Μαμά...: 20 αληθινές ιστορίες

Μαμά..., Μαρίας Ν. Καμπάνταη

Από τον τίτλο και μόνο, αντιλαμβανόμαστε ότι το βιβλίο κρύβει μια μυρωδιά… μαμαδίστικη. Κρύβει αναμνήσεις, κρύβει νοσταλγικές στιγμές, κρύβει όλα όσα μπορεί να χωρέσει η λέξη «μαμά» και πιστέψτε με είναι πολλά.

Ένας κόσμος γεμάτος συναισθήματα, είναι η μαμά…
Καφές και κέικ, είναι η μαμά…
Κλάματα στην αγκαλιά της, είναι η μαμά…
Χάδι τρυφερό και λόγια καταπραϋντικά είναι η μαμά…
Λέξεις που συνοψίζουν τη σχέση, όπως σ' αγαπώ, να προσέχεις, ζακέτα να πάρεις, είναι η μαμά, η μάνα η μητέρα του καθενός μας.

Στο βιβλίο θα διαβάσουμε για συμβουλές, για συνταγές, για αγκαλιές, για αποδοχή και αγάπη. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη δέσμευση, την ασφάλεια που νιώθουμε στην ανοιχτή αγκαλιά της και τη φροντίδα που απλόχερα μας τροφοδοτεί.

Τα μαθήματα στο τραπέζι της κουζίνας πλάι στους ατμούς της κατσαρόλας, η μαμά με Μ (κεφαλαίο), η εργαζόμενη μητέρα γεμάτη ενοχές και τύψεις για το άστρωτο τραπέζι που βρίσκουν τα παιδιά της γυρίζοντας σπίτι, η μητέρα ενός αυτιστικού παιδιού που υπομένει, παρακαλεί και χαίρεται, η κωφάλαλη μαμά που η δύναμη που έχει μέσα της και η αγάπη για το παιδί της την καθιστά ικανή να «ακούει» και να αφουγκράζεται όλες τις ανάγκες του παιδιού της, αλλά και τα δάκρυα της μετανάστριας μάνας, που μαζί με τις τύψεις φωλιάζουν στην ψυχή της, είναι μερικές από τις ιστορίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά και θα μας συγκινήσουν.
Τι ανάγκες μπορεί η μαμά να καλύψει στα παιδιά όταν εκείνα έχουν μεγαλώσει;
Τι μπορείς να μοιραστείς μαζί της ως παιδί ή ως ενήλικας;
Ποια τα συστατικά του μητρικού φίλτρου και πότε ως παιδιά κάνουμε χρήση του;
Τι κρύβει μέσα του το χιλιοειπωμένο «μαμά πεινάω»;
Τι σχέση έχει το άνοιγμα φύλλου για πίτα με την ανατροφή του παιδιού;
Είναι ορθό, όταν το παιδί φύγει μακριά από τη μάνα, να του απαριθμεί τα συναισθήματα, την έλλειψη και την αμέριστη αγάπη της;
Είναι τελικά αποδοτικές οι μαμάδες στα λογιστικά των συναισθημάτων;
Πότε μια μαμά ξεπερνά τα όρια από υπερβολική ανησυχία;
Ποιοι είναι οι πέντε τύποι μητέρας;
Τι είναι αυτό που ενώνει όλες τις μαμάδες του κόσμου; Ποια αόρατη κλωστή τις κρατά;
Μήπως η αγάπη για τα παιδιά τους;
Λέγεται μάνα η γυναίκα που πασχίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, κι ας μην τα καταφέρνει, γιατί πονά, δακρύζει, κομματιάζεται και θρηνεί;
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαρίας Καμπάνταη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Η θέση της μαμάς, άλλοτε είναι θρόνος κι άλλοτε ηλεκτρική καρέκλα, που χρειάζεται απόδοση χάρης για να σωθεί.
Αναλογιστείτε αν θα μπορούσατε να επιλέξετε με ποιον μήνα είναι συνυφασμένη η δική σας μαμά… μπορείτε να καταλήξετε; Εγώ όχι, ένας χρόνος με όλους τους μήνες του και πάλι δεν είναι αρκετός για να χωρέσει το μεγαλείο τους.
Και κάτι τελευταίο…
Όσοι ακόμα έχουμε την τύχη να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας τη λέξη μαμά, πιστέψτε με, είμαστε ευλογημένοι!
Η Μαρία Ν. Καμπάνταη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετεκπαιδεύτηκε στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Εργάζεται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια ως ψυχολόγος, έχοντας αφετηρία το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας και συνεχίζοντας ως τώρα στο Νοσοκομείο της πόλης της. Διήγημά της δημοσιεύτηκε σε συλλογικό έργο των εκδόσεων iwrite με τίτλο «Δράμα, ιστορίες του τόπου μας». Ένα μεσημέρι γυρνώντας από την εργασία της, κατάλαβε ότι η δουλειά της είναι πολλά επαγγέλματα μαζί. Ταμίας σε τράπεζα, όταν οι άνθρωποι, που ακούει καθημερινά, της παραδίδουν το ψυχικό περίσσευμα ή υστέρημά τους να το κλειδώσει στα συρτάρια και τη μνήμη της. Σκηνοθέτης, αφού για να μπορέσει να μπει στη θέση τους, φτιάχνει θεατρικές σκηνές στο μυαλό της με όσα της περιγράφουν. Μαγείρισσα, όταν της ζητούν συνταγές επιτυχίας ή μεταμόρφωσης. Απαντά ότι έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Μεταφράστρια, όταν μετατρέπει τη γλώσσα του συμπτώματος σε καθομιλούμενη. Φωτογράφος, γιατί θυμάται και σκέφτεται με εικόνες κι αυτό κάνει και τη ζωή και τη δουλειά πιο όμορφη. Θα μπορούσε όμως, ίσως, να ήταν και συγγραφέας και ν' αποτύπωνε σε γραπτό λόγο αυτό που έχει μάθει μέσα από τους ανθρώπους· «όσο πιο απλά ζούμε τόσο περισσότερα θαύματα κάνουμε».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου