Το βιβλίο είναι μια βιογραφία, πλούσια σε ιστορικά στοιχεία, για μια πολυσύνθετη προσωπικότητα, με έμφυτη ευγλωττία, αρχοντιά και αυτοπεποίθηση, τη Λουίζα Τζάνου.
Η Λουίζα είναι πνεύμα ανήσυχο, μια ασυμβίβαστη γυναίκα με κοφτερό μυαλό, που έχει μάθει να εξωτερικεύει τα συναισθήματά της, δραστήρια και τολμηρή με σπινθηροβόλο βλέμμα. Μέσα από περιστατικά που διηγείται η ίδια και από άλλα που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο ημερολόγιό της, θα στοιχειοθετηθεί το εν λόγω βιβλίο για την προσωπικότητά της, από τον Αντώνη Κωνσταντίνου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.
Έχει πολλά αδέρφια άλλα καλότυχα και άλλα όχι και γενικότερα, μέλη της οικογένειάς της πρωτοστατούν σε ιστορίες που θα διαβάσουμε στο βιβλίο. Πρόκειται για μια δυναστεία σημαντικών ανθρώπινων οντοτήτων, όπου πολλοί βρέθηκαν στο προθάλαμο της εξουσίας αλλά και της πολιτικής. Μάλιστα, ο Ανδρέας Ζαΐμης, πρόγονος της Λουίζας, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Κάποιοι έζησαν στην Αμερική, άλλοι συνεργάστηκαν με το ΕΑΜ, ενόσω η ίδια υπήρξε στέλεχος της νεολαίας Μεταξά.
Θα διαβάσουμε για εκμυστηρεύσεις, για σκασιαρχεία από κρυφές πόρτες, για ιστορίες που διαδραματίστηκαν στο Μάζι Καλαβρύτων, για γεγονότα στους πρόποδες του Χελμού, για σακιά με χρυσές λίρες, για τους Ιταλούς, την 117η μεραρχία, το άσβεστο μένος των Γερμανών, τα σαμποτάζ, την επική επιχείρηση Καλάβρυτα, για απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, την πείνα της Κατοχής, τον ερωτοχτυπημένο Γιάννη, τη μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου, τη 13η Δεκεμβρίου 1943, το αντάρτικο, τη βίλα Μπράουν, τον μελανό Εμφύλιο, τα κρησφύγετα, αλλά και την ηθική κατάπτωση του ανθρώπου, ζώντας δίπλα στον θάνατο.
Μια γυναίκα πολύκροτη, θα ξεδιπλώσει την προσωπικότητά της τόσο μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της, όσο και από την ίδια τη ζωή της και θα αποτελέσει, σε πολλούς τομείς, παράδειγμα προς μίμηση για το σθένος της και τη στάση ζωή της.
Ο Αντώνης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Σιλίκου της Κύπρου το 1947. Σπούδασε γεωπονία, ζωοτεχνία, γενετική και διεύθυνση του δημόσιου τομέα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Είναι διδάκτορας των γεωπονικών επιστημών. Υπηρέτησε για 46 χρόνια στην κυπριακή και ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση. Για 9 χρόνια ήταν Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Κύπρου και για 7 χρόνια Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την ευθύνη για τα γεωργικά θέματα. Χειρίστηκε επίσης τις διαπραγματεύσεις για το γεωργικό εμπόριο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Υπεύθυνος για την εποπτεία των προγραμμάτων 13 κρατών-μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Δημοσίευσε πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και μελέτες. Διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικής επετηρίδας του εξωτερικού και αρχισυντάκτης του περιοδικού Rural Review της ΕΕ. Μετά τη συνταξιοδότησή του, το 2012, ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία και την αναζήτηση της αλήθειας από φιλοσοφική και ιστορική άποψη. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Ρηγάδες ιππότες ραγιάδες: Κρασί, παραδόσεις, ιστορία, πολιτισμός, οινοποιία σε ένα οδοιπορικό 800 χρόνων» (εκδόσεις Κέδρος 2016), «Για το καλό του τόπου: Ύμνοι και παρατράγουδα 40 χρόνων στην υπηρεσία της Γλυκείας Χώρας» (εκδόσεις Ηλία Επιφανίου, 2021).
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου