρέσω ένα ελάττωμα του Έλληνα, θα ήταν το «εγώ».
Φοβάμαι τους ανθρώπους που δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη.
Κυνήγα αδιάκοπα το όνειρό σου.
Η ρουτίνα εξαρτάται από σένα, δεν εξαρτάται από τους άλλους.
Προσωπικά δεν πιστεύω στον Θεό, αλλά τον φοβάμαι.
Αρετή είναι να μπορείς κάποια στιγμή να δώσεις δίκαιο στο αντίπαλό σου.
Πατρίδα είναι ο τόπος που κρατά τις αναμνήσεις και τις συγκινήσεις σου.
Αν δεν υπήρχε η επιθυμία να κατακτήσεις κάτι από κάποιον άλλον, τι θα δημιουργούσε ιστορία;
Όταν η βαρβαρότητα γίνεται νόμος, αυτό είναι το μεγάλο δείγμα παρακμής και κατάπτωσης.
Η ποίηση είναι μια σύμπτυξη έμπνευσης και ευρείας σοφίας.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της κυρίας Αρβελέρ, επέλεξα την παρακάτω:
Η σιωπή δεν έχει όρια, είναι απέραντη, γι' αυτό ο καθένας τη γεμίζει με τον δικό του ηχηρό τρόπο…
Το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής, μια γλυκιά βόλτα, ένα ταξίδι γεμάτο αναπάντεχες φράσεις, μια ανάγνωση που πραγματικά αδημονείς να ολοκληρώσεις και ξεκινάς πάλι από την αρχή γιατί είναι τόσο πολλά αυτά που θέλεις να συγκρατήσεις, που πραγματικά με μια απλή ανάγνωση, δεν το καταφέρνεις.
Η Έφη Βασιλοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στη θέση της Προϊσταμένης Διοικητικής Υποστήριξης. Ορόσημο στην επαγγελματική της σταδιοδρομία υπήρξε η συνεργασία της με την πρύτανη Ελένη Αρβελέρ, από το 1993 έως σήμερα, στη Διοίκηση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, και στην υλοποίηση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.
Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει πάρει περισσότερες από 400 συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Έχει συγγράψει 8 βιβλία με τη μέθοδο των συζητήσεων, εκ των οποίων τα 5 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη: Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο (2015), Μόνο λίγα χιλιόμετρα: Ιστορίες για την Ιστορία (2017) και Ρίζες και θεμέλια (2020) με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, Από το Ντεσεβό στο Drone με την Άννα Διαμαντοπούλου (2020), Αναστάσιος πορευόμενος με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο σε συνεργασία με τη Νατάσα Μπαστέα (2021). Κυκλοφορούν επίσης τα εξής: Όλα σε μια ζωή με τον επιστήμονα διαστήματος Σταμάτη Κριμιζή (Παπαδόπουλος, 2020), Διεκδικητικός πατριωτισμός με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη (Παπαδόπουλος, 2021), Το αλάτι μιας ζωής με τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο (Μεταίχμιο, 2022). Από το 1999 έως σήμερα παρουσιάζει καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το βιογραφικό της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ αντλήθηκε από τη naftemporiki