Γιώργος Τσιβελέκος: Η συγγραφή του παιδικού μυθιστορήματος «Οι τρεις μικροί αϊ-Βασίληδες» μου πήρε μερικούς μήνες. Όμως, η περαιτέρω επεξεργασία του με διορθώσεις, τροποποιήσεις, προσθέσεις και αφαιρέσεις πολύ περισσότερο. Χρόνια. Σαφώς όχι συνεχούς ενασχόλησης, αλλά και με μεγάλες ανάπαυλες κατά τις οποίες έμενε άθικτο, καθώς είναι σημαντικές και αυτές ως προς την ωρίμανση όχι αποκλειστικά του έργου, αλλά του τρόπου που το βλέπει ο συγγραφέας και των αλλαγών που χρειάζεται τότε να κάνει για την τελειοποίησή του και για να νιώσει ότι επιτέλους είναι έτοιμο να μοιραστεί.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Τ.: Προτιμώ να αφήσω τους μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες να το χαρακτηρίσουν. Ξέρετε, πολλές φορές οι αναγνώστες δεν βλέπουν μόνο διαφορετικά πράγματα σε ένα βιβλίο, αλλά και πολλά περισσότερα.
Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Τ.: Τη γλυκύτητα, τη ζεστασιά, την αθωότητα και τη μαγεία του. Το γεγονός πως δε θυμίζει απλά το αληθινό και ουσιαστικό πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά το επαναπροσδιορίζει, θα τολμούσα να πω.
Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Τ.: Ο πιο αγαπημένος μου ήρωας μάλλον είναι ο Μάρκος, ο πιο μικρός από τα τρία αδέρφια, γιατί εκείνος είναι η κινητήρια δύναμη για όσα συμβαίνουν. Εκείνος είναι ο πιο διαφορετικός. Εκείνος είναι που πιστεύει στον άγιο Βασίλη, στα θαύματα και στην αξία των καλών πράξεων. Εκείνος φαίνεται να είναι ο πιο ώριμος και σοφός εν τέλει. Όμως, τα άλλα δύο αδέρφια του τον συμπληρώνουν και σίγουρα αγαπάω πολύ και τον Νίκο και τον Αλέξανδρο, τον καθέναν για διαφορετικούς λόγους.
Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Τ.: Έχω την αίσθηση πως με έχει επηρεάσει σημαντικά ο Λειβαδίτης, ο οποίος είναι και ο πιο αγαπημένος μου ποιητής, αν λάβω υπόψιν και ότι κάποιοι αναγνώστες μού έχουν πει ότι η γραφή μου τους τον έχει θυμίσει. Φυσικά, μιλάω για άπαντα τα ποιητικά του, τα οποία είναι θεσπέσια και ανεπανάληπτα. Αν τα διαβάσει κανείς προσεκτικά και τα αφομοιώσει, θα δει ότι μπορεί να αλλάξει ο εσωτερικός του κόσμος.
Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Τ.: Φυσικά και οι ήρωες μπορούν να κατευθύνουν τον συγγραφέα και αυτό πιστεύω πως είναι το ζητούμενο. Ο συγγραφέας οφείλει να γεννήσει τους ήρωές του, να τους τοποθετήσει στο χωροχρονικό πλαίσιο που τους αναλογεί και από εκεί και πέρα να τους αφήσει να ζήσουν από μόνοι τους και να του δείξουν όσα πρέπει, ίσως να αλλάξουν και την πλοκή που είχε αρχικά στο μυαλό του (όσο αρμόζει, για να μη χαθεί και η κεντρική ιδέα και βασικός στόχος του βιβλίου). Αν δε συμβεί αυτό, τότε θεωρώ πως κάτι δεν πάει καλά και πως μάλλον οι ήρωες δεν είναι όσο καλοδουλεμένοι τους αξίζει, ώστε να βρουν τη δική τους φωνή και να μη μεταφέρουν μόνο όσα τους υπαγορεύει ο δημιουργός τους.
Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Τ.: Σίγουρα φαντασία. Η εμπειρία ίσως βοηθήσει μόνο σε κάποιες λεπτομέρειες. Εκτός εάν πρόκειται για αυτοβιογραφία, στην περίπτωση της οποίας χρειάζεται οπωσδήποτε μια πλούσια εμπειρία για να έχει πράγματα να διηγηθεί το πρόσωπο που αυτοβιογραφείται. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να καλυφθεί εύκολα από κάποια έρευνα, ενώ η έλλειψη φαντασίας πολύ δύσκολα αντικαθίσταται με κάτι άλλο. Εκτός εάν μιλάμε και πάλι για κάποιο ιστορικό ή κοινωνικό βιβλίο, όπου η φαντασία μπορεί να καλυφθεί από την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία ως προς τον τρόπο γραφής, η οποία αποκομμίζεται με τη χρόνια ανάγνωση βιβλίων και τις απόπειρες-δοκιμές συγγραφής.
Ο Γιώργος Τσιβελέκος απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το παιδικό του μυθιστόρημα, Οι τρεις μικροί αϊ-Βασίληδες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Τρία αδέρφια δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν να τσακώνονται, ακόμα και τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αφορμή για έναν μεγάλο καυγά θα αποτελέσει και η διαφωνία για το εάν υπάρχει ή όχι ο άγιος Βασίλης. Ο Μάρκος, ο μικρότερος από τα αδέρφια, θα ευχηθεί να μπορέσει να αποδείξει στους αδερφούς του πως υπάρχει ο άγιος Βασίλης και πως έχει δίκιο που πιστεύει σε εκείνον. Ένα όραμα, που θα δει, θα τον καλέσει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους, προκειμένου να παραδώσουν κρυφά στα φτωχά γειτονόπουλά τους τα δώρα που έχουν ζητήσει από τον άγιο Βασίλη, όχι μόνο γιατί μπορούν να τους πραγματοποιήσουν την επιθυμία οι ίδιοι, αλλά και σαν εξιλέωση για το bullying που τους ασκούν τόσο καιρό. Άραγε θα πιάσει η ευχή; Θα μπορέσει ο Μάρκος να τους μεταδώσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και να τους πείσει για την ύπαρξη του άγιου Βασίλη ή τουλάχιστον να δικαιολογήσει την απουσία του; Θα καταφέρουν να συμφιλιωθούν και να φέρουν εις πέρας το σχέδιο που θα καταστρώσει ο Μάρκος; Ο άγιος Βασίλης, τελικά, υπάρχει;
Ένα προεφηβικό μυθιστόρημα με χιούμορ αλλά και ευαισθησία που έχει τη δύναμη να κάνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να πιστέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων με έναν διαφορετικό τρόπο…
Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα. Μέχρι τα οχτώ του χρόνια μεγάλωσε στη Νίκαια και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Ανάβυσσο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για την Εγκληματολογία στο Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ήταν συνεργάτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» για δύο χρόνια, την Ψυχολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Επιμέλεια - Διόρθωση Κειμένου και την Εικονογράφηση. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν διακριθεί σε έγκριτους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματά του –και όχι μόνο– σε διάφορους ιστότοπους. Το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τους τίτλους «Έρως νικημένε μάχαν» (2022) και «Ο επιμένων έρωτας νικά» (2021), οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) και η εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός» βράβευσαν την πρώτη του συλλογή ως «Βιβλίο Χρονιάς 2021».