Ο Γιώργος Μούτσιος γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα και απεβίωσε το 2012 στην Αθήνα. Υπήρξε ένας από τους πλέον δημοφιλείς και αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο μουσική και τραγούδι όπως και στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου. Επίσης στη Μουσική Ακαδημία Βιέννης με καθηγήτρια την Ελίζαμπεθ Ραντό και θέατρο και σκηνοθεσία στην Βιέννη.
Με εφόδιο τις σπουδές του στην υποκριτική αλλά και στη μουσική, δεν άργησε να κάνει το θεατρικό του ντεμπούτο ως τραγουδιστής στο Εθνικό Θέατρο και συγκεκριμένα στον χορό της αρχαίας τραγωδίας στον Οιδίπους Τύραννο με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Μινωτή. Οι παραστάσεις αυτές δόθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών και αργότερα στο εξωτερικό.
Ως ηθοποιός στο λυρικό θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1954 στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην οπερέτα Η πριγκίπισσα του Ιπποδρομίου.
Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν: Όρνιθες του Αριστοφάνη (Τραγουδιστής), συμμετείχε και στις παραστάσεις του έργου στο Παρίσι (Φεστιβάλ των Εθνών) το 1961 και στο Λονδίνο (Φεστιβάλ Σαίξπηρ).
Το 1963 συνεργάζεται με την Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα στο έργο της Αγκάθα Κρίστι Δέκα μικροί νέγροι στο θέατρο Ακάδημος.
Θίασοι
Theatre de La Monnaie Βρυξελλών (1965) στις Όρνιθες του Αριστοφάνη, παράσταση του Μορίς Μπεζάρ).
Θίασος Έλλης Λαμπέτη 1968-1970 (Αθήνα και περιοδεία) Μπαριγιέ Γκρεντί Σαράντα καράτια και Άνθος του κάκτου και Κ. Μακ Κάλερς Φράνκι.
Θίασος Γιάννη Γκιωνάκη: Δώδεκα μήνες καλοκαίρι, θίασος Αντιγόνης Βαλάκου: Το τραγούδι της κούνιας των Γκρ. και Μ. Μαρτίνεθ - Σιέρα (Ποιητής), Περλιμπλίν και Μπελίσα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Περλιμπλίν), θίασος Γιάννη Γκιωνάκη - Νίκου Ρίζου - Γιάννη Μιχαλόπουλου: Από την Αθήνα με αγάπη των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά, θίασος Έλλης Λαμπέτη - Κατερίνας (Ανδρεάδη): Η τυφλόμυγα, Μικρές αλεπούδες της Λίλιαν Χέλμαν (Όσκαρ Χάμπαρντ), θίασος Κάκιας Αναλυτή - Κώστα Ρηγόπουλου: Έρωτας και πολιτική του Λ. Βερνέιγ (Βύρων), θίασος Νίκου Ξανθοπούλου Οδός ευκαιρίας του Γιώργου Λαζαρίδη (Φιλήμων), θίασος Τζένης Ρουσσέα: Ένας άντρας στο κρεβάτι μου στο θέατρο Κώστα Μουσούρη και Ωραία μου κυρία του Μπ. Σο.
Εν συνεχεία συγκροτεί θίασο με τη σύζυγό του ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου και ανεβάζουν το Μαίρη Μαίρη της Τζιν Κερ.
1980: Θίασος Ρεπερτορίου Νίκου Χατζίσκου - Τιτίκας Νικηφοράκη Επικίνδυνη στροφή του Τζ. Πρίσλεϊ (Στάντον).
1983: Θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη Βίκτορ Βικτόρια των Σίντσελ - Άντον (Φουνκ).
1984: Θίασος Μαρίας Αλιφέρη Μαντάμ Ορτάνς (Ρώσος ναύαρχος).
Θέατρο Αμιράλ: Καρυδιές στην πέτρινη γη του Ευάγγελου Αβέρωφ, (Νάσος).
Με τον θίασο του Κώστα Βουτσά στην Αθήνα αλλά και περιοδεία με το έργο Τούτσι, των Μαρ. και Ελ. Παξινού (Ρον).
Θίασος Νίκου Κούρκουλου: Στη φωλιά του κούκου.
Συνεργάζεται ξανά με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά.
Δρώμενα Κάτιας Δανδουλάκη (1988): Όνειρα, όνειρα (Τζόρτζ Χαντ και Δόκτορ Πέρσιβαλ).
Θίασος Κώστα Ρηγόπουλου - Νόρας Βαλσάμη - Γρήγορη Βαλτινού Ένα κουτό κορίτσι του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Με το Πειραματικό Θέατρο Πόλης Μαριέττας Ριάλδη: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε του Λουίτζι Πιραντέλο (1989) και ο Ματωμένος γάμος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Φεγγάρι).
1993: Θέατρο Αττικόν οδού Σταδίου στη ροκ όπερα Δαίμονες (Ιεροεξεταστής).
Επιστροφή στο Εθνικό Θέατρο τη διετία 1993-1995: Η φάρμα των ζώων, Πλούτος του Αριστοφάνη (Δίκαιος), Η απαγωγή της Σμαραγδώς του Μιχ. Κουνελάκη (Λάμπρος).
Σύγχρονο θέατρο Αθήνας Γιώργου Κιμούλη 1995-1996: Ο επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ.
Θίασος Μίμης Ντενίση: Θεοδώρα η αγία των φτωχών (Καππαδόκης).
Μια από τις τελευταίες του θεατρικές εμφανίσεις ήταν στο θέατρο Καλουτά με την Νταϊάνα, η πριγκίπισσα του λαού.
Ορισμένοι τίτλοι τραγουδιών με την φωνή του Γιώργου Μούτσιου:
Ω! Καλή μου ξανθιά,
Οι κύκνοι,
Ο μύθος,
Τ' αστέρι του βοριά,
Τώρα που πας στην ξενιτιά,
Χάρτινο το φεγγαράκι.
Ο Γιώργος Μούτσιος ήταν ένας ηθοποιός που μπορούσε να κινηθεί με απόλυτη άνεση και φυσικότητα από την κωμωδία (Θα σε κάνω βασίλισσα, Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη κ.α. μέχρι τους δραματικούς ρόλους όπου είχε "ιδρύσει σχολή". Ερμηνείες του σε ταινίες όπως Οι αδίστακτοι, Κραυγή, Με φόβο και πάθος, Άνθρωπος για όλες τις δουλειές κ.α μαρτυρούν έναν ηθοποιό με γκάμα που μπορούσε να υποστηρίξει ρόλους που δεν είχαν καμία ομοιοψυχία μεταξύ τους.
Εκτός αυτού οι επιδόσεις του στο τραγούδι γράφτηκαν με χρυσά γράμματα και αποτελούνε μια τεράστια παρακαταθήκη για τον πολιτισμό μας.
Τιμήθηκε το 2010 για την προσφορά του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το τραγούδι.
Μετά από χρόνια σοβαρά προβλήματα ο Γιώργος Μούτσιος έφυγε από τη ζωή το 2012 σε ηλικία ογδόντα χρονών.
Σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Δέσποινα Νικολαΐδου και αδελφές του οι σολίστ της Λυρικης Σκηνής Σοφία και Μαρία Μούτσιου.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας και η φωτογραφία ανήκει στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα Μάρθα Καραγιάννη: Κορίτσι για μιούζικαλ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ορφέας.