Ο Γιάννης Δίγκας και ο Παράσπορος και άλλες ιστορίες

Από το εξώφυλλο της συλλογής διηγημάτων του Γιάννη Δίγκα, Παράσπορος και άλλες ιστορίες, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Γιάννης Δίγκας: Ήθελα αρχικά να γράψω κάτι για την ψυχολογική πίεση, αφόρητη κάποιες φορές, που δέχονται πολλές γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους, ακόμη και στις μέρες μας, από το οικογενειακό τους περιβάλλον, προκειμένου να παντρευτούν και κυρίως να τεκνοποιήσουν. Έτσι προέκυψε η πρώτη χρονολογικά ιστορία της συλλογής, το «Σκεύος ηδονής».

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Δ.: Στον υπολογιστή του σπιτιού μου, στις Σέρρες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Δ.: Μια συλλογή μικρών ιστοριών που τις χαρακτηρίζει η ρεαλιστική, «κινηματογραφική» γραφή. Η φιλοδοξία μου θα ήταν να μπορούν να ιδωθούν ως πολύ μικρά κινηματογραφικά σενάρια.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Δ.:
Δεν του απάντησε, μόνο έγειρε πίσω και τον πήρε μέσα της. Τώρα αγκομαχητά από τα κορμιά που πάλευαν πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα που είχε γίνει πια αποπνικτική από τον παράταιρο καύσωνα και την πυρακτωμένη σφαίρα του ήλιου, που έδυε και χτυπούσε κατάφατσα τα ανοιχτά παραθυρόφυλλα του παλιού νεοκλασικού αρχοντικού. Δεν ήθελε να τελειώσει, ήθελε να κάνει μια πρόβα της τρομαχτικής ζωής της δίχως αυτόν. Ήθελε να τον ξεπεράσει, να λυτρωθεί.
Είναι ένα μικρό απόσπασμα από την ερωτική σκηνή στο «Σκεύος ηδονής».

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Δ.: Τους πρωταγωνιστές των ιστοριών, ήρωες και αντιήρωες οι πιο πολλοί από αυτούς.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Δ.: Η Ευθαλίτσα από τον «Παρασπόρο». Γιατί, όπως χαρακτηριστικά έγραψε μια καλή μου φίλη –από τις πρώτες αναγνώστριες του βιβλίου και με την ευκαιρία την ευχαριστώ κι από εδώ δημόσια γιατί εξέφρασε αυτό που κι εγώ ασχημάτιστα είχα εντός μου: «Μου αρέσει όταν οι άνθρωποι αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον ίδιο τους τον εαυτό και τους άλλους ανθρώπους.».

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Δ.: Ελπίζω αρκετές ευχάριστες στιγμές ανάγνωσης και βίωση συγκίνησης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Δ.: Σε σχέση με το βιβλίο να μην αρέσει στον αναγνώστη του και γενικά στη ζωή μου η δύση της και ο θάνατος, τον φοβάμαι πολύ.

Φοβάστε...
Γ.Δ.: Πολύ, πολλά πράγματα.

Αγαπάτε...
Γ.Δ.: Δυνατά κι αληθινά, πολλούς ανθρώπους.

Ελπίζετε...
Γ.Δ.: Ελπίζω σε μια καλύτερη κοινωνία, ειρηνική και με λιγότερα προβλήματα για συνανθρώπους μου που υποφέρουν.

Θέλετε...
Γ.Δ.: Να σταματήσουν οι πόλεμοι όπου γης και να επικρατήσει κοινωνική δικαιοσύνη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Δ.: Ελπίζω όλοι όσοι μου κάνουν την εξαιρετική τιμή να το διαβάσουν. Και σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε να τους ευχαριστήσω θερμά από εδώ εκ των προτέρων.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Δ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και βέβαια από την ιστοσελίδα του εκδοτικού μου οίκου, του Ελκυστή.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Δ.: Δια ζώσης στην όμορφη πόλη των Σερρών όπου ζω και υπηρετώ ως εκπαιδευτικός αλλά και διαδικτυακά στα κοινωνικά δίκτυα που συμμετέχω ενεργά και όπου θα είναι εξαιρετική τιμή και χαρά μου να «συναντηθώ» με τους φίλους και τους αναγνώστες των βιβλίων μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Γ.Δ.: Κόκκινο.

Ποια μουσική;
Γ.Δ.: Ροκ.

Ποιο άρωμα;
Γ.Δ.: Τριαντάφυλλου και λεβάντας.

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Δ.: Η αγάπη. Αναμφίβολα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Δ.: Συλλογή μικρών κινηματογραφικών σεναρίων.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Δ.: Δάσκαλος.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Δ.: Κάποιες φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να τους ακολουθεί.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Δ.: Με βεβαιότητα και τα δυο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Δ.: Η ομορφιά του λόγου, η οικονομία του λόγου, ειδικά αν πρόκειται για συλλογή διηγημάτων και η «αλήθεια» του, να μπορεί με κάποιο τρόπο να μιλήσει στις ψυχές των αναγνωστών.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Δ.: Πιστεύω πως σε ακραίες μορφές, ναι, όπως άλλωστε και όλες οι υπερβολές σε τούτη τη ζωή.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Δ.: «Μόνο η αγάπη μπορεί να νικήσει τον θάνατο».

Παράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη Δίγκα

Ο Γιάννης Δίγκας απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τη συλλογή διηγημάτων του Παράσπορος και άλλες ιστορίες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Στον Παρασπόρο και τις άλλες δεκαπέντε μικρές ιστορίες που συνθέτουν αυτή τη συλλογή διηγημάτων, οι πρωταγωνιστές του μύθου, ήρωες και αντιήρωες οι περισσότεροι από αυτούς, δρουν και αντιδρούν, εγκλωβισμένοι πάντα στο αιώνιο δίπολο μεταξύ χαράς και οδύνης, δίπολο του οποίου οι πόλοι εναλλάσσονται συνεχώς, κάποτε μάλιστα με ταχύτητες ασύλληπτες και τρόπους αναπάντεχους, κάτω από την παντοδυναμία του ανελέητου χρόνου, ο οποίος ορίζει την εφήμερη ύπαρξη όλων των ανθρώπων. Κι έτσι, άλλοτε χαρούμενοι κι άλλοτε λυπημένοι, αλλά πάντοτε τραγικοί, στο «τέλος της ημέρας» κοινωνούν όλοι τους από τη ζωή την ίδια γεύση. Γλυκόπικρη, ίδια με αυτή της ζωής όλων μας.

O Γιάννης Δίγκας γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στις Σέρρες. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτορας της Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Η διδακτορική του διατριβή εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο Ο νομικός ρεαλισμός στο έργο του Roscoe Pound (2012). Από τις εκδόσεις Ελκυστής εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί (2020). Διηγήματά του περιλαμβάνονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικά έργα. Μετά από πολλά χρόνια διαμονής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στις Σέρρες, όπου ζει. Είναι καθηγητής κοινωνικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ειδικότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην αμερικανική Κοινωνιολογία του Δικαίου και την Κοινωνιολογία της λογοτεχνίας. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Σερρών Νατάσα Πεταλά και πατέρας δύο κοριτσιών, της Μαρίας και της Κατερίνας. Αγαπάει πολύ τη λογοτεχνία και τη γυμναστική.