Νέα Υόρκη… καλοκαίρι του 1957.
Ο φύλακας ανοίγει την πόρτα και οι 12 ένορκοι μπαίνουν, σχεδόν αθόρυβα, ο ένας μετά τον άλλον και παίρνουν τις θέσεις τους γύρω απ' το μεγάλο μακρόστενο τραπέζι… Η πόρτα κλειδώνει πίσω τους. Θα βγουν όταν πάρουν ομόφωνη απόφαση. Αν υπάρχει αιτιολογημένη αμφιβολία οφείλει ο ένορκος να δώσει ψήφο αθώωσης.
Καλούνται να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα από τις ενδείξεις και να τακτοποιήσουν στο μυαλό τους όλα τα στοιχεία της υπόθεσης που ακούστηκαν στη δίκη… Από την απόφασή τους εξαρτάται η ζωή ενός 16χρονου αλλοδαπού νέου, που κατηγορείται πως δολοφόνησε τον πατέρα του. Αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή… κι αυτό για τους ενόρκους είναι μεγάλο βάρος ευθύνης. Είναι;
Η καταπληκτική σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, οδηγεί αυτούς 12 άνδρες, με εξαιρετική μαεστρία, μέσα σ' ένα μικρό δωμάτιο, σε μια συνθήκη πίεσης και ξεκινούν με μια πρώτη ψηφοφορία, που ξεκαθαρίζει πως μόνο ένας δηλώνει υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου… Μία αθωωτική ψήφος αρκεί; Όχι βέβαια! Κι έτσι πυροδοτείται μια συζήτηση με εμφανείς τις διαφορές τους. Άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται… Όχι μόνο σχετικά με την υπόθεση, αλλά σε σχέση με τους χαρακτήρες τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο.
Όλοι οι χαρακτήρες είναι ανάγλυφοι και διαφορετικοί. Αναδεικνύονται από τον λόγο τους και την στάση τους… νεύρα, χαζά επιχειρήματα, ρατσιστικές τάσεις, αδιαφορία, κυνισμός, οξυδέρκεια, βιαιότητα, κοινωνικές προκαταλήψεις… Δώδεκα ψυχογραφήματα. Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ήρωες με εκπληκτική ερμηνευτική ικανότητα, καταφέρνοντας να μας «βάλουν» για τα καλά στο έργο. Το σκηνικό (David Negrin) και τα κοστούμια (Κική Μήλιου) μας μεταφέρουν στην εποχή. Η μουσική (Γιώργος Περού) και οι φωτισμοί (Μανώλης Μπράτσης) υπογραμμίζουν απόλυτα τη θεατρική πράξη.
Οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μεταβάλουν τους συσχετισμούς συνεχώς… εκεί που νομίζεις πως επιτέλους οι ένορκοι κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση, κάποιος μεταστρέφεται κι αλλάζει την ψήφο του… αγωνία στο κατακόρυφο… Επέρχεται φυσιολογικά κόπωση και στην ατμόσφαιρα είναι διάχυτη μια διάθεση «να τελειώνουμε». Και η ζωή του νέου; Είναι αθώος ή ένοχος; Η ζωή του είναι στα χέρια τους… στο μυαλό τους;.. ο θάνατος;
Εύστοχα η σκηνοθέτης σημειώνει: Το έργο του Reginald Rose στέκεται, δυστυχώς, πιο επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ, μαχόμενο υπέρ της ελευθερίας. Υπέρ της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας της ίδιας μας της ύπαρξης που πασχίζει να κρατηθεί ζωντανή.
Μάχεται, επίσης, υπέρ της ευγένειας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού και της συγχώρεσης. Αξίες οι οποίες παρά του ότι μας αποκάλυψαν απότομα τα τελευταία χρόνια την ευθραυστότητά τους, κατέχουν αδιαμφισβήτητα την ικανότητα να δυναμώσουν περισσότερο μέσα από κάθε πληγή τους.
Μια παράσταση άκρως ενδιαφέρουσα, με συγκλονιστικά συμπεράσματα για κάθε θεατή!
Μην την χάσετε!
Άγγελος Μαρίνος
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Συντελούν:
Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Υλοποίηση φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Creative Agency: GRID FOX
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά): Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Μάνος Ζαχαράκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Νίκος Μέλλος (δ.δ.: Νίκος Βατικιώτης), Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς
Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός
Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή
Στο θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα