Μίνα Αδαμάκη

Μίνα Αδαμάκη

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1944 στον Βόλο.

Η Μίνα Αδαμάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ολίγον παντρεμένοι» (των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, θέατρο Λαμπέτη, καλοκαίρι 1997)Η Μίνα Αδαμάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ολίγον παντρεμένοι» (των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, θέατρο Λαμπέτη, καλοκαίρι 1997)

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ολίγον παντρεμένοι» (των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, θέατρο Λαμπέτη, καλοκαίρι 1997).

Η Μίνα Αδαμάκη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άρτζι μπούρτζι και… Ελλάς» (των Θεόφιλου Βερύκιου κ.ά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1991)

Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2022. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άρτζι μπούρτζι και… Ελλάς» (των Θεόφιλου Βερύκιου κ.ά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1991).

Η Μίνα Αδαμάκη σε φωτογραφία από τις πρόβες της παράστασης «Γελάς…Ελλάς… Αγελάς!» (των Σταμάτη Φασουλή, Δήμητρας Παπαδοπούλου και Λίνας Νικολακοπούλου, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1987)

Στο θέατρο συμμετείχε σε πολλές κωμωδίες αλλά και παραστάσεις κλασικού ρεπερτορίου. Η φωτογραφία είναι από τις πρόβες της παράστασης «Γελάς…Ελλάς… Αγελάς!» (των Σταμάτη Φασουλή, Δήμητρας Παπαδοπούλου και Λίνας Νικολακοπούλου, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1987).

Η Μίνα Αδαμάκη σε δημοσίευμα περιοδικούΗ Μίνα Αδαμάκη σε δημοσίευμα περιοδικού

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «ΕΝΑ-Light» (6/3/1991) και Downtown (23/8/1996) αντίστοιχα.

Η Μίνα Αδαμάκη στο  πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσατε» (των Άννας Παναγιωτοπούλου, Σταμάτη Φασουλή και Μαριανίνας Κριεζή, καλοκαιρινό θέατρο Αλίκη, καλοκαίρι 1984)Η Μίνα Αδαμάκη σε δημοσίευμα του περιοδικού Ταχυδρόμος (9/3/2002)

Ήταν μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου, μιας πρωτοπόρας θεατρικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1973 και τόλμησε μεταξύ άλλων την ομαδική σκηνοθεσία, τη συλλογική συγγραφή του έργου και την κοινή λήψη αποφάσεων, διώχθηκε και τελικά κατάφερε να βρει μόνιμο στέκι, το Άλσος Παγκρατίου όπου και διέπρεψε με τις παραστάσεις της. Η ασπρόμαυρη είναι φωτογραφία από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσατε» (των Άννας Παναγιωτοπούλου, Σταμάτη Φασουλή και Μαριανίνας Κριεζή, καλοκαιρινό θέατρο Αλίκη, καλοκαίρι 1984) και η έγχρωμη από δημοσίευμα του περιοδικού Ταχυδρόμος (9/3/2002).

Η Μίνα Αδαμάκη σε πλάνο της ταινίας «Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια» όπου συμμετείχε

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις πέντε ταινίες, με πρώτη την «Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια» (1981, απ' όπου και το μοναδικό πλάνο που έχω καταφέρει να εντοπίσω ως τώρα). Οι υπόλοιπες συμμετοχές της πραγματοποιήθηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια μετά: «Safe sex» (1999), «Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο» (2001), «Οξυγόνο» (2003) και «Σούλα έλα ξανά» (2009).

Δημοσίευμα του περιοδικού ΕΝΑ-LightΔημοσίευμα του περιοδικού ΕΝΑ-Light
Δημοσίευμα του περιοδικού ΕΝΑ-LightΔημοσίευμα του περιοδικού ΕΝΑ-Light

Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές είτε συμμετέχοντας στο μόνιμο καστ είτε σε γκεστ εμφανίσεις, με προεξάρχουσα σε επιτυχία και αναγνωρισιμότητα τις «Τρεις χάριτες» (MEGA, 1990-1992). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού ΕΝΑ-Light.

Διαφήμιση για τις πάνες Ultra Daipers (1990)

Εξ ου και η διαφήμιση με τις πάνες Ultra Daipers (1990) με τις συμπρωταγωνίστριες της σειράς.

Τηλεοπτική διαφήμιση με τις τηλεοπτικές «Τρεις Χάριτες»

Το 2017, για λογαριασμό του καφέ «Λουμίδης Παπαγάλος», ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου δημιούργησαν μια σειρά από πέντε webisodes με τίτλο «Για καφέ με τις Τρεις Χάριτες» και φυσικά τις αντίστοιχες διαφημίσεις του προϊόντος.

Η Μίνα Αδαμάκη συμμετείχε στη σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» (Τρίτο Πρόγραμμα, 1977-1980) από όπου και η φωτογραφία

Συμμετείχε στη θρυλική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» (Τρίτο Πρόγραμμα, 1977-1980), απ' όπου και η φωτογραφία της με άλλους εξίσου γνωστούς ηθοποιούς.

Εξώφυλλα περιοδικών με τη Μίνα Αδαμάκη

Η μορφή της αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 11 εξώφυλλα.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα και τα εξώφυλλα των περιοδικών είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από τα sites retromaniax.gr και cosmopoliti.com.
Τα screenshots ταινίας και διαφημίσεων βρέθηκαν στο youtube.