Λέγε με Στράτο


Το βιβλίο της Χρυσούλας Σ. Γεωργούλα, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος της παρουσίασης, έχει κεντρικό του ήρωα τον Στράτο. Ο Στράτος έχει περάσει άσχημα παιδικά χρόνια γεμάτα τραύματα, ενόσω ο πατέρας του ήταν μέθυσος και κατά συνέπεια χτυπούσε την μητέρα του. Έχει έναν αδερφό, τον Λευτέρη, αργόσχολο και οκνηρό και μια μάνα, την Νίκη, δυναμική και δραστήρια, ικανή να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις. Η τελευταία δε, τον έχει πολλές φορές «ξελασπώσει», τον έχει στηρίξει ψυχολογικά αλλά και οικονομικά και έχει ορθώσει το ανάστημά της για να τον προστατέψει από κινδύνους και κακοτοπιές.

Είναι παντρεμένος με τη Σωτηρία, νοσοκόμα σε άσυλο γερόντων με Αλτσχάιμερ, μια γυναίκα που έχει πολλές φορές συγχωρήσει τα λάθη και τις επιπολαιότητες του Στράτου, που πιστέψτε με δεν είναι λίγες. Έχουν χτίσει με κόπο, πόνο και οικονομικές αστοχίες το σπίτι τους και έχουν μαζί δύο παιδιά, τη Νίκη και τον Νίκο.

Ο Στράτος, αν και φιλότιμος, λατρεύει το αλκοόλ, πίνει με κάθε ευκαιρία, αγνοεί τους κανόνες κοινοβίου και δημιουργεί ταραχές στους κατοίκους, τόσο της πολυκατοικίας του όσο και των γειτονικών, με τις παράτολμες και πολλές φορές ασεβείς του πράξεις. Είναι φασαριόζος, άσωτος, οξύθυμος, ρατσιστής αλλά και βίαιος μιας και μπλέκεται εύκολα σε καβγάδες. Διαθέτει ένα πλυντήριο αυτοκινήτων όπου με τα χρόνια η πελατεία του φθίνει και αποτελεί γνωστό πρόσωπο στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η ζωή του είναι άστατη και ταραχώδης από πολλές πτυχές και άνθρωποι όπως ο Μάνος, ο Μέμος, η Λόλα, η θεία Ελένη αλλά και ο παλιός του συμμαθητής Δημήτρης άλλοτε θα τον ωθούν στον δρόμο της λογικής και άλλοτε σε εκείνον του έρωτα ή της αμαρτίας.

Θα διαβάσουμε για ασφαλιστικά μέτρα, για μια φωτιά που στο πέρασμά της τα κατέστρεψε όλα ολοσχερώς, αλλά και για μια δολοφονία ανηλίκου, που θα μας προβληματίσουν αλλά συνάμα θα μας τροφοδοτήσουν με αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας.
Οι πίστες, τα λουλούδια, το άφθονο ουίσκι, οι απαγχονισμοί, οι βωμολοχίες, οι σεξουαλικές ορμές αλλά και οι παρενοχλήσεις, οι κηδείες που τον στιγματίζουν, οι ψυχοφθόρες συχνές διενέξεις με απρόσμενα κάθε φορά αποτελέσματα, η αυτόφωρη διαδικασία, τα κρατητήρια, αλλά και η επανειλημμένη διατάραξη κοινής ησυχίας θα έχουν τη δική τους θέση μέσα στο βιβλίο και θα επηρεάζουν τον ήρωα αρνητικά κι ανεξίτηλα.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο «Λέγε με Στράτο», επέλεξα την παρακάτω:
Να προσέχεις πώς μιλάς, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου.
Πόσα μπορεί να απολέσει ένας άνθρωπος, όταν γίνεται έρμαιο του αλκοολισμού;
Ποιο τάσι βαραίνει περισσότερο στη ζυγαριά της ζωής; Εκείνο που περιέχει την οικογένεια ή εκείνο που περιέχει τον αδάμαστο χαρακτήρα μας;
Είναι ικανή η οικογενειακή θαλπωρή να βγάλει από το έρεβος και να επανεντάξει στην κοινωνία, ένα καταρρακωμένο μέλος της;

Πρόκειται για ένα βιβλίο που, διαβάζοντάς το, μου δημιουργούσε ανάμεικτα συναισθήματα. Ντροπή, θλίψη, αγανάκτηση αλλά και αγάπη, συμπόνια και κατανόηση για έναν άνθρωπο ψυχικά ασταθή που μπορεί νηφάλιος να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα, αλλά υπό την επήρεια του ποτού, όλα αλλάζουν…

Η Χρυσούλα Σ. Γεωργούλα γεννήθηκε στην Πλατανούσα Ιωαννίνων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ, ζει και εργάζεται στο Γαλάτσι. Διακρίθηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης «Γιάννης Φάτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ποίημα «Πέτρα», που δημοσιεύτηκε στη συλλογή «Περνούν οι μέρες», και στον 2ο Διαγωνισμό Διηγήματος του Diavasame.gr με το διήγημα «Χλόη στις ράγες», που δημοσιεύτηκε στη συλλογή 19 νέα βήματα (εκδόσεις Ελευθερουδάκης, 2009). Συμμετείχε επίσης με δύο διηγήματα στον 1ο τόμο του Ομίλου Λογοτεχνών Καλλιτεχνών Οδοντιάτρων Ελλάδας και με οκτώ ποιήματα στο 2ο λεύκωμα του Ομίλου, με ένα διήγημα στο 4ο τεύχος του περ. Οδός Τσαμαδού: Άσκηση, με ένα μικρό διήγημα στην έκδοση του περ. Σχεδία, «Με μια σχεδία» (2020), με τρία χαϊκού στον τόμο «Χαϊκού της άνοιξης» (εκδόσεις Ανεμολόγιο, 2021) και με ένα ποίημα στο 1ο τεύχος του περ. Ανωνύμως (εκδόσεις Bibliotheque). Το διήγημά της «Η τελευταία άδεια» προκρίθηκε στον διαγωνισμό διηγήματος «Ιστορίες του Σταθμού και του Τρένου» της Ομάδας των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης και συμπεριλαμβάνεται στην ομότιτλη συλλογή διηγημάτων (εκδόσεις Παρατηρητής, 2022), ενώ διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περ. Χάρτης και στις ιστοσελίδες schooltime.gr και microstory.gr. Κυκλοφορούν τα βιβλία της «Μικρές Αφηγήσεις» (διηγήματα, εκδόσεις Άρτεμις, 2019) και «Νυχτερινές Συνομιλίες» (θεατρικός μονόλογος, εκδόσεις Άρτεμις, 2019). Το «Λέγε με Στράτο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου