Brandy Sour: Μυθιστόρημα σε είκοσι δύο δωμάτια


Η Κωνσταντία Σωτηρίου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, γράφει μικρές ιστορίες για το Μεγάλο Παλάτι της Λήδρας, το οποίο κατασκευάστηκε στην Κύπρο για να φιλοξενήσει όλους τους εκλεκτούς του κόσμου.

Θα διαβάσουμε για τον βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ και το κοκτέιλ Brandy Sour, που επινόησε ο μπάρμαν ειδικά για εκείνον και στη συνέχεια έγινε διάσημο. Για τον Εβραίο αρχιτέκτονα κ. Μπένζιον και την πρότασή του για τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου και το καυτό τσάι λεβάντα που σε βοηθά να ξεχάσεις. Για την καμαριέρα, που ένιωσε ευγνώμων όταν είδε τον Γιούρι Γκαγκάριν να πίνει νερωμένη κουμανταρία, και για τη νεαρά που βιάζεται να μεγαλώσει, που πιστεύει ότι η μαμά της είναι η ομορφότερη μαμά του κόσμου και την αφήνει να πίνει αφρόζα.

Πολλές οι ιστορίες που έχουν καταγραφεί στο ενεργητικό του επιβλητικού οικήματος και επίσης πολλά τα πρόσωπα που άφησαν το δικό τους στίγμα. Ο Δημήτρης, ο οποίος δουλεύει γκαρσόνι, σερβίρει Άγγλους και εκείνοι, με τη σειρά τους, τον σερβίρουν ερήμην τους πληροφορίες πίνοντας κονιάκ V.S.O.P. Ο ποιητής που ραντίζεται με άνθη γιασεμιού, αναπολεί πατρίδες και εμπνέεται θυμούμενος τη γεύση του τσαγιού από το ομώνυμο λουλούδι.

Ο μπαγαπόντης αρχαιοκάπηλος που έγινε ζωγράφος και κατέληξε πρόσφυγας, ενόσω έφυγε μόνος και απαρηγόρητος από τη ζωή. Ο φωτογράφος με το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό World Press Photo, πίνει μπύρα ΚΕΟ και απαθανατίζει την τραγικότητα του πολέμου αλλά και o νέος, που το αϊράνι του θυμίζει τόσο τη γιαγιά του, έπαψε να το παίρνει από τον κ. Αλεξιάν γιατί πλέον ο καθένας είναι στη μεριά του, έτσι, για να μη μπερδεύονται... έχουν όλοι κάτι να θυμούνται ή κάτι να τους δένει με το Μεγάλο Παλάτι.

Όλοι με κάποιο διαφορετικό τρόπο, είναι συνυφασμένοι με το εν λόγω ξενοδοχείο. Συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς να το ξέρουν με αφετηρία ή τερματισμό το Λήδρα Παλάς. Ένας αρχιεπίσκοπος που πίνει μόνο νερό, κάνει εντριβές με ζινοβία, αγοράζει εν μία νυκτί τις μετοχές του ξενοδοχείου και λίγα χρόνια μετά, προδίδεται από την υπότροφη καρδιά του. Ένας ονειρεμένος γάμος, που δεν έλαβε χώρα στο Μεγάλο Παλάτι, μήνες μετά έγινε λιτός, συνοδεία ζαμπούκου, για να απαλύνει τα μάτια από τα δάκρυα.

Ποτά, αφεψήματα ζεστά ή κρύα, λικέρ και μπύρες, ανάλογα την ιδιότητά τους αλλά και το γούστο του πελάτη, προσφέρονται στο Λήδρα Παλάς. Προσφέρονται ακόμη και δάκρυα...

Το ροδόσταγμα και το λικέρ κιτρομηλάκι της γιαγιάς με τις παχιές σαn φίδια κοτσίδες. Το αφέψημα που βοηθά άφθες και επουλώνει τρύπες ακόμα και στους τοίχους του ξενοδοχείου. Η λεμονάδα που πλέον σερβίρεται στους εκπροσώπους του ΟΗΕ, ενόσω μένουν στα κοντέινερ. Το τσάι τριαντάφυλλο που αν δεν ξέρεις την εποχή που μαζεύονται τα άνθη του, το τσάι θα πικρίζει.

Η σουμάδα που γεύτηκε η Βουγιουκλάκη και ο κομπάρσος, που πλέον σε πρωταγωνιστικό ρόλο, υπερασπίζεται το ξενοδοχείο που άλλοτε δέσποζε επιβλητικό, αλλά και ένας σκέτος ελληνικός ή τούρκικος καφές, όπως θες πες τον, με αμυδρές μνήμες από την πάλαι ποτέ εποχή ή ένα ποτήρι παγωμένο νερό, όταν στα αφτιά σου ηχούν οι οπλές του πολέμου, ξυπνούν μνήμες, θύμισες και όλα σαν δίνη γυρίζουν γύρω από το πολλά υποσχόμενο ξενοδοχείο που απρόσμενα έχασε την αίγλη και όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Καιρό μετά, με δυόσμο στα δάκτυλα, στο οδόφραγμα του ξενοδοχείου, κάποιοι αναπολούν τη μέρα που η πόλη τους θα ενωθεί ξανά και μια καθαρίστρια ραίνει αγίασμα τα χώματα του ξενοδοχείου, για να ευδοκιμήσει και πάλι...
Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως λειτουργός τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μυθιστόρημά της Η Αϊσέ πάει διακοπές (εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου και Ελλάδας και στη βραχεία επίσης λίστα στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων των βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης και του περιοδικού Κλεψύδρα. Το μυθιστόρημά της Φωνές από χώμα (εκδόσεις Πατάκη, 2017) ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου και Ελλάδας. Το βιβλίο της Πικρία χώρα (εκδόσεις Πατάκη, 2019) βραβεύτηκε µε το Κρατικό Βραβείο Κύπρου στην κατηγορία «Διήγημα/Νουβέλα», ήταν στη βραχεία λίστα των ελληνικών Κρατικών Βραβείων και στη βραχεία λίστα του περιοδικού Ο Αναγνώστης στην κατηγορία «Νουβέλα», καθώς και υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2021. Το 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Brandy Sour: Μυθιστόρημα σε είκοσι δύο δωμάτια. Αναδείχθηκε νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 της περιφέρειας Ευρώπης και Καναδά και παγκόσμια νικήτρια του διαγωνισμού για το διήγημά της Έθιμα θανάτου που αποτελεί μέρος της Πικρίας χώρας.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου