Ο Ζώρας Τσάπελης ήταν Έλληνας ηθοποιός με εξαιρετική φωνή και επιβλητική ψηλόλιγνη παρουσία, που καθιερώθηκε στη μνήμη των θεατών ως μια εξέχουσα θεατρική και κινηματογραφική μορφή. Παρά το γεγονός ότι έπαιζε δεύτερους ρόλους κατάφερνε να κερδίζει τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια.
Γεννήθηκε στην Σαλαμίνα το 1921 και αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο με τον Επιθεωρητή του Γκόγκολ, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Λιουλιούκοφ. Ακολούθησε η συνεργασία του με την σπουδαία θεατρίνα κυρία Κατερίνα στην Ιψενική Έντα Γκάμπλερ ερμηνεύοντας τον ρόλο του Μπρακ. (Ο ρόλος ήταν για ηθοποιό σκηνικής ηλικίας σαράντα πέντε ετών, αλλά ο βιογραφόμενος ηθοποιός είχε δείξει από τότε ότι ήταν μια υπολογίσιμη στιβαρή παρουσία, ένας καρατερίστας που θα συμπλήρωνε άξια μια θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα.) Το 1952 συνεργάστηκε με τον θίασο Τζ. Καρούσου - Ασπασίας Παπαθανασίου στο παλιό θέατρο Ντορέ που ήταν στην Φωκίωνος Νέγρη. Έπαιξε τον ρόλο του Πασκουάλε στην Ταραντελα του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο κ.α.
Από το 1953 και για δύο χρόνια θα συνεργαστεί με τον θίασο Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παπά - Δημήτρη Χορν στους Τρεις αγγέλους και σε άλλα θεατρικά έργα.
Τη σεζόν 1955-1956 πήρε μέρος στο έργο Πρόσκληση στον πύργο του Ανούιγ με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη και το καλοκαίρι του 1956 ερμήνευσε τον ρόλο του Λαδά στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, σε διασκευή Γερ. Σταύρου και Νότη Περγιάλη με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη.
Το 1956 αρχίζει να συνεργάζεται με τον θίασο Έλλης Λαμπέτη - Δημήτρη Χορν.
Το 1958 συγκροτεί θίασο με την Ελένη Χατζηαργύρη και τον Τίτο Βανδή όπου υποδύεται τον Κέλερ στην Μάγδα του Σούντερμαν.
Ακολουθεί το έργο Το κράτος του Θεού από τον θίασο Μυράτ και επανέρχεται πάλι στον θίασο Λαμπέτη - Χορν για να πάρει μέρος στο έργο Ο Βάβας του Αντρέ Ρουσεν όπως επίσης και στην Κυρία με τις καμέλιες του Αλεξ. Δουμά.
Το καλοκαίρι του 1959 παίρνει μέρος στον θίασο του Νίκου Χατζίκου, στο Υπαίθριον Θέατρον της οδού Μαυρομματαίων.
Ερμήνευσε τον ρόλο του Ρούπη στα Αρραβωνιάσματα του Δημ. Μπόγρη και τον Ιδομενέα στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη, σε διασκευή των Γερ. Σταύρου και Κ. Κοτζιά. Αμέσως μετά παίρνει μέρος στην περιοδεία που κάνει ο Μάνος Κατράκης στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο και επιστρέφοντας εμφανίζεται μαζί του στη Δίκη των πιθήκων των Τζ. Λόρενς - Ρ. Λι καθώς και στην Αντιγόνη της Κατοχής του Νότη Περγιάλη.
Το 1961 παίζει με τον Νίκο Χατζίσκο στον Βασιλέα των ορέων του Αγγ. Νίκα καθώς και στον Ματωμένο γάμο του Λόρκα.
Το 1961 συνεργάζεται για μια ακόμα φορά με τον Δημήτρη Χορν στα έργα Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές του Ανούιγ και στον Θωμά τον δίψυχο του Άγγελου Τερζάκη.
Στη συνέχεια ακολουθούν συνεργασίες με τους θιάσους Τζένης Καρέζη - Λάμπρου Κωνσταντάρα στο έργο Κρατικές υποθέσεις του Λουί Βερνέιγ, με την Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα με το έργο της Αγκάθα Κρίστι Δέκα μικροί νέγροι και Ρ. Χόχουτ Ο αντιπρόσωπος, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη στον Σαιξπηρικό Ιούλιο Καίσαρ, με την Αντιγόνη Βαλάκου στην Κυρά της θάλασσας του Ερρίκου Ίψεν ερμηνεύοντας τον ρόλο του Βάγγελ, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι σε διασκευή Γκαμπριέλ Αρού.
Το 1966 προσελήφθει στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε επί σειρά ετών ως βασικό στέλεχος.
Ιβάνωφ του Τσέχοφ, Συναναστροφή της Λούλας Αναγνωστάκη, Ερρίκος ο Δ' του Πιραντέλλο, Βυσσινόκηπος πάλι του Τσέχοφ, Βασιλιάς Ληρ (1978), Άντρας ίσον Άντρας (1982) κ.α.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία Αδούλωτοι σκλάβοι του Βίων Παπαμιχάλη και ακολούθως: "Κάλπικη λίρα" του Γιώργου Τζαβέλλα, Με την λάμψη στα μαλλιά του Πάνου Γλυκοφρύδη, Εκείνος και εκείνη του Ερρίκου Ανδρέου, Κονσέρτο για πολυβόλα του Ντίνου Δημόπουλου, Όταν η πόλις πεθαίνει του Γιάννη Δαλιανίδη, Ορατότης μηδέν και Εν ονόματι του νόμου του Νίκου Φώσκολου, Εσχάτη προδοσία του Πάνου Γλυκοφρύδη, Εκβιασταί του Πάνου Φιλίππου, Θέμα συνειδήσεως του Πέτρου Λύκα, Η δίκη των δικαστών του Γλυκοφρύδη κ.α.
Ο Ζώρας Τσάπελης απεβίωσε το 2002.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Πηγές:
Οι πληροφορίες καθώς και οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: «Αναζητώντας τις ρίζες», έτος γέννησης από το 1900 μέχρι το 1925, τόμος δεύτερος (Ν-Ω), εκδ. Δωδώνη καθώς και από το βιβλίο 100 Years National Theatre Vasilis Fotopoulos, εκδ. EFG Eurobank Ergasias.