Θα θέλατε να μας πείτε από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο του βιβλίου σας «Η ευτυχία του τίποτα»;
Αριστείδης Μπελλές: Έτυχε να αναλύω με ένα φιλικό μου ζευγάρι τη ζωή ενός ανθρώπου που πάντα πάσχιζε –και αγωνιζόταν μόνο γι' αυτό– να δείχνει ωραίος. Μέχρι που μια φωτιά, κατέστρεψε τα όνειρά του!
Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο ρόλος του βιβλίου σε μια εποχή ψηφιοποίησης;
Α.Μ.: Το βιβλίο είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Το πιάνεις στα χέρια σου, το χαϊδεύεις, το μετροφυλλάς, το μελετάς και ξεκουράζεσαι μαζί του.
Τελικά τι αποτελεί «ευτυχία» για εσάς;
Α.Μ.: Να έχεις ένα σύστημα αρχών στη ζωή σου και ένα αξιακό μοντέλο και να παλεύεις για να τ’ ακολουθήσεις πιστά, ώστε να νιώθεις έτσι πλήρης και ευτυχισμένος.
Εάν το βιβλίο σας γινόταν έργο τέχνης σε ποιο μουσείο στον κόσμο θα θέλατε να φιλοξενηθεί;
Α.Μ.: Στο μουσείο που θα προσέγγιζε τις νέες γενιές!
Στο τέλος του βιβλίου σας αναγράφεται η φράση «Σήμερα η αγάπη δεν έλεγε να ξεκολλήσει από το δωμάτιο». Θα ήθελα να μας πείτε αν, κατά τη γνώμη σας, η αγάπη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.
Α.Μ.: Μα υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από την αγάπη; Μα και βέβαια η αγάπη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο! Όταν αγαπάς, γαληνεύει η ψυχή σου. Γίνεσαι ήρεμος άνθρωπος. Όλα σου φαίνονται όμορφα κι έτσι, όμορφος θα 'ναι και ο περίγυρός σου.
Ποια είναι η κινητήρια δύναμη που σας ωθεί στο να γράψετε;
Α.Μ.: Πιστεύω ότι βιώνουμε παγκόσμια, μια γκρίζα εποχή. Χάνονται, με την ταχύτητα της τεχνολογίας, θέματα αρχών και ηθικής. Νιώθω λοιπόν την ανάγκη, να μεταλαμπαδεύσω –όσο τουλάχιστον μπορώ– τις όποιες γνώσεις, απόψεις, αρχές μου στις γενιές που έρχονται.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας;
Α.Μ.: Τα σχέδιά μου είναι να συνεχίσω να γράφω τα βιβλία μου και να δημιουργώ παράλληλα, υπέροχα αστικά συγκροτήματα και εξοχικές κατοικίες, που θα τις χαρακτηρίζει η λογική της ψυχικής υγείας και ευεξίας, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο Αριστείδης Μπελλές μίλησε για το βιβλίο του, Η ευτυχία του τίποτα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καμπύλη. Αντί περίληψης διαβάζουμε:
Αγαπημένοι µου!Εύχομαι να είστε όλοι καλά!Όπως θα μάθατε βρισκόμαστε στον τόπο εξορίας µας, τη Γυάρο. Είμαστε πάνω από δύο χιλιάδες ψυχές, άντρες και γυναίκες. Προχθές έμαθα ότι είναι εδώ και η αδερφή µου. Ταράχτηκα πολύ! Ίσως να φταίω εγώ που από πολύ νωρίς δεν την εμπόδισα να ασχοληθεί µε αυτά. Είμαστε εδώ ελεύθεροι-φυλακισμένοι, σ' έναν τόπο ξερό, γεμάτο σκορπιούς και φίδια! Μα µη θαρρείτε, τούτα είναι πιο καλόβολα από το σκυλολόι των φρουρών µας. Για να ηρεμήσουμε, βάλαμε όλοι ένα χεράκι και, αφού μαζέψαµε πολλά από δαύτα, τα κάψαµε εκεί στην άκρη του μικρού ορμίσκου. Τώρα ολημερίς σπάμε πέτρες και τις κουβαλάµε στην κορυφή, όπου θα χτίσουµε τις φυλακές µας.Είναι πάλι φορές που σπάμε τις πέτρες έτσι απλά για να τις σπάμε κατ' εντολήν της εξουσίας. Κατόπιν τις κουβαλάµε στους ώμους µας μέχρι την ακτή κι ύστερα πάλι τις ξαναγυρνάµε εκεί που τις μαζέψαμε! Οι φρουροί µας χαζεύουν και χασκογελούν! Τα μεγάφωνα, κάθε τόσο, µας καλούν ν' αλλαξοπιστήσουμε και να επιστρέψουμε σπίτια µας υπογράφοντας δήλωση μετάνοιας. Διαλύομαι όταν βλέπω μερικούς από τους συντρόφους µου να κάνουν ουρά για να υπογράψουν. Υπογράφουν κι ύστερα σαν τα δαρμένα σκυλιά σέρνονται κυριολεκτικά στα άγονα μονοπάτια, περιμένοντας µε σκυμμένο το κεφάλι το καΐκι του αποχωρισμού. Η ψυχή µου έχει μαυρίσει µ' όλα τούτα. Θέλω κι εγώ πολύ να τρέξω στην αγκαλιά σας, να χαϊδέψω τα σγουρά μαλλάκια του Σωκράτη µας –άραγε τι κάνει τώρα το παλληκάρι µου– αλλά αξίζει να απαρνηθώ σαν αντίτιμο όλα όσα πίστευα και για όσα αγωνίστηκα τόσα χρόνια;..
Μια βραβευμένη νουβέλα και άλλα δέκα διηγήματα περιγράφουν µε γλαφυρό τρόπο κοινωνικά θέματα και ιστορίες της καθημερινής µας ζωής και αποτελούν την ενότητα του συγκεκριμένου βιβλίου, που θα συγκινήσει τον αναγνώστη και αξίζει να διαβαστεί κυρίως για τα σημαντικά μηνύματά του σε κάθε αποδέκτη.
Ο Αριστείδης Μπελλές γεννήθηκε στη Χίο το 1953. Σπούδασε Οικονομικά στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. Ιδρυτής του Ομίλου Επιχειρήσεων Νηρεύς Α.Ε Ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι επίσης ιδρυτής, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σε μια σειρά επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους: ασφαλειών, real estate, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τροφίμων, ιχθυοτροφών κτλ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι κάτοχος πολλών βραβείων, μεταξύ των οποίων: Αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, Εξωστρέφειας, Προσφοράς στον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας, Καινοτόμων προϊόντων, Συμβολής του στην ανάπτυξη του Νομού Χίου, Συμβολής του στην Προώθηση του Αθλητισμού κλπ. Έχει εκπονήσει σειρά μελετών γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Ο χρόνος του νερού» και «Το κόκκινο της σκακιέρας».
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου