Ποια ήταν η αφορμή για να εμπνευστείτε τον τίτλο του βιβλίου σας;
Σύλβια Λουκά: Ο τίτλος του βιβλίου μου δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Ωστόσο, ακούγεται εύκολος ενώ δεν είναι. Μπερδεύει τον κόσμο καθώς βιάζεται να τον διαβάσει. Και μπερδεύεται καθώς νομίζει ότι το βιβλίο είναι «Η γιαγιά Σοφία». Κι όμως, υπάρχει ένα κόμμα μεταξύ του γιαγιά και της Σοφίας. Ένα κόμμα, επίτηδες τοποθετημένο. «Γιαγιά, Σοφία». Αυτά τα πρόσωπα του βιβλίου είναι ισότιμα. Ο χώρος και ο χρόνος τους στο βιβλίο είναι κατανεμημένος ισόποσα. Γι' αυτό δεν τοποθετήθηκε ένα «και» ανάμεσα τους. Μαγεύομαι, όταν τα παιδιά κυρίως, αναγνωρίζουν τον τίτλο. Τον καταλαβαίνουν...
Ποιος ο ρόλος της γιαγιάς αλήθεια στην ελληνική οικογένεια;
Σ.Λ.: Η γιαγιά στην ελληνική οικογένεια έχει έναν τεράστιο ρόλο. Πολλές φορές, είναι αυτή που ξαναμεγαλώνει παιδιά απ' την αρχή (τα δύο φορές παιδιά της). Είναι σ' αυτήν που βασίζεται η οικογένεια για τόσο πολλά: αγάπη, μαγείρεμα, φροντίδα, συμβουλές, βοήθεια... Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνες οι γιαγιάδες, οι μόνες, οι οποίες είτε δεν απέκτησαν οικογένεια, είτε ζουν μακριά απ' αυτήν για άλφα βήτα λόγους. Σ' αυτές τις γιαγιάδες αφιερώνεται το παραμύθι μου.
Γιατί γράφετε παραμύθια;
Σ.Λ.: Στα παραμύθια κρύβονται οι αλήθειες της ζωής κι εγώ αυτές αναζητάω. Μ' αρέσει να χάνομαι στον κόσμο τους που η εξερεύνησή του δεν έχει ποτέ τελειωμό!
Τι θα θέλατε να πείτε στο αναγνωστικό σας κοινό;
Σ.Λ.: Να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο και να ταξιδέψουν παρέα με τις λέξεις, ψάχνοντας αυτό που κρύβεται μέσα και πίσω απ' αυτές.
Εάν γινόταν θεατρικό έργο το παραμύθι σας, πού θα θέλατε να ταξιδέψει και γιατί;
Σ.Λ.: Θα ήθελα να ταξιδέψει σε καρδιές ανοιχτές που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια τέτοια γιαγιά, όπως τη γιαγιά του βιβλίου.
Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;
Σ.Λ.: Να βρω τρόπο η γιαγιά και η Σοφία να βρουν μια θέση στην καρδιά των μικρών αναγνωστών!
Η Σύλβια Α. Λουκά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, κλασική κατεύθυνση, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα όνειρο ζωής που έκανε πραγματικότητα. Πιστή στην αγάπη της για τη φιλολογία, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι παντρεμένη και έχει τρία μικρά παιδάκια. Το 2015 ξεκίνησε για πρώτη φορά το Εργαστήρι Παραμυθιού, μέσα από το οποίο με αφορμή τα παραμύθια φέρνει τα παιδιά αντιμέτωπα με τις αξίες και τα ιδανικά της ζωής. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Δακρύων μειδίαμα» (2008), το μυθιστόρημα «Μάδησε την Μαργαρίτα» (2011), το παραμύθι «Πού πήγαν τα σύννεφα, μαμά;» (2018), το παραμύθι «Γιαγιά, Σοφία» (2022 και σε αγγλική έκδοση το 2023) και τέλος ένα βοήθημα εκπαιδευτικών «Λατινικά Διορισίμων» (2023). Μετρά πολλές συμμετοχές σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ακόμη και ως θεατρικός συγγραφέας, με τα έργα «Κυπριακός γάμος σε στιγμές», «Ένας καρχαρίας τρομερός» και «Τα δικαιώματα των παιδιών». Ευελπιστεί μια μέρα να δουν το φως της δημοσιότητας όλα της τα συγγράμματα.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου