Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Θάλαμος Νο 6

Θάλαμος Νο 6

Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι πάλι στην ιστορική σκηνή του θεάτρου Άλφα του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου. Για εμένα ειδικά είναι ξεχωριστή η συγκίνηση, αφού σε αυτό συγκεκριμένα το θέατρο έτυχε να παρακολουθήσω την πρώτη μου ενήλικη θεατρική παράσταση (ή τουλάχιστον αυτή που θυμάμαι!) Ήταν το εξαιρετικό «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» των Ντάριο Φο και Φρανκ Ράμε.

Σε αυτή την ιστορική σκηνή, η Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου επιλέγει να διασκευάσει μια νουβέλα του Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχοφ και να παραλληλίσει την μακρινή εποχή του τέλους του 19ου αιώνα με την σημερινή.

Στη νουβέλα του Άντον Τσέχοφ, σε ένα ψυχιατρείο, που βρίσκονται διάφοροι ασθενείς και δυστυχισμένοι, γιατρός είναι ο τίμιος Αντρέι Ραγκίν, ο οποίος είναι ανθρώπινος και προσπαθεί να βοηθήσει τους δυστυχισμένους αλλά παρ' όλη την προσπάθειά του, το σύστημα τον νικά. Η κοινωνία της Ρωσίας των τελών του 19ου αιώνα είναι άδικη, οι πολίτες είναι μόνοι τους, αλληλεγγύη δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι πιο αδύναμοι, οι πιο φτωχοί είναι στην κυριολεξία δυστυχισμένοι. Και η ανθρωπιά κι η ελάχιστη βοήθεια του γιατρού είναι μικρό βάλσαμο.

Αυτή την ιστορία διαλέγει η Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου για να την χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την δική της ιστορία, για τον δικό της παραλληλισμό με την Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα. Παρά την πάροδο σχεδόν δύο αιώνων και παρά την αλλαγή του τόπου (Ελλάδα και Ρωσία) και παρά την αλλαγή των πολιτευμάτων (Δημοκρατία και Βασιλεία), τα προβλήματα είναι πάντα ίδια: ο πολίτης και ειδικά η γυναίκα, είναι αδύναμο πιόνι στις δαγκάνες ενός απάνθρωπου συστήματος. Ενός συστήματος που κυριαρχείται από την αστυνομική και την κρατική βία, από την έμφυλη βία, από την αδικία του δυνατού κατά του αδυνάτου.

Θάλαμος Νο 6

Η Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου φέρνει το έργο στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα: μας μιλά για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μας μιλά για τη δολοφονία του νεαρού ανήλικου Ρομά από την αστυνομία, μας μιλά για τις καθημερινές πλέον γυναικοκτονίες και τους ξυλοδαρμούς, μας προτρέπει στην αλληλεγγύη που θα έπρεπε να είχαμε ως άνθρωποι ασχέτως με την πολιτική ή ακόμα και με την κομματική μας θέση σε αυτό το τσίρκο που ονομάζεται ελληνική κοινωνία.

Η Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου επιλέγει έναν πρωτότυπο και όμορφο τρόπο να μας παρουσιάσει όλη αυτή την κατάσταση, αυτό το πολύπτυχο καταστάσεων. Με ποιήματα ομοιοκαταληξίας και με συνοδεία ρυθμικής μουσικής, μας παρουσιάζει τα γεγονότα, ως αφηγήτρια. Δίπλα της οι Έρη Μανουρά και Ιωάννα Παπακωνσταντίνου μοιράζονται όλους τους ρόλους: των θυμάτων και των θυτών. Οι κοπέλες με μια εξαιρετική υποκριτική ικανότητα, χωρίς να χρειάζονται την αλλαγή ρούχων ή σκηνικών, μόνο με την εκφραστική τους δεινότητα, αλλάζουν στο λεπτό προσωπικότητες. Ξεχωριστή είναι η παρουσία της Σίλιας Καρφοπούλου, που με τις εκπληκτικές, ευκίνητες, χορευτικές κινήσεις της μας δείχνει ζωντανά όλα τα διαδραματιζόμενα. Τέλος η Μαρία Μιχαλάκα συνοδεύει τα πάντα με το βιολί της πάνω στη σκηνή. Μια μουσική που με ευαισθησία μας βάζει ακόμα πιο πολύ στον χώρο και στον χρόνο των γεγονότων.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, διασκευή, στίχοι, σύνθεση ρυθμικής απαγγελίας: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
Μουσική: Κώστας Γάκης και Έρη Μανουρά
Παίζουν: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Έρη Μανουρά, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Χορός: Σίλια Καλφοπούλου
Live μουσική: Μαρία Μιχαλάκα
Οργάνωση παραγωγής: Τζένη Χρυσίδη, Βιβέττα Λαϊνιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Τζελέση
Φωτογραφίες: Γιώτα Εφρεμίδου
Δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης
Εταιρεία Παραγωγής: Αnelixis Productions E.E.

Κάθε Πέμπτη στις 21.00, ως τις 16 Μαρτίου 2023, στο θέατρο Άλφα, 28ης Οκτωβρίου 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα, 2105238742

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα