Είστε ένας από τους πιο αξιόλογους «δροσινολόγους» μας! Τι ακριβώς σας εμπνέει στον ποιητή Γ. Δροσίνη;
Αναστάσιος Στέφος: Καταρχάς η γνωριμία μου απ' τα αναγνωστικά, στα μαθητικά χρόνια μου, από τον κ. Λέκκα, τον καθηγητή μου στην Ιστιαία, στις Γούβες. Επίσης, ο πατέρας μου ήταν κι ο ίδιος εκπαιδευτικός και συγγραφέας κι έτσι μου είχε δώσει τα βιβλία του Δροσίνη «Αγροτικαί Επιστολαί» και «Το βοτάνι της αγάπης», εμπνευσμένα από τις Γούβες της Ιστιαίας. Εν συνεχεία, σε μεγάλη ηλικία η γνωριμία μου με την κα Βαχάρη συνέβαλε στη δημιουργική μου έρευνα με τον Δροσίνη.
Κατά τη γνώμη σας τα βιβλία έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο;
Α.Σ.: Δυστυχώς το βιβλίο έχει περιθωριοποιηθεί στις μέρες μας. Όμως μέσα από τον χώρο της εκπαίδευσης αγωνιζόμαστε ώστε το βιβλίο να γίνει ένα χρηστικό βοήθημα για τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους τόσο στον εξωσχολικό όσο και στον σχολικό χώρο.
Ο τίτλος του βιβλίου σας πιστεύετε πως είναι «επίκαιρος» στην πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα;
Α.Σ.: Πρόκειται για ένα συμβολικό τίτλο με οξύμωρο σχήμα –«Φωτερά Σκοτάδια»– υπογραμμίζοντας την ειδυλλιακή ζωή των κατοίκων της υπαίθρου. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τις αντίξοες συνθήκες και την ελπίδα μιας νέας ζωής ολοφώτεινης και πιο αισιόδοξης για το μέλλον!
Εάν το βιβλίο σας μπορούσε να ταξιδέψει, πού θα θέλατε να πάει;
Α.Σ.: Θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες όπως τα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά σύμφωνα με το βιβλίο της κα Βαχάρη «Ο Γεώργιος Δροσίνης στο παγκόσμιο στερέωμα».
Ποια φράση του Δροσίνη σας εμπνέει;
Α.Σ.:
«Τώρα που θα φύγω και θα πάω στα ξένα,
και θα ζούμε μήνες, χρόνους χωρισμένοι,
άφησε να πάρω κάτι κι από σένα,
γαλανή πατρίδα, πολυαγαπημένη.»
(απόσπασμα από το Χώμα Ελληνικό)
Ποια είναι τα Μελλοντικά σχέδια σας;
Α.Σ.: Θα ήθελα να ολοκληρώσω την ανάλυση όλων των ποιητικών συλλογών, τα «Φευγάτα χελιδόνια», την «Πύρινη ρομφαία». Επίσης, τη σχέση του Γ. Δροσίνη με τους λογοτέχνες: Ι. Πολέμης και Γ. Δροσίνης και Ι. Γρυπάρης και Γ. Δροσίνης.
Ο Αναστάσιος Αγγ. Στέφος γεννήθηκε το 1938 στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας Ευβοίας. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και αριστούχος διδάκτωρ της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV). Υπηρέτησε ως καθηγητής, Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Σχολικός Σύμβουλος στην Αθήνα και στην επαρχία και επί πολλά χρόνια δίδαξε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως (Δ.Μ.Ε.), στην Αθήνα και στο Παρίσι, ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε εκπαιδευτικά και φιλολογικά περιοδικά, και έχει μεταφράσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα από τα γαλλικά. Από το 1988 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.). Υπηρετεί ως σχολικός σύμβουλος στον Πειραιά και είναι υποδιευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Πειραιά.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου