Άννα-Μαρία Γκίκα: Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε για μένα μια προσπάθεια να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες την ομορφιά της μοναδικότητας της ύπαρξής μας. Η κάθε ιστορία, που ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου, είναι ένα κομμάτι από την ίδια τη ζωή. Γνωρίζουμε καθημερινά ανθρώπους που πέρα από το όνομά τους δεν υποψιαζόμαστε τίποτε άλλο για κείνους. Είναι λοιπόν μια γνωριμία με τα κομμάτια της ψυχής του καθενός από μας.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Α.Μ.Γ.: Η λέξη που θα το περιέγραφα θα ήταν «πολύμορφο».
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Α.Μ.Γ.: Δεν θα είχα το δικαίωμα να δώσω καμία συμβουλή σε οποιονδήποτε άνθρωπο παρά μόνο να τον προτρέψω να μπει στο βιβλίο με μια ανοιχτότητα ψυχής.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Α.Μ.Γ.: Αν το βιβλίο μου ήταν ένα ταξίδι θα ήταν ίσως στην Ιταλία και θα κρατούσε μια ζωή.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Α.Μ.Γ.: Θα κλείσω με μια αγαπημένη φράση από τον πρόλογο: «...ώσπου το ασυνείδητο να δώσει χώρο και χρόνο στη συνείδηση, μήπως και το ταξίδι ξαναβρεί τον προορισμό του!».
Η Άννα-Μαρία Γκίκα σε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών μίλησε για τη συλλογή διηγημάτων της 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Στο παρόν βιβλίο συναντάμε είκοσι πέντε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τα χειρότερα σκοτάδια τους. Ο Αρίστος, η Φρίντα, η Ηρώ και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές, μέσα από διάφορες συγκυρίες βρίσκονται σε ένα ψυχοθεραπευτικό γραφείο. Το κοινό τους είναι μόνο η ίδια ψυχοθεραπεύτρια. Άκρως ρεαλιστικές ιστορίες οι οποίες προκαλούν δυνατά και αμφιθυμικά συναισθήματα. Άραγε μπορεί κάποια ιστορία να είναι η δική σου;
Η Άννα-Μαρία Γκίκα ζει στην όμορφη Χαλκίδα. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας στα Χανιά και εργάζεται ως Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια. Οι 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα είναι το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα και εύχεται να αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό όσο το αγάπησε και η ίδια.