Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διαρκείς «απαιτήσεις», το άγχος, μα και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχουν ως απόρροια τη διάβρωση των ανθρωπίνων σχέσεων, αφού όλοι κι όλες δείχνουμε τάσεις να απομονώμαστε από τους γύρω μας. Να «κλεινόμαστε» σαν άλλες χελώνες στα καβούκια μας και να μην υπάρχουν ουσιαστικές κι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Μάθαμε να ζούμε, απλά και μόνο, για λόγους απλής επιβίωσης.
Απορροφημένοι/ες καθ' όλα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, επιλέγουμε ηθελημένα να «χαθούμε» πίσω από τις οθόνες των κινητών, των τάμπλετ και των υπολογιστών και να αγνοούμε τους πάντες και τα πάντα γύρω μας.
Ναι, όλοι κι όλες έχουμε μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. Παρ' όλ' αυτά, δεν θα πρέπει να πάψουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι γύρω μας που είναι σε σαφώς δεινότερη θέση απ' ό,τι είμαστε εμείς. Ναι, μην σας κάνει εντύπωση αυτό που σας λέω. Απλά βγείτε έξω και ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Πείτε μου τι βλέπετε στ' αλήθεια. Προσέξτε! Ακόμη κι αυτά που θέλετε να σκέφτεστε πως δεν υπάρχουν. Πως δεν σας επηρεάζουν. Πως δεν σχετίζονται με εσάς. Αλλά αυτή η σκέψη να μην είναι στιγμιαία και μόλις βρεθείτε στην ασφάλεια και στη ζεστασιά του σπιτιού σας να σπεύσετε να την αποβάλλετε σαν άλλο ένα ενοχλητικό έντομο!..
Κι όμως, κάνουμε όλοι κι όλες ένα μεγάλο λάθος. Ναι, δεν έχω πρόβλημα να βάλω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό. Κι όχι, δεν λαϊκίζω, ούτε προσπαθώ να υποδυθώ την σωτήρα όλων των κατατρεγμένων. Δεν μου πάνε τέτοιοι ρόλοι, τουλάχιστον, στα λόγια. Αλλά νομίζω πως έφτασε πια η στιγμή να ακουστεί και η φωνή όλων αυτών των ανθρώπων, συνταξιούχων, χαμηλόμισθων... ανθρώπων που δεν έχουν τόσες γνώσεις τεχνολογίας ή παιδείας, προσφύγων και μεταναστών και λοιπών, που βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση από τους/τις υπόλοιπους/ες.
Μια γιαγιά που συνομιλεί με ένα ΑΤΜ, μια κυρία που αγαπά τα σκυλιά και τις επώνυμες τσάντες, μια άλλη κυρία που οργανώνει γεύματα αγάπης για απρόθυμους ανέργους, ο θρύλος ενός τραγουδιστή των τρένων, οι κάλτσες των απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατία και οι κάλτσες του κατασκόπου, μια Μαρίτσα που υπηρέτησε την τέχνη της υψηλής μοδιστρικής, μια ηθοποιός της «εισόδου με προαιρετική συνεισφορά», ένας Έκτορας που ποτέ δεν πολέμησε στην Τροία, ένα κορίτσι που παίζει το «Χασαπάκι» του Βαμβακάρη στο σαξόφωνο, ένας επιχειρηματίας με κόκκινο παρελθόν και αχρωμάτιστο παρόν, το καφενείο των παραπόνων, ένας Κόμης που κλέβει μικρά γαλλικά τυράκια, το ριγιούνιον των νέων της εργασιακής περιπλάνησης.Περίληψη οπισθόφυλλου
Η συγγραφέας Μαριάννα Τζιαντζή, μέσα από το νέο της βιβλίο με τίτλο «Το αηδόνι του τρένου και άλλες ιστορίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, δίνει τον χώρο και την ελευθερία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα καθώς και τις εμπειρίες της ζωής τους. Ένα βιβλίο αποτελούμενο από διάφορα διηγήματα που παρουσιάζουν στιγμές της καθημερινότητας, όχι μόνο αυτών των ανθρώπων, αλλά και κατ' επέκταση και δικές μας, αφού θεωρώ απίθανο το να μην βρούμε έστω κι ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας πάνω τους. Κι αυτό διότι η συγγραφέας τους/τις ντύνει με την πρέπουσα αληθοφάνεια, πάντα στο πλαίσιο της μυθοπλασίας.
Δεν έχω διαβάσει προγενέστερο έργο της συγγραφέως, αλλά είμαι βέβαιη πως μελλοντικά θα αναζητήσω κι άλλα έργα της. Μου άρεσε η απλότητα του λόγου της καθώς και το πόσο εύστοχος ήταν, χωρίς να αναλώνεται σε διάφορα μελό ή λοιπά κλισέ. Ακόμη και το χιούμορ είναι δοσμένο σε πρέπουσα παρουσία μέσα στο κείμενο, που τολμώ να πω πως αναδεικνύει ακόμη παραπάνω τα λεγόμενα και τα μηνύματα της συγγραφέως προς όλους κι όλες εμάς που θα επιλέξουμε να διαβάσουμε το βιβλίο. Ένα βιβλίο ουσιαστικό, που δεν πλατειάζει, αλλά κρατάει αμείωτο τον ρυθμό του μαζί με την προσοχή μας έως και την τελευταία τελεία.
Ναι, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο, σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή, σαν μία μεγάλη εικόνα αποτελούμενη από άλλες μικρότερες που πάνω τους φανερώνονται διάφορες εκδοχές του πώς η κρίση έχει πλήξει όλους κι όλες μας ανεξαιρέτως σε διάφορα επίπεδα. Ένα βιβλίο που το διάβασα με μία ανάσα και σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς με την σειρά σας.
Καλή ανάγνωση!
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου