Ξαναβρέθηκα στο μικρό, αλλά άκρως θεατρικό περιβάλλον, του Studio Κυψέλης και παρακολούθησα την παράσταση με το έργο του Γιάννη Σολδάτου Ο γλάρος έφυγε με το λεωφορείο. Υποψιασμένος απ' τον τίτλο και λόγω προσωπικής θεατρικής εμπειρίας, είχα την περιέργεια να δω την ιδέα του συγγραφέα, αλλά και την σκηνοθετική συνεργασία του με τον Γιώργο Λιβανό. Κι όλα ξεκίνησαν αναπάντεχα…
Εκεί που καθόμασταν στο φουαγιέ και περιμέναμε το τρίτο κουδούνι, εκείνο χτύπησε… η μουσική που μας συντρόφευε στην αναμονή μας, απότομα σταμάτησε και η παράσταση άρχισε από κει… Η καθισμένη ανάμεσά μας Καίτη Ιμπροχώρη (Αρκάντινα), δέχτηκε τις οδηγίες του Γιώργου Λιβανού (Σκηνοθέτης) να «προβάρει» ένα κομμάτι… κι όταν αυτό το ιδιαίτερο εύρημα ολοκληρώθηκε οδηγηθήκαμε στην αίθουσα… σαφώς επηρεασμένοι, αλλά ήδη μαγεμένοι… γιατί το θέατρο είναι μαγεία… και η παράσταση συνεχίστηκε…
Από τις πρώτες εικόνες άρχισε να με «πιάνει». Μουσική, σκηνικά, φωτισμοί, σκηνικές παρουσίες… όλα αρμονικά και άκρως θεατρικά… Και σιγά σιγά έβλεπες το λεωφορείο να γεμίζει, με επιβάτη τον γλάρο και ν' αρχίζει τη διαδρομή του…
Ο πανταχού παρών Σκηνοθέτης καθορίζει τα πάντα και οι ρόλοι-ηθοποιοί υπεισέρχονται περίτεχνα, σαν ήρωες των δύο αυτών καταπληκτικών θεατρικών κειμένων, του «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς και του «Γλάρος» του Αντόν Τσέχωφ.
Ο Γιάννης Σολδάτος επιχειρεί την αποστασιοποίηση των ηρώων των έργων, όπως αυτά έχουν γραφτεί και παρουσιαστεί μέχρι τώρα, συνθέτοντας ένα νέο έργο, χωρίς να παραγνωρίζει την ουσία των χαρακτήρων τους, αλλά το προχωρεί πάρα πέρα, αναδεικνύοντας τον ηθοποιό σαν άνθρωπο, με τις αδυναμίες και τις προσδοκίες του.
Όλ' αυτά οδηγούν σ' ένα διανοητικό παιχνίδι, με κανόνες πολύπλοκους, με σχέσεις που διαμορφώνονται χωρίς να αποκαλύπτουν τη συνέχεια. Μπαίνεις στη διαδικασία να παρακολουθείς το νέο κείμενο ξεχνώντας τη σύνδεση με τα προαναφερθέντα έργα, απλά, έχοντας στο υποσυνείδητο τις συνδέσεις μ' αυτά. Υπογραμμίζονται οι αντιπαραθέσεις για τη ζωή και την τέχνη, διαποτισμένες με πάθη, προσωπικές προσεγγίσεις και στόχους. Αφήνει μεγάλα περιθώρια σκηνοθετικής και ερμηνευτικής προσέγγισης… πράγμα που επιτυγχάνεται στο έπακρο!
Με χάρη, με ερωτισμό, με ευρήματα, με ανάγλυφο παίξιμο, με ταχύτητες, που εμποδίζονται από τον περιορισμένο χώρο της σκηνής... δυναμικές εικόνες σε συνεπαίρνουν· καλείσαι να συμμετάσχεις θες δεν θες!
Οι πρόβες ακατάπαυστες… οι ηθοποιοί εκεί… ανυποχώρητοι διεκδικητές των ρόλων τους, δεν αρνούνται τις συνεχόμενες επαναλήψεις μέχρι να πετύχουν τον στόχο του σκηνοθέτη.
Εύρημα, ακόμη ένα, είναι ο ρόλος του Σκηνοθέτη, που καλείται να οργανώσει, να διδάξει και να υποδυθεί, όντας ο ίδιος να έχει αυτές τις ιδιότητες. Θέατρο μέσα στο θέατρο… μαγεία!
Οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές! Δεν γίνεται να ξεχωρίσεις κανέναν! Η επιτυχία μιας παράστασης… Ένα συμπαγές σύνολο, με αρμονία σε κίνηση και έκφραση και ξεχωριστές σκηνικές παρουσίες!
Τελικά δεν έφυγε μόνο ο γλάρος με το λεωφορείο… πήρε και συνταξιδιώτες μαζί του!
Εμάς… τους θεατές.
Άγγελος Μαρίνος
Επιμέλεια- διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Ο Γιάννης Σολδάτος έφτιαξε ένα ιδιαίτερο κείμενο, για τους Θεατρίνων θεατές, στο οποίο στις πρόβες ενός θιάσου στην Αθήνα συναντιούνται οι ήρωες από το Γλάρο του Τσέχωφ και το Λεωφορείο ο πόθος του Ουίλιαμς και ξανασυστήνονται. Αυτή τη φορά, μέσω των ηρώων που καλούνται να τους ερμηνεύσουν. Ζουν το σήμερα, πράττουν όσα δεν πρόλαβαν κι επιχειρούν ν' αλλάξουν την πορεία τους! Πάθη, συγκρούσεις, χιούμορ και ένα τελικό κείμενο, που ποτέ δεν φτάνει δημιουργούν τον καμβά στον οποίο η ομάδα των Θεατρίνων θεατές μέσω αυτοσχεδιασμών και του γραμμικού συμβολισμού, της μεθόδου που χρησιμοποιούν για τις δραματοποιήσεις των παραστάσεων τους, επαναλαμβάνουν για περιορισμένες παραστάσεις τη νέα τους δουλειά.
Κείμενο: Γιάννης Σολδάτος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός, Γιάννης Σολδάτος
Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος
Σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Μουσικές επιλογές - οργάνωση παραγωγής - φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός
Δραματολόγος: Χαρά Μπακονικόλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρίστος Χαλικιάς
Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Μαρίνα σε μουσική Ν. Δανίκα και στίχους Ζ. Χατζηφωτίου
Φωτογραφίες - λήψεις: Βασίλης Θεοδώρου
Μοντάζ - Teaser: Αντώνης Μανδράνης
Δημ. σχέσεις: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Παίζουν: Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Λιβανός, Έφη Βενιανάκη, Σωτήρης Αντωνίου, Μάνος Τσιβιλής, Παναγιώτα Αβραμοπούλου, Φαίη Χουλιάρα και σε video o Γιάννης Σολδάτος και ο Μάνος Χατζηγεωργίου.
Β' διανομή Μπλανς: Μαρία Δρακοπούλου