Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ

Φαίδων Καστρής

Ο Εμμανουέλ Νταρλέ (1963-2016) ήταν Γάλλος συγγραφέας που είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου πριν γυρίσει στην πατρίδα του. Εργάστηκε σε βιβλιοπωλεία και έγραψε μυθιστορήματα και πολυάριθμα θεατρικά έργα. Μεταξύ των τελευταίων είναι και το «Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ» που κέρδισε πολλά θεατρικά βραβεία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και στην Αγγλία.
Ο Φαίδων Καστρής, δέκα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα στην Αθήνα (Από Μηχανής Θέατρο 2010-2011) κι έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία της ελληνικής θεατρικής σκηνής, επιστρέφει με τη συγκλονιστική ερμηνεία του, αυτήν τη φορά σ' έναν διαφορετικό, πιο προσωπικό χώρο, το Show What? στο Παγκράτι.

Η Μαρί-Πιερ έχει γυρίσει την πλάτη της στο παρελθόν και στη γειτονιά όπου μεγάλωσε. Βρήκε τον πραγματικό της εαυτό και ζει σε άλλη πόλη. Μετά τον θάνατο της μητέρας της ο πατέρας της έχει μείνει μόνος και χρειάζεται φροντίδα και λίγη παρέα, έτσι η Μαρί-Πιερ κάθε Τρίτη τον επισκέπτεται για να κάνει καθαριότητα και μαγείρεμα ενώ μαζί πηγαίνουν να ψωνίσουν τα χρειαζούμενα της εβδομάδας. Πώς θα συμβιώσουν αυτοί οι δύο άνθρωποι, από τη στιγμή που ο πατέρας δεν έχει αποδεχτεί την ταυτότητα της Μαρί-Πιερ κι επιμένει να την αποκαλεί Ζαν-Πιερ; Πόσο δύσκολο είναι να περπατάς στον δρόμο χωρίς να προκαλείς αλλά ο κόσμος να μη σταματάει να σε κοιτάζει;

Φαίδων Καστρής

Ο Φαίδων Καστρής ξανακοίταξε το κείμενο, το επεξεργάστηκε περισσότερο, το αγκάλιασε πιο σφιχτά και κατάφερε να ανεβάσει μια παράσταση ακόμη καλύτερη από εκείνη του 2010, την οποία είχα δει και ακόμη θυμάμαι, τόσο λόγω του θέματος και του τρόπου που ξεδιπλώνεται η ιστορία όσο και της ερμηνείας του ηθοποιού. Μια τρομαγμένη Μαρί-Πιερ εισβάλλει στον χώρο τρέχοντας κι αρχίζει να παίρνει βαθιές ανάσες για να πει την ιστορία της. Ντυμένη κομψά και περιποιημένη αρχίζει να αφηγείται το παρόν και το παρελθόν της, να δείχνει τη σχέση της με τον πατέρα της, να εκφράζεται πότε κωμικά και πότε συγκινητικά για την «αυτή καθαυτή» επιλογή της να γίνει γυναίκα. Ο Φαίδων Καστρής δίνει τον καλύτερό του εαυτό και υποδύεται ταυτόχρονα κόρη και πατέρα αλλάζοντας φωνές, στήσιμο και βάδισμα την ίδια στιγμή, χωρίς να σταματάει ούτε λεπτό να αλληλεπιδρά με το κοινό, το οποίο κάνει κοινωνό της ιστορίας της ηρωίδας που υποδύεται. Χωρίς υπερβολές, χωρίς ακκισμούς, χωρίς ακρότητες, απλά, ταπεινά, με σεβασμό και με όλο του το είναι και τη θεατρική εμπειρία τόσων χρόνων, με τη βοήθεια των υποβλητικών φωτισμών του Σπύρου Τσακίρη, ερμηνεύει με μαεστρία τις δύσκολες σχέσεις του πατέρα με μια κόρη που της φέρεται απότομα και αγενώς ενώ δε χάνει ευκαιρία να την προσβάλλει και να την ταπεινώνει. Στον δρόμο για το σούπερ-μάρκετ περπατάνε χώρια κι αλίμονο αν πέσουν σε γνωστούς: «Είναι ο;.. Όπως βλέπετε…». Ο Φαίδων Καστρής φωνάζει ή ψιθυρίζει, υψώνει παράστημα ή σκύβει ταπεινωμένος και μετανιωμένος, περπατάει με σιγουριά ή το βάζει στα πόδια, χαριτολογεί αλλά και κατηγορεί σ' ένα αέναο παίξιμο ρόλων ενός κειμένου που στηλιτεύει το διαφορετικό και την κουτσομπολίστικη διάθεση του κόσμου που «σε ξετινάζουν το μέσα έξω για να βρουν αυτό που δεν κολλάει» και που εσύ, ο διαφορετικός, ο παράξενος, «αναστέλλεις τον χρόνο και κάνεις κατοχή στην ημέρα τους».

Το Show What είναι ένας ενδιαφέρον εναλλακτικός πολυχώρος που λόγω μεγέθους μα κυρίως λόγω της οικειότητας, της αμεσότητας και της ζεστασιάς των ανθρώπων που το διαχειρίζονται (ιδιαίτερη μνεία στην υπεύθυνη παραγωγής Ντορίτα Λουκίσσα που οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν ξανά, τόσα χρόνια μετά την Ελευθεροτυπία) έγινε αμέσως κατάδικός μου. Άνεση, φιλικότητα, διακριτικοί φωτισμοί, σωστή μουσική δημιουργούν τη θαλπωρή και την ηρεμία που χρειάζεσαι όταν θες να μιλήσεις με την παρέα σου, το καλοκαίρι μάλιστα που βγάζει και καθίσματα έξω, στην άνετη πλατεία Μεσολογγίου, κερδίζει ακόμη περισσότερο σε αξία! Αυτόν τον χώρο εμπιστεύτηκε για το νέο ανέβασμα του μονόλογου του Εμμανουέλ Νταρλέ ο Φαίδων Καστρής κι έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό, αφηγείται σε απόσταση αναπνοής την ιστορία του από τον κόσμο, κάνοντάς τον αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης.

Η εγγύτητα λοιπόν, η ερμηνεία και το καθαυτό κείμενο δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο και δεν είναι τυχαίο που έκλαιγα ξανά μετά από δέκα χρόνια, όπως και οι περισσότεροι θεατές. Πώς να μη λυγίσεις όταν έρχεται κοντά σου ένα φοβισμένο πλάσμα και σου εξομολογείται: «Θα 'θελα να σταθεί ο πατέρας μου εδώ δίπλα μου. Αν ήταν εδώ θα φοβόμουν λιγότερο.».

Το «Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ» είναι μια παράσταση και ταυτόχρονα μια άκρως προσωπική δουλειά που δεν πρέπει να χάσει κανείς!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Φαίδων Καστρής
Φωτισμοί - Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης
Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Παραγωγή: Show What?
Διεύθυνση παραγωγής: Ντορίτα Λουκίσσα
Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι του Cyril Mokaiesh «Va savoir»

Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής

Στο Show What? κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα