Τζον Πρίσλεϊ
Η Ομάδα Θεατρείς παρουσιάζει το συγκλονιστικό αστυνομικό θρίλερ του Τζον Πρίσλεϊ, «Ο επιθεωρητής έρχεται…» για δεύτερη χρονιά, από τις 16 Οκτωβρίου 2024, κάθε Τετάρτη στις 20:00 στο θέατρο Βαφείο.
Σήμερα το απόγευμα μία νεαρή γυναίκα ήπιε καυστικό υγρό και λίγες ώρες αργότερα πέθανε με φρικτό τρόπο στο νοσοκομείο.
Αυτοκτονία ή φόνος;
Τι σχέση μπορεί να έχουν ένας επιτυχημένος δυναμικός επιχειρηματίας, μία φιλάνθρωπη κυρία του καλού κόσμου, μία παραχαϊδεμένη κόρη, ένας ανεξέλεγκτος νεαρός γιος και ένας πολλά υποσχόμενος πλούσιος γαμπρός, με μια νεαρή γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο νοσοκομείο;
Τι ζητάει ένας αστυνομικός επιθεωρητής από αυτούς τους ευυπόληπτους πολίτες;
Διατηρώντας την πλοκή ενός ανατρεπτικού αστυνομικού θεατρικού έργου, ο Τζον Πρίσλεϊ, αναδεικνύει τη σημασία της ατομικής ευθύνης για τη πορεία της κοινωνίας των ανθρώπων. Ο συγγραφέας έχοντας την εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της φρίκης που έζησε η ανθρωπότητα, ενώ γράφει το έργο του το 1945, τοποθετεί τη δράση το 1912, για να έχει την ευκαιρία να προειδοποιήσει τους ήρωες της ιστορίας για την καταστροφή που έρχεται και να στηλιτεύσει την απάθεια και παντελή έλλειψη συνείδησης, με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή των ανθρώπων γύρω τους.
Παράλληλα με ένα έξυπνο τέχνασμα, οδηγεί το θεατή να πιστέψει, όπως και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν τους αφορούν, ότι οι ισχυροί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, οι ενοχές μπορούν να καλυφθούν, αφού κανένας δεν θα τους κατηγορήσει για τίποτα. Δεν έχουν όμως υπολογίσει τον Επιθεωρητή που... έρχεται.
Μετάφραση: Ζωή Ρηγοπούλου
Σκηνοθεσία / Θεατρική προσαρμογή: Μαριλένα Μοραγλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοκία Κατερινιού
Κινησιολογία: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Πρωτότυπη μουσική / Επεξεργασία ήχου: Νίκος Ιωάννου
Φωτογραφίες: Πάνος Ζουλάκης
Video, Trailer: Νίκος Παγωνάκης
Επεξεργασία εικόνων / Σχεδιασμός αφίσας / banner: Μαρία Σκιαδά
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ελευθερία Σακαρέλη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Άννυ Ευαγγέλου, Φιλία Κανελλοπούλου, Γιάννης Κουκουβίνος, Άπος Κυπραίος, Δημήτρης Κωνσταντέλης, Μαριλένα Μοραγλή, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης
Λίγα λόγια για την Ομάδα Θεατρείς:
Η θεατρική ομάδα Θεατρείς γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 2022. Ιδρυτικά της μέλη 3 φίλοι, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΗΣ, ο ΑΠΟΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ και η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΟΡΑΓΛΗ που, αν και η σχέση τους χρονολογείται από παλιά, τον Νοέμβριο του 2019 ξανασυναντήθηκαν στη σκηνή ενός θεάτρου, μια συνάντηση που έμελλε να είναι καθοριστική για την καλλιτεχνική τους πορεία.
Ενωμένοι από την αγάπη τους για το θέατρο και την αληθινή διάθεση για εξερεύνηση στους δρόμους, που αυτό ανοίγει, αποφάσισαν να αφιερώσουν χρόνο και ψυχή και όση φαντασία διαθέτουν για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να μιλήσουν για τους προβληματισμούς τους, να «παίξουν» τους ρόλους που ονειρεύτηκαν και να ζήσουν πάνω στη σκηνή όλες τις ζωές που δε θα χωρούσαν στη μία ανθρώπινη ζωή τους. Γιατί αυτό είναι το μαγικό με την τέχνη του ηθοποιού.
Έτσι οδηγήθηκαν στην πρώτη τους δημιουργία, την παράσταση «Αυτοί και τα παντελόνια τους», τη θεατρική σεζόν φθινόπωρο - χειμώνας 2022-2023, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αλκμήνη για 15 παραστάσεις και αποτελούσε ένα καυστικό σχόλιο για τον τρόπο που οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους αλλά και τους εαυτούς τους από το «παντελόνι» που φοράνε, φτωχικό ή πολυτελές, στρατευμένο ή ελεύθερο, ανδρικό ή γυναικείο, με συμβολισμούς ή χωρίς.
Η φετινή δουλειά τους φέρει και πάλι το στίγμα του κοινωνικού τους προβληματισμού, βασισμένη όμως σε ένα γνώριμο και κλασσικό κείμενο, που ωστόσο παρέχει τη δυνατότητα να το διαβάσει κανείς και να το ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους. Η ατομική ευθύνη, η ευθύνη που έχει ο καθένας από μας για το διπλανό του, ή που θα έπρεπε να έχει, είναι το ζητούμενο της νέας παράστασης. Αν ο καθένας από μας έδινε λίγη παραπάνω προσοχή στο μικρόκοσμό του, ίσως κατάφερνε να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, να αλλάξει τη μοίρα όσων τον πλησιάζουν ή εξαρτώνται από αυτόν και τέλος να επηρεάσει την κοινωνία γύρω του. «Ο επιθεωρητής έρχεται» για να μας το θυμίσει.
Στόχος μας, όπως και στην προηγούμενη δουλειά μας, είναι να κάνουμε το κοινό μας να διασκεδάσει και να ονειρευτεί, αλλά και να φύγει από το θέατρο κουβαλώντας κάτι παραπάνω, μια σκέψη, μια ελπίδα, έναν προβληματισμό ίσως, για το πώς μπορεί ο καθένας από μας να επηρεάσει το κομματάκι που του αναλογεί, ώστε αυτός ο κόσμος να γίνει λίγο καλύτερος.